Berita Terkini

1 jam yang lalu: Tiada kompromi jika pegawai langgar garis panduan Artikel 5.3 Konvensyen Rangka Kerja Kawalan Tembakau Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO FCTC) dan polisi berkaitan - KKM 1 jam yang lalu: Kerajaan cadang kerjasama dengan pihak swasta dan GLC latih golongan muda di bawah peruntukan TVET 2022 - PM Anwar 1 jam yang lalu: Latihan TVET: Kerajaan cadang kerjasama dengan Petronas di Pengerang dan DRB Hicom di Pekan - PM Anwar 1 jam yang lalu: MIDF kekal berpendirian positif terhadap momentum jualan tinggi sektor automotif 1 jam yang lalu: Arab Saudi tuan rumah Piala Asia 2027

IKUTI KAMI


Angkatan Mahasiswa UM Tuntut 5 Perkara, Seiring Falsafah Pendidikan Negara

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu ยท Diterbitkan pada 10 Dec 2022 10:09AM

Gambar hiasan

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Angkatan Mahasiswa Universiti Malaysia (UM) mengemukakan lima tuntutan kepada Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) bagi memastikan kebebasan, kebajikan dan masa depan mahasiswa seiring Falsafah Pendidikan Negara.

Presiden Angkatan Mahasiswa UM, Nur Nazirah Abdullah berkata, kerajaan perpaduan pimpinan Datuk Seri Anwar Ibrahim perlu menghapuskan Akta Universiti dan Kolej Universiti 1971 (AUKU).

Menurut beliau, undang-undang itu tidak menyokong semangat aktivisme dan menyekat mahasiswa untuk menjadi gerakan yang bersifat aktivis serta mandiri.

“AUKU ini telah membantutkan semangat aktivis mahasiswa untuk mempunyai autonomi mahasiswa, kebebasan bersuara dan menyekat mahasiswa untuk mengumpul dana serta membuat kutipan sendiri.

“Jika dibandingkan dengan gerakan mahasiswa pada era 70-an, semangat aktivis mahasiswa ketika itu sangat tinggi sehingga berjaya membela nasib golongan masyarakat seperti peristiwa Baling,” katanya kepada Getaran, hari ini.

Nur Nazirah berkata, pihaknya juga menuntut istilah Majlis Perwakilan Pelajar (MPP) ditukarkan kepada ‘Kesatuan Pelajar’, bagi mengangkat darjat gerakan badan pelajar dengan memberikan autonomi tersendiri.

Ketika gerakan mahasiswa diiktiraf sebagai kesatuan pelajar katanya, Kesatuan Mahasiswa Universiti Malaya (KMUM) mencapai era kegemilangan sehingga mempunyai milikan aset seperti bas mini serta menjalankan perniagaan makanan kafeteria dan kantin kampus, malah dianggap sebagai kesatuan mahasiswa terkaya di Asia Tenggara.

“Kami menuntut Perkara 48 Jadual pertama AUKU mengenai MPP untuk ditukarkan kepada Kesatuan Pelajar kerana erti sebenar sebuah badan pelajar yang mempunyai autonomi sendiri kini sudah terkubur.

“Angkatan Mahasiswa UM turut menuntut kerajaan perpaduan hari ini termasuk KPT (Kementerian Pendidikan Tinggi) untuk memperluas lebih banyak peluang pekerjaan.

“Perkara itu tidak boleh diambil mudah kerana kadar pengangguran belia masih berada pada tahap 5.3 peratus dan ini bukanlah satu petunjuk yang baik untuk jangka masa panjang,” katanya.

Sehubungan itu, Nur Nazirah menegaskan, menjadi keperluan untuk KPT dan kerajaan merancang pelbagai inisiatif yang lebih proaktif sebagai usaha bagi memastikan segala maklumat program dilaksanakan sampai kepada semua peringkat lapisan masyarakat.

Beliau berkata, pihaknya juga menggesa isu penginapan pelajar diselesaikan secara tuntas kerana masih tiada jalan penyelesaian setakat ini, khususnya setiap kali sesi kemasukan pelajar baharu yang semakin bertambah jumlah pengambilannya.

“Tindakan itu tidak sepadan dengan kapasiti kolej kediaman untuk menempatkan kesemua para pelajar. Kesannya, mahasiswa tahun kedua dan ke atas perlu mencari rumah sewa.

“Perkara itu dikira memberikan bebanan kerana kos sewaan harga bilik atau rumah pada hari ini tinggi dan tidak relevan untuk seseorang yang berstatus mahasiswa,” katanya.

Bagi tuntutan kelima, Nur Nazirah berkata Angkatan Mahasiswa UM menggesa kerajaan menyelesaikan isu pengangkutan di universiti, memandangkan bilangan bas sedia ada tidak mampu menampung jumlah mahasiswa.

Jelasnya, perkara berkenaan memaksa pelajar berhimpit, sekali gus meningkatkan risiko berlakunya gangguan seksual.

“Selain itu, angkatan juga menuntut kerajaan untuk melakukan transformasi ke atas sistem pengangkutan awam seperti transit kereta api ringan (LRT).

“Isu yang timbul baru-baru ini menjejaskan pelbagai peringkat lapisan masyarakat khususnya golongan bekerja dan mahasiswa,” katanya. - Getaran, 10 Disember 2022

Sorotan

1

Tumpahan Diesel, Hidraulik Berjaya Dikawal Elak Masuk Sungai

2

Bella Astillah Akhirnya Dedah Mesej Perbualan Bersama Sophia AlBarakbah

3

Kami Bukan Persoal Integriti Parti, Tetapi Tindakan Ahmad Zahid - Tun Faisal

Disyorkan untuk anda

Politik 55 minit yang lalu

Muhyiddin Ketuai 'Kabinet Bayangan' PN, Hadi Sebagai Timbalan

oleh Amar Shah Mohsen

Semasa 3 jam yang lalu

Wujudkan Undang-Undang Lebih Tegas Bendung Peningkatan Jenayah Siber

oleh Ian McIntyre

Semasa 1 hari yang lalu

Anwar Lantik Nurul Izzah Bantu Tugas: Ramai Angkat 'Bendera Merah'

oleh Aiman Sadiq

Semasa 5 jam yang lalu

Badan Pemantau Hutan Ragui Kerja Pembersihan Di Hutan Simpan Selangor

oleh Arjun Mohanakrishnan