Berita Terkini

1 jam yang lalu: Pakej Perpaduan Jalur Lebar Tetap dengan kelajuan sehingga 30 Mbps bantu rakyat jimat RM480 sepanjang 24 bulan tempoh kontrak - Fahmi Fadzil 1 jam yang lalu: Pakej Perpaduan Jalur Lebar Tetap tawar perkhidmatan data tanpa had untuk B40, veteran, OKU & warga emas berharga RM69 sebulan mulai Mac - Fahmi Fadzil 3 jam yang lalu: PRN: Negeri Sembilan cadang bubar DUN 1 Jun ini 3 jam yang lalu: Perkeso terima 60,000 laporan kes kemalangan di tempat kerja setahun 3 jam yang lalu: Konsep Malaysia Madani boleh diperluaskan ke Peringkat ASEAN - Fahmi Fadzil

IKUTI KAMI


Lantikan Politik: Kerajaan Perlu Cipta Mekanisme Pemilihan Telus, Pilih Calon Berintegriti

Semasa Dikemaskini 2 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 16 Jan 2023 8:20PM

Pelantikan semula Ahmad Jazlan sebagai Pengerusi Felcra ditangguhkan ketika ini. - Gambar fail

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Kerajaan Perpaduan harus mewujudkan mekanisme telus berhubung proses pemilihan bagi pelantikan kepimpinan menerusi badan berkanun, syarikat Kementerian Kewangan (MOF) dan syarikat berkaitan kerajaan (GLC).

Presiden Pertubuhan Ikram Malaysia (IKRAM), Badlishah Sham Baharin berkata, kriteria pemilihan kepimpinan itu sewajarnya menekankan kepada calon kompeten yang mempunyai kelayakan akademik atau pengalaman bersesuaian dengan kemahiran diperlukan, selain memiliki integriti memenuhi karakter bangsa dimuatkan dalam deklarasi bersama pihaknya.

Menurutnya, pelantikan itu perlu melalui badan, panel atau lembaga tertentu seperti Jawatankuasa Pilihan Khas Parlimen yang ditetapkan kerajaan.

“Badan, panel atau lembaga itu hendaklah dianggotai ahli berpengalaman luas, selain mempunyai pelbagai latar belakang yang relevan sama ada dari sektor awam atau sektor swasta dan badan bukan kerajaan (NGO).

“Kriteria jelas dan spesifik perlu dibangunkan berdasarkan skop, peranan serta tanggungjawab sesuatu tugas kepimpinan, di samping calon dipilih mestilah ‘job-fit’ (bersesuaian pekerjaan) dan ‘strategy-fit’ (bersesuaian strategi), bertepatan dengan keperluan jawatan dicalonkan,” katanya menerusi kenyataan hari ini.

Badlishah berkata, sekiranya proses pemilihan atau pelantikan pemimpin diinstitusikan dengan telus, calon terbaik dapat dipilih berdasarkan mekanisme dan kriteria ditetapkan.

“Ini sama ada calon tersebut dalam kalangan ahli politik mahupun bukan.

“Apa yang penting adalah calon kepimpinan yang terbaik mestilah dipilih untuk kebaikan negara, khususnya membabitkan jawatan mempunyai kepentingan awam dan melibatkan dana awam,” katanya.

Terdahulu, Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim memaklumkan pelantikan semula mantan Ahli Parlimen Machang, Datuk Ahmad Jazlan Yaakub sebagai Pengerusi Felcra ditangguhkan ketika ini.

Katanya, perkara itu sudah dimaklumkan kepada Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi.

Ahmad Zahid turut memaklumkan penangguhan pelantikan Ahmad Jazlan adalah sebahagian daripada penyelarasan kerajaan yang bukan hanya terhad kepada satu jawatan, bahkan lebih meluas membabitkan semua badan berkanun dan GLC.

Mengulas lanjut, Badlishah menyambut baik langkah kerajaan menangguhkan pelantikan tersebut, agar agensi awam mampu memiliki pemimpin berintegriti dan mampu memacu keuntungan supaya ia lebih berdaya maju.

“Kompeten bermaksud mempunyai keupayaan, ilmu dan kemahiran untuk melaksanakan tugas kepimpinan dengan jayanya.  

“Integriti pula merujuk kepada sifat kejujuran dan berpegang kepada prinsip moral yang utuh.

“Lapan karakter bangsa dimuatkan dalam deklarasi bersama IKRAM wajar dijadikan kriteria, selain ciri dalam memilih kepimpinan tersebut, iaitu berkemampuan, berdaya maju, amanah dan berintegriti, kasih sayang, jujur, berkeadilan, utamakan rakyat serta berprinsip,” katanya. - Getaran, 16 Jan 2023

Sorotan

1

Tumpahan Diesel, Hidraulik Berjaya Dikawal Elak Masuk Sungai

2

Bella Astillah Akhirnya Dedah Mesej Perbualan Bersama Sophia AlBarakbah

3

Kami Bukan Persoal Integriti Parti, Tetapi Tindakan Ahmad Zahid - Tun Faisal

Disyorkan untuk anda

Semasa 22 jam yang lalu

Landasan LRT Bengkok: Siasatan Struktur Jejambat Ambil Masa 2 Minggu

oleh Farhana Farush

Semasa 5 jam yang lalu

Pemberian Wang Tunai PRU-15: SPRM Soal Siasat 90 Pengundi Terengganu

oleh Wartawan The Vibes

Semasa 1 hari yang lalu

MMA Bidas Kerajaan Minta Pegawai Perubatan Pindah Saat Akhir, Tuntut Pampasan

oleh Wartawan Getaran

Sukan 1 hari yang lalu

RTM, Astro Penyiar Rasmi Liga Malaysia 2023

oleh Fitri Nizam