Berita Terkini

14 jam yang lalu: Pengawal keselamatan ditahan bantu siasatan lelaki dipukul hingga mati 14 jam yang lalu: Maybank perkenal ciri nyahaktif akses segera, tangani penipuan dalam talian 14 jam yang lalu: Sukan SEA: Erry, Hafiz taruhan pingat di Kemboja 14 jam yang lalu: India: Menteri Kesihatan Odisha maut ditembak 15 jam yang lalu: Kurang 10 peratus syarikat culas bayar SST, negara rugi hampir RM150 juta - Kastam

IKUTI KAMI


Pengumpulan Ilmu Wajib Jadi Budaya Teroka Bina Otak Dan Watak - Fadhlina

Semasa Dikemaskini 4 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 01 Jan 2023 12:54PM

Tujuh teras utama yang menjadi fokus Kementerian Pendidikan menggambarkan sinergi antara murid, guru, ibu bapa serta komuniti yang merupakan kunci kejayaan pendidikan masa hadapan - Gambar Fail

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Pendidikan adalah pintu gerbang menuju galaksi pengetahuan yang terbentang luas.

Menteri Pendidikan, Fadhlina Sidek berkata, ini bermakna proses pencarian, pembinaan serta pengumpulan ilmu wajib dijadikan budaya penerokaan yang bersifat membina otak dan watak.

Menurut beliau, ekosistem harmoni yang diterjemahkan dalam rangka murid ceria, guru bahagia, sekolah bitara dan negara sejahtera adalah apabila satu budaya berasaskan kemuliaan insan berjaya diangkat, tanpa mengira latar belakang kaum serta agama.

“Individu iaitu murid guru dan warga pendidik yang berkongsi harapan ini pastinya dapat menggarap nilai kemanusiaan dan sekolah dapat menjadi medan yang bebas daripada gejala negatif, gangguan seksual, buli, ekstremism serta gangsterism.

“Mengurus sebuah kementerian pasca pandemik ini memerlukan sarwapandang yang merentas zaman, dan kalis masa hadapan, justeru, khidmat yang didasari profesionalism dapat menjadi jambatan erat antara setiap pemegang taruh,” katanya.

Fadhlina Sidek - Gambar Fail
Fadhlina Sidek - Gambar Fail

Fadhlina menyatakan demikian ketika menyampaikan amanat Tahun Baharu 2023 menerusi rakaman video di Facebook hari ini.

Menerusi amanat sama, beliau turut mengulangi tujuh teras utama yang akan menjadi fokus kementerian, bagi menambah baik sistem pendidikan sedia ada.

“Landasan dan sistem pendidikan hari ini telah melalui siri siri pemurnian, namun kita tidak boleh berkompromi dalam memastikan beban guru dikurangkan, dan kesejahteraan murid diraih secara menyeluruh.

“Justeru pendekatan untuk mengekalkan dasar sedia ada akan diangkat dan ditambah baik di semua peringkat implementasi,” katanya.

Fadhlina berkata, kesemua teras berkenaan menggambarkan sinergi antara murid, guru, ibu bapa serta komuniti yang merupakan kunci kejayaan pendidikan masa hadapan.

Jelas beliau, ia turut merangkumi matlamat merealisasikan satu pasukan yang menjadi khadam untuk nukleus utama pendidikan, yakni kesejahteraan guru dan murid di dalam kelas. 

“Untuk memperkasakan sistem pendidikan dan pembudayaan ilmu ini tidak boleh dibuat secara semberono. Memberi akses maklum balas daripada setiap pemegang taruh pastinya akan memakan masa dan perlu sampai kepada wajah solusi yang sesuai untuk masyarakat.

“Dalam masa yang sama, semua anak bangsa yang tinggal di negara ini berhak memperoleh kesaksamaan pendidikan walau di mana ceruk atau pojok tanah air mereka berada,” katanya.

Beliau menarik perhatian, kementerian amat prihatin akan masalah pendidikan, khasnya isu keciciran di kalangan pelajar dan sentiasa mencari jalan penyelesaian ke arah sifar keciciran. 

“Pemantauan dan intervensi pihak sekolah akan dilakukan ke atas murid yang berisiko cicir agar mereka kekal bersekolah sehingga tamat tingkatan lima.

“Kebajikan warga pendidik yang terus dititikberatkan dan menjadi fokus KPM (Kementerian Pendidikan). Setiap jerih payah tuan tuan mendidik anak bangsa adalah mutiara yang tidak tolok bandingnya,” katanya.

Tahun 2023 jelas Fadhlina lagi, adalah tahun untuk melakar sebuah wajah baharu pendidikan Malaysia.

“Ia adalah tahun untuk merangkul kekuatan di peringkat pakar dan menelusuri setiap denai dalam mendorong anak kita ke peringkat terbaik dalam akademik dan sahsiah anak-anak.

“Dunia, bersedialah menyambut bakat anak-anak Malaysia,” katanya. - Getaran, 1 Januari 2023

Berita Berkaitan

1

Semasa 2 hari yang lalu

KPM Isi 50 Peratus Kekurangan Guru Di Sarawak Menjelang Mac 

2

Semasa 4 hari yang lalu

Bengkel SPM: Pendirian, Kenyataan KPM Tak Konsisten Dengan Sekolah - Ibu Bapa

3

Semasa 1 minggu yang lalu

KPM Lantik 9 Anggota MPPK Baharu, Fokus Isu Pendidikan, Bebanan Guru

4

Semasa 1 minggu yang lalu

Wang Bantuan Awal Persekolahan Hilang: Wujud Pelanggaran SOP Kewangan - Fadhlina

Sorotan

1

Penambakan Tanah Batu Puteh, Singapura Setuju Dengar Hujah Malaysia

2

Jaminan Makanan Untuk Singapura Tak Bermakna Hanya Eksport Ke Sana - Anwar

3

Pelantikan Nurul Izzah Ada Unsur Nepotisme Dan Langgar Prinsip Reformasi - CME

Disyorkan untuk anda

Semasa 11 jam yang lalu

Pelantikan Nurul Izzah Ada Unsur Nepotisme Dan Langgar Prinsip Reformasi - CME

oleh Susan Albert

Semasa 18 jam yang lalu

PM Tiba Di Singapura Untuk Lawatan Rasmi Satu Hari

oleh Azril Annuar

Semasa 22 jam yang lalu

Nurul Izzah Layak Dilantik Penasihat Ekonomi, Kewangan - PM Anwar

Semasa 1 hari yang lalu

Hizbut Tahrir Tak Promosi Keganasan, Tapi Malaysia Perlu Berhati-Hati

oleh Arjun Mohanakrishnan