Berita Terkini

3 jam yang lalu: 11,000 ketua isi rumah di Selangor bakal terima manfaat Bakul Rahmah 3 jam yang lalu: Pelantikan Anifah sebagai Senator akan tingkatkan ekonomi Labuan - LCC 3 jam yang lalu: Dapatan kajian semakan Akta Pengemis selesai September ini - Nancy Shukri 3 jam yang lalu: JPN, SPRM tumpas sindiket seludup pendatang tanpa izin Filipina melalui jalan udara 8 jam yang lalu: Australia: Acara Earth Hour dibatalkan susulan amaran ribut petir

IKUTI KAMI


Shahidan Pertikai Kenyataan Rafizi, ‘Nak Buka Tanah Dekat Mana YB?’

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 20 Feb 2023 4:34PM

Rafizi Ramli - Gambar dari Jabatan Penerangan

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Datuk Seri Shahidan Kassim (PN-Arau) tidak berpuas hati dengan kenyataan Menteri Ekonomi, Rafizi Ramli di Dewan Rakyat hari ini bahawa kerajaan akan membuka tanah bagi mengusahakan tanaman seperti sayur-sayuran.

Ahli Parlimen pembangkang itu mempertikaikan kenyataan tersebut selepas Rafizi menjawab soalan tambahan Khoo Poay Tiong (PH-Kota Melaka) berhubung apakah langkah kerajaan untuk mengatasi inflasi bahan makanan yang tinggi.

Rafizi yang juga Ahli Parlimen Padan berkata, kerajaan akan membuka tanah dalam memastikan harga bekalan bahan mentah yang dibekalkan di restoran dan kedai dapat diturunkan. 

Menurut beliau, inflasi bahan makanan yang tinggi, perlu ditangani di seluruh peringkat rantaian iaitu daripada permintaan dan bekalan dengan kenaikan harga barang sebenarnya didorong harga akhir di kedai dan restoran.

“Sudah tentu tanah akan dibuka bagi memastikan bekalan iaitu bahan mentah seperti sayur-sayuran dapat digunakan di restoran dan kedai dengan harga jualannya dapat diturunkan dengan mengimbangi bekalan. 

“Kita juga perlu memastikan kesedaran dan pilihan pengguna di tahap lebih baik agar pilihan mereka dalam membeli itu mempunyai keseimbangan antara permintaan dan bekalan.

“Dengan ini, kadar kenaikan harga melibatkan barang masak dan makanan dibawa balik ke rumah semakin sederhana dan membolehkan kita mengawal inflasi,” katanya ketika sesi jawab lisan di Dewan Rakyat, hari ini. 

Shahidan Kassim - Gambar fail
Shahidan Kassim - Gambar fail

Selesai menjawab soalan tambahan itu, Shahidan bangkit dengan menyatakan jawapan terbabit mengelirukan kerana tiada perincian di mana tanah akan dibuka oleh kerajaan. 

“Kenyataan kita akan buka tanah itu, jadi, nak buka tanah dekat mana... jawapan ini mengelirukan. Kita akan buka tanah, tanah di mana Yang Berhormat (Pandan),” tanya Shahidan.

Namun Timbalan Yang Dipertua, Datuk Ramli Mohd Nor meminta Shahidan untuk duduk berikutan tempoh bagi sesi pertanyaan hanya dihadkan kepada dua soalan tambahan sahaja.

“Yang Berhormat Arau, sekarang ini masa soalan lisan. Dalam bahas nanti bolehlah ya,” katanya. - 20 Februari 2023


 

Sorotan

1

Hapus Monopoli PUSPAKOM Buka Ruang Tambah Baik Perkhidmatan

2

KKM Teruskan Ops Kebersihan Di Bazar, Pastikan Keselamatan Makanan Diambil Berat

3

Pelbagai Tokoh Sertai MARA Demi Pastikan Integriti, Tadbir Urus Dapat Ditambah Baik

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

PUSPAKOM Bukan Lagi Satu-satunya Agensi Pemeriksaan Kenderaan

oleh Danial Dzulkifly

Semasa 9 jam yang lalu

Malaysia Terbuka Adakan Perbincangan Semula Pembinaan Pusat Keamanan Antarabangsa Raja Salman

Semasa 15 jam yang lalu

KPDN Terengganu Gerakkan 116 Penguat Kuasa Op Pantau 2023

Semasa 17 jam yang lalu

DBKL Siasat Ejen Jual Tapak Bazar, Persatuan Cadang PBT Jual Terus Ke Peniaga

oleh Sofian Baharom