Berita Terkini

20 minit yang lalu: Perumahan bermasalah beri kesan tidak langsung kepada 125,000 isi rumah- Akmal Nasrullah 1 jam yang lalu: Lawatan negara Presiden Singapura Halimah Yacob ke Malaysia bukti hubungan kukuh, persaudaraan erat kedua-dua negara dan rakyat - Agong 2 jam yang lalu: Polis sedang siasat video tular dua lelaki hina Nabi - Saifuddin 3 jam yang lalu: Kelantan beri bantuan Hari Raya RM700 kepada penjawat awam negeri - Menteri Besar 3 jam yang lalu: Cadangan cagaran KWSP bagi pembiayaan kewangan bank tidak bercanggah dengan Seksyen 51, Akta KWSP - PM Anwar

IKUTI KAMI


Kementerian Pertahanan Dalam Fasa Akhir Muktamad Cadangan Penerusan Projek LCS

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 20 Feb 2023 11:40AM

Mohamad Hasan - Gambar fail

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Kementerian Pertahanan kini di peringkat akhir memuktamadkan cadangan penerusan projek pembinaan kapal tempur pesisir (LCS) melalui penyediaan memorandum Jemaah Menteri yang akan dibentangkan dalam masa terdekat.

Menterinya, Datuk Seri Mohamad Hasan berkata, kementerian itu sedang melaksanakan penelitian khusus dan terperinci demi memastikan projek LCS dapat diteruskan bagi memperkasakan lagi sistem pertahanan dan perairan negara.

Menurut beliau, terdapat keperluan ia dilakukan berikutan ada parti komponen di dalam kerajaan perpaduan tidak bersetuju projek tersebut diteruskan.

“Projek ini sudah lama dihentikan sekitar awal tahun 2018 dan untuk meneruskan semula, banyak masalah operasi khususnya saman antara satu sama lain.

“Bagaimanapun, Alhamdulillah, isu itu dapat diselesaikan cuma satu lagilah (yang belum), iaitu menandatangani perjanjian penyelesaian antarabangsa dengan satu pihak penting.

“Ini bukan kerajaan terdahulu yang bersetuju (projek LCS). Kita akan bentangkan semula kepada Jemaah Menteri untuk kita teruskan projek dan apabila perjanjian antarabangsa dengan pihak ketiga diteruskan, Insya-Allah, tidak lagi melihat ke belakang dan memastikan projek LCS dapat diteruskan dan disiapkan pada masa hadapan,” katanya ketika pertanyaan lisan di Dewan Rakyat, hari ini.

Beliau berkata demikian bagi menjawab pertanyaan Nordin Ahmad Ismail (PN-Lumut) meminta Kementerian Pertahanan menyatakan langkah ke hadapan mereka dalam mengatasi isu projek LCS untuk TLDM yang semakin meruncing yang mana ia menjejaskan perancangan Transformasi 15-to-5 TLDM.  

Dalam pada itu, Mohamad menegaskan, empat daripada enam syor yang disarankan oleh Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) telah diselesaikan oleh kementerian berkenaan.

“Tinggal lagi dua syor belum dilaksanakan iaitu laporan berkala kepada PAC dan Jawatankuasa Khas Parlimen yang masih belum dilakukan berikutan dua jawatankuasa itu belum lagi dilantik.

“Tujuh syor yang diberikan oleh PAC, namun kementerian hanya perlu mengambil tindakan terhadap enam sahaja, manakala satu adalah berkenaan siasatan yang perlu dilakukan oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM),” katanya.

Mengulas mengenai perolehan peluru berpandu anti kapal dan udara, Mohamad mengesahkan semua pelancar akan dipasang, namun status perolehan mengikut jadual yang dianggarkan berdasarkan status kapal LCS disiapkan.

“Peluru pandu di udara belum ada dalam kontrak, namun kita akan lakukan dan memerlukan kelulusan Kabinet supaya kita tahu pengilangan peralatan alatan (OEM) serta syarikat mana yang terbaik di samping sesuai digunakan TLDM untuk melengkapkan persenjataan kepada LCS.

“Justeru, perkasakan aset negara keutamaan kementerian dan kita harap kerajaan menyokong agar ini dapat dilakukan. Jangan pula persoalkan dengan siapa kita nak perang, kita kena sentiasa bersedia,” katanya. - Getaran, 20 Februari 2023

Sorotan

1

Naik Van Sekolah 5 Hari Untuk Mac, Bayaran Tetap Penuh Hingga RM1,000?

2

Pembatalan Lesen Senjata Api, Mengapa Atlet Menembak Turut Terbabit?

3

Pemimpin Baharu 3 Sayap UMNO Perlu Berdedikasi, Jalankan Amanah Seikhlas Hati - Presiden

Disyorkan untuk anda

Semasa 2 jam yang lalu

60 Syarikat Gergasi, Multinasional Diminta Tampung Pembiayaan TVET - Anwar

Sukan 17 jam yang lalu

Ada Sesiapa Nak Main Untuk Pasukan Wanita JDT? – TMJ

oleh Susan Albert

Politik 1 hari yang lalu

DUN Johor Kini Guna Istilah Pengimbang, Ganti Pembangkang

Semasa 23 minit yang lalu

Dewan Rakyat Lulus Penubuhan 10 Jawatankuasa Pilihan Khas Parlimen

oleh Qistina Nadia Dzulqarnain