Berita Terkini

38 minit yang lalu: Pakej Perpaduan Jalur Lebar Tetap dengan kelajuan sehingga 30 Mbps bantu rakyat jimat RM480 sepanjang 24 bulan tempoh kontrak - Fahmi Fadzil 39 minit yang lalu: Pakej Perpaduan Jalur Lebar Tetap tawar perkhidmatan data tanpa had untuk B40, veteran, OKU & warga emas berharga RM69 sebulan mulai Mac - Fahmi Fadzil 2 jam yang lalu: PRN: Negeri Sembilan cadang bubar DUN 1 Jun ini 2 jam yang lalu: Perkeso terima 60,000 laporan kes kemalangan di tempat kerja setahun 2 jam yang lalu: Konsep Malaysia Madani boleh diperluaskan ke Peringkat ASEAN - Fahmi Fadzil

IKUTI KAMI


27 Perkara Dibangkitkan Dalam Memorandum Kabinet Mengenai Tuntutan Sabah, Sarawak

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 24 Dec 2022 3:44PM

Armizan Mohd Ali berkata 27 perkara yang dibangkitkan dalam memorandum itu hasil maklum balas daripada kerajaan Sabah dan Sarawak - Gambar Fail Bernama

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KOTA KINABALU - Sebanyak 27 perkara akan dibangkitkan dalam memorandum Jemaah Menteri mengenai tuntutan Sabah dan Sarawak terutamanya melibatkan Perjanjian Malaysia 1963 (MA63) yang dijadual dibentangkan kepada Kabinet pada 4 Januari.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Sabah, Sarawak dan Tugas-Tugas Khas) Datuk Armizan Mohd Ali berkata 27 perkara yang dibangkitkan dalam memorandum itu hasil maklum balas daripada kerajaan Sabah dan Sarawak.

“Daripada 27 perkara itu 22 perkara berkait langsung dengan Perjanjian Malaysia 1963 (MA63) dan Jawatankuasa Antara Kerajaan (IGC) manakala lima lagi syor tambahan,” katanya kepada pemberita selepas melawat penduduk Tanjung Aru Baru yang terjejas akibat fenomena air pasang besar di sini hari ini.

Armizan berkata satu daripada lima syor tambahan itu telah diumumkan Perdana Menteri baru-baru ini iaitu memindahkan kuasa mengawal selia bekalan gas di Sabah kepada kerajaan negeri.

“Ia (kuasa kawal selia) merupakan kuasa negeri Sabah tetapi berlaku pindaan undang-undang sekitar tahun 80-an maka kuasa itu diangkat ke Persekutuan dan permintaan kerajaan negeri serta keprihatinan Persekutuan, Kabinet telah luluskan. Insya-Allah Januari ini kuasa itu dipindahkan semula ke Sabah,” katanya.

Sementara itu, Armizan berkata penyelarasan semua agensi kerajaan adalah penting bagi melaksana perancangan kerajaan bagi mendepani bencana terutama banjir di negara ini dan memastikan rakyat tidak mengalami kesan besar akibat bencana tersebut.

Beliau juga mahu semua agensi kerajaan dapat bekerjasama dengan baik bersama pihak lain seperti badan bukan kerajaan (NGO) bagi mendepani bencana tersebut.

“Setakat ini saya lihat penyelarasan itu hingga ke peringkat akar umbi itu baik, ini kita perlu teruskan supaya tidak wujud persenjangan (ketidakseimbangan) antara perancangan kita buat dengan perlaksanaan dilakukan. Jika ada maklum balas dan perlu ditambah baik, kita ambil tindakan tambah baik.

“Kerjasama dengan syarikat telco dapat berikan CSR (program khidmat masyarakat), selain MetMalaysia (Jabatan Meteorologi Malaysia) dan JPS (Jabatan Parit dan Saliran) beri maklumat mengikut lokaliti, saya harapkan kerjasama ini diperluaskan,” katanya. - Bernama

Berita Berkaitan

1

Politik 22 jam yang lalu

Nama 2 Kementerian Dalam Kabinet Sabah Ditukar

2

Muzik 1 hari yang lalu

Konsert Exists Di Kuching Bakal Adunkan Nostalgia Dan Keunikan Muzik Sarawak

3

Semasa 2 hari yang lalu

Banjir: Mangsa Di Sabah Meningkat Sedikit, Pahang Dan Johor Menurun

4

Semasa 3 hari yang lalu

Tuntutan ‘Waris’ Sulu: Kerajaan Terus Komited Lindungi, Pelihara Kedaulatan Negara 

Sorotan

1

Tumpahan Diesel, Hidraulik Berjaya Dikawal Elak Masuk Sungai

2

Bella Astillah Akhirnya Dedah Mesej Perbualan Bersama Sophia AlBarakbah

3

Kami Bukan Persoal Integriti Parti, Tetapi Tindakan Ahmad Zahid - Tun Faisal

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Agong Titah Bangunkan Wilayah Persekutuan Sebagai Bandar Raya Unggul, Mampan

Semasa 8 jam yang lalu

Mangsa banjir di Johor, Sabah meningkat sedikit pagi ini

Politik 1 hari yang lalu

Akaun BERSATU Dibeku: ‘Itu Hanya Alasan Mahu Tekan, Burukkan Parti’ - Rosol

oleh Aiman Sadiq

Politik 3 jam yang lalu

Muhyiddin Ketuai 'Kabinet Bayangan' PN, Hadi Sebagai Timbalan

oleh Amar Shah Mohsen