KUALA LUMPUR - Langkah menguatkuasakan penggunaan pelitup muka dalam kalangan penyedia serta pengendali makanan dan minuman (F&B) di Selangor ialah tindakan yang wajar, bagi mengelakkan sebarang jangkitan saluran pernafasan.
Ia juga dilihat dapat menjamin kebersihan makanan yang dijual kepada pengguna, sekali gus menjadikan pelanggan lebih yakin dan selesa.
Presiden Persatuan Pakar Perubatan Kesihatan Awam Malaysia, Datuk Dr Zainal Ariffin Omar berkata, selain memakai pelitup muka, golongan penyedia dan pengendali F&B juga perlu menjaga kebersihan serta stor makanan.
"Penyedia dan pengendali ini mesti mencuci perkakas hidangan dengan air yang bersih dan sabun selain proaktif menghapuskan serangga perosak.
"Mereka juga mesti memakai apron dan tutup kepala serta mengambil suntikan mencegah tifoid," katanya kepada Getaran ketika dihubungi.
Beliau menyatakan demikian ketika diminta mengulas tindakan kerajaan negeri Selangor menguatkuasakan penggunaan pelitup muka dalam kalangan penyedia dan pengendali F&B di negeri tersebut secara berperingkat.
Di bawah arahan itu, semua pihak berkuasa tempatan (PBT) di Selangor digalakkan melaksanakan penguatkuasaan berkenaan di bawah kawasan pentadbiran masing-masing mulai sekarang.
Menteri Besar, Datuk Seri Amirudin Shari dipetik sebagai berkata, dalam tempoh satu hingga tiga bulan pertama, pemakaian pelitup muka itu lebih kepada proses pendidikan sebelum diwajibkan secara menyeluruh.
Sementera itu, Dr Zainal Ariffin berpendapat, pendekatan diambil kerajaan Selangor itu juga wajar diperluas ke negeri lain sebagai kaedah meningkatkan kualiti serta standard industri makanan dan minuman semua negeri terbabit.
Beliau memberitahu, bagi memastikan mutu makanan dan minuman terus terpelihara, penguatkuasaan dan pengawasan perlu dipertingkatkan selaras dengan garis panduan di bawah Peraturan – Peraturan Kebersihan Makanan 2009 (PPKM 2009) dan Akta Makanan 2009.
"Risiko yang bakal ditanggung oleh pelanggan jika pengendali makanan tidak memakai pelitup muka termasuk kes keracunan makanan dan lain-lain penyakit bawaan air dan makanan seperti taun dan tifoid," katanya.
Sementara itu, Pakar Kesihatan Komuniti Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Profesor Dr Sharifa Ezat Wan Puteh turut bersetuju dengan langkah berkenaan, memandangkan kes COVID-19 dilihat semakin bertambah.
Katanya, kemungkinan untuk wujudnya varian baharu timbul juga adalah tinggi.
Dalam mengelakkan daripada kes COVID-19 semakin merebak, jelasnya, lebih elok kerajaan menggunakan prosedur operasi standard (SOP) lama.
"Dapatkan dos penggalak kalau belum, dan elakkan daripada bercampur dengan orang berisiko contohnya yang baru tiba dari China," katanya.
Beliau turut mencadangkan kerajaan memantau kedatangan pelawat China atau rakyat Malaysia yang pulang dari republik tersebut.
Menurutnya, ujian RT-PCR (PCR) semasa ketibaan perlu dilakukan dan sekiranya individu terbabit mempunyai simptom berkaitan, mereka perlu melaporkannya kepada pihak berkuasa.
“Orang ramai perlu memastikan diri mereka sentiasa selamat dengan mengambil langkah-langkah sewajarnya termasuk memakai pelitup muka dan mendapatkan perlindungan vaksin.
"Jangan terjangkit. Ini kerana 'long COVID-19' akan menyebabkan risiko penyakit jantung dan penyakit pernafasan semua meningkat. Elakkan bertemu dengan mereka yang pergi ke negara-negara tertentu," katanya. - Getaran, 1 Januari 2023