Berita Terkini

58 saat yang lalu: Tze Yong wakil tunggal negara di Thailand Masters 1 minit yang lalu: Pakej Perpaduan Jalur Lebar Tetap seiring Malaysia Madani - Fahmi Fadzil 2 minit yang lalu: Pemain industri makanan perlu kerjasama jayakan pelaksanaan Menu Rahmah 12 jam yang lalu: Malaysia kecam penindasan berterusan Israel ke atas warga Palestin 12 jam yang lalu: Perincian kos Stadium Shah Alam dibuat pada hujung Feb atau Mac - MB Selangor

IKUTI KAMI


Pelaksanaan Gaji Minimum Bagi Majikan Menggaji Kurang 5 Pekerja Ditangguhkan

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 27 Dec 2022 1:36PM

V Sivakumar menerusi satu kenyataan hari ini, dengan menegaskan keputusan tersebut diambil selepas mengambil kira pandangan pelbagai pihak yang dijangka menghadapi cabaran ekonomi dan kewangan pada tahun depan - Gambar Fail

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Kerajaan memutuskan untuk menangguhkan pelaksanaan gaji minimum sebanyak RM1,500 bagi kategori majikan yang menggajikan kurang daripada lima pekerja yang sepatutnya dikuatkuasakan pada 1 Januari depan kepada 1 Julai 2023.

Perkara itu dimaklumkan Menteri Sumber Manusia, V Sivakumar menerusi satu kenyataan hari ini, dengan menegaskan keputusan tersebut diambil selepas mengambil kira pandangan pelbagai pihak yang dijangka menghadapi cabaran ekonomi dan kewangan pada tahun depan.

“Penangguhan tambahan selama enam bulan ini juga diharap dapat memberikan peluang untuk menyelaras dan mengimbangi keperluan kewangan yang sedikit sebanyak akan membantu memulihkan kedudukan ekonomi syarikat yang menggajikan kurang daripada lima pekerja,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Bagaimanapun beliau menegaskan, majikan yang menggajikan lima pekerja atau lebih serta majikan yang menjalankan aktiviti profesional yang dikelaskan di bawah Piawaian Pengelasan Pekerjaan Malaysia (Malaysia Standard Classification of Occupation, MASCO) masih perlu meneruskan pembayaran gaji minimum sebanyak RM1,500 bermula 1 Mei lalu.

Kerajaan pimpinan mantan Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob sebelum ini menetapkan perintah gaji minimum RM1,500 berkuatkuasa pada 1 Mei lalu untuk semua sektor wilayah bagi majikan yang menggajikan lima pekerja atau lebih.

Untuk rekod, kali terakhir gaji minimum dinaikkan adalah pada 1 Februari 2020, dengan kenaikan RM100 daripada RM1,100 ke RM1,200 sebulan, ketika pembentangan Bajet Tahun 2020.

Malah, satu warta Kerajaan Persekutuan bertarikh 27 April 2022 turut dikeluarkan oleh Menteri Sumber Manusia, Datuk Seri M. Saravanan ketika itu dan disiarkan di laman web rasmi Pejabat Peguam Negara.

Dokumen pewartaan itu bertajuk Perintah Gaji Minimum 2022 mengikut Akta Majlis Perundingan Gaji Negara 2011.

Berdasarkan dokumen itu, kadar gaji minimum dan kadar gaji bagi pekerja yang dibayar hanya berdasarkan upah ikut kerja, berat tan dan sebagainya berkuat kuasa mulai 1 Mei 2022. – Getaran, Disember 27, 2022

Berita Berkaitan

1

Semasa 9 bulan yang lalu

Pelaksanaan Gaji Minimum Diteruskan 1 Mei - Saravanan

2

Semasa 10 bulan yang lalu

Kerajaan Harus Wajibkan, Bukan Hanya Nasihat Pelaksanaan Gaji Minima RM1,500

Sorotan

1

Rakyat Boleh Nilai Merit, Kelayakan Nurul Izzah - Khairuddin

2

LHDN Dapat Penghakiman Terus Saman Cukai RM1.8 Bilion Terhadap Bapa Jho Low

3

Penganalisis Politik Terkenal Dilantik Ketua Pengarah J-KOM, 'Saya Terima Tanggungjawab…'

Disyorkan untuk anda

Semasa 23 jam yang lalu

Komposisi Satu Pertiga Kerusi Parlimen Untuk Sabah, Sarawak Masih Dibincang - Fadillah

Semasa 11 minit yang lalu

Pemain Industri Makanan Perlu Kerjasama Jayakan Pelaksanaan Menu Rahmah

Semasa 1 hari yang lalu

Remaja Didakwa Bunuh Warga Emas 91 Tahun

oleh Wartawan Getaran

Semasa 1 hari yang lalu

Kerajaan Sasar Wilayah Persekutuan Jadi Bandar Pintar Menjelang 2030 - Anwar