Berita Terkini

12 minit yang lalu: Ringgit dijangka teruskan aliran meningkat pada minggu depan 14 minit yang lalu: Menteri Luar Turkiye, Ketua OIC bincang serangan berulang terhadap al-Quran 19 minit yang lalu: 8 termasuk 4 pegawai kanan polis ditahan bantu siasatan kes di Tawau 1 jam yang lalu: Banjir di Johor: Jumlah mangsa meningkat kepada 3,480 orang setakat 8 pagi ini - JPBN 2 jam yang lalu: Zambry dan rakan sejawatan dari Gambia sahkan komitmen perkukuh hubungan bilateral

IKUTI KAMI


Pindaan Akta Kerja 1955: Pekerja Wanita Anggap ‘Hadiah’ Tahun Baharu, Kerajaan Prihatin

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 22 Dec 2022 7:00AM

Perkara itu membabitkan cuti bersalin daripada 60 hari kepada 98 hari, cuti paterniti tujuh hari, pengurangan waktu kerja daripada 48 jam kepada 45 jam dan aturan kerja fleksibel. - Gambar Bernama

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR – Keputusan dibuat Menteri Sumber Manusia, V Sivakumar berhubung penguatkuasaan Pindaan Akta Kerja 1955 mulai 1 Januari tahun depan, disambut baik rakyat kerana mempamerkan keprihatinan kerajaan kepada pekerja.

Menerusi keputusan diumumkan hari ini, perkara itu membabitkan cuti bersalin ditambah daripada 60 hari kepada 98 hari, cuti paterniti tujuh hari, pengurangan waktu kerja daripada 48 jam kepada 45 jam dan aturan kerja fleksibel.

Antara paling menarik perhatian pastinya mengenai pertambahan 38 hari cuti bersalin yang disifatkan khabar gembira untuk wanita.

Malah, ia dianggap ‘hadiah’ dan penghargaan kepada mereka selepas bertarung nyawa melahirkan zuriat.

Tinjauan Getaran di media sosial mendapati, keputusan itu juga dianggap mampu membantu ibu yang baharu melahirkan untuk benar-benar bersedia, dari segi mental dan fizikal sebelum memulakan kembali tugas.

“Alhamdulillah, Jangan ada yang bersalin setiap tahun pula, pening kepala bos,” ciap pengguna, TunCarlos666.

“Bestnya (seronoknya) cuti pantang 98 hari. Nak beranaklah,” ujar Harinumun.

“Syukur sangat-sangat. Kadang-kadang bersalin kena rehat banyak,” kata Fitrah menerusi Facebook

Bagaimanapun, ada segelintir melahirkan kebimbangan sekiranya keputusan itu membuatkan majikan enggan menggaji lebih ramai pekerja perempuan, memandangkan mereka dianggap akan bercuti lama sekiranya bersalin.

“Memang la bagus cuti 98 hari tu, tapi risau akan ada company (syarikat) yang susah nak hire (menggaji) perempuan sebabkan benda ni. (Apapun), seronoknya every ye (setiap tahun) cuti tiga bulan tak termasuk Annual Leave (Cuti Tahunan),” komen Lady.

“Makin majikan perlekehkan je lah mak orang minta kerja,” respon Fiza.

“Gila! Majikan mana nak gaji pekerja,” kata seorang pengguna.

Manakala, ada warga maya membuat jenaka mengenai perkara itu.

“98 hari haha, habislah siapa yang kerja dengan orang yang dapat cuti tu,” tulis Daus.

“Habislah geng bujang lama kena cover (ganti) kerja nanti,” kata Amirul.

“Genapkan jelah 100 hari, senang nak ingat,” komen Gula.

Sementara itu, segelintir netizen meminta supaya cuti paterniti ditambah bagi lebih memudahkan suami membantu urusan isteri selepas bersalin, tetapi ada pula meminta keputusan kerajaan itu dihargai.

“Paternity leave should be (cuti paterniti sepatutnya) dua minggu,” kata Guy.

“Macam mana lah paterniti tu 7 hari sahaja,” komen Amni.

“Paterniti leave 7 hari tak cukup sebenarnya, teman wife (isteri) tunggu nak masuk labor room (dewan bersalin) pun dah ambil masa, belum nak bersalin kena tahan wad lagi. Lepas tu dah keluar wad husband (suami) nak kena hantar ulang alik KK (Klinik Kesihatan) pula untuk checkup baby (pemeriksaan bayi). Paling kurang 2 week (minggu) lah,” menurut seorang pengguna.

“Yang asal most (kebanyakan) company paterniti 1 hari je, ini bila dah tetapkan 7 hari, minta lebih pula, kau ni tak pernah cukup dan bersyukur?,” soal Hafiz.

Semalam, Sivakumar memaklumkan, Pindaan Akta Kerja 1955 yang sebelum ini ditangguhkan tetap diteruskan mulai 1 Januari depan.

Katanya, penguatkuasaan akta itu harus diteruskan kerana undang-undang berkenaan sudah diluluskan Parlimen, selain memberikan jaminan kepada pekerja.

Pindaan Akta Kerja 1955 sepatutnya mula berkuat kuasa pada 1 September lalu, namun ditangguhkan ke 1 Januari depan, selepas pihak industri dan majikan memohon penangguhannya atas beberapa faktor.

Ia termasuk memerlukan sedikit masa berikutan kebanyakannya masih dalam proses pemulihan ekonomi. – Getaran, 22 Disember 2022

Berita Berkaitan

1

Semasa 1 bulan yang lalu

Pindaan Akta Waktu Kerja Fleksibel: Tiada Paksaan Untuk Majikan – Menteri

2

Semasa 1 bulan yang lalu

Pernah Jadi Speaker Bawah Pokok , Sivakumar Kini Jadi Menteri

3

Semasa 10 bulan yang lalu

Parlimen Lulus Pindaan Akta Naikkan Cuti Paterniti Kepada 7 Hari

Sorotan

1

‘Saya Rela Dipecat Kerana Tak Mahu Bersekongkol Dengan Pemimpin Menguburkan UMNO’ - Noh

2

Dipecat Keahlian UMNO: ‘Saya Tak Kecewa…’ - Khairy

3

Penipuan Pekerjaan: Kemboja Mohon Maklumat Disalur Melalui PDRM, Kedutaan

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Anwar Gesa Subjek Peradaban Islam Dikaji, Ditambah Baik

oleh Sofian Baharom

Semasa 13 jam yang lalu

Bayi Lelaki 3 Bulan Meninggal Dunia Di Pusat Asuhan

oleh Fitri Nizam

Politik 10 jam yang lalu

UMNO Pecat KJ, Noh, Gantung Keahlian 4 Pemimpin Kanan

oleh Farhana Farush

Politik 1 hari yang lalu

‘UMNO Milik Semua Ahlinya, Bukan MKT Sahaja’- Khairy

oleh Susan Albert