Berita Terkini

35 minit yang lalu: Pecat, gantung keahlian keputusan kolektif UMNO - Ahmad Zahid 35 minit yang lalu: Rusuhan: Skuad B-16 beraksi di stadium kosong di Bogor 35 minit yang lalu: Bajet 2023: Belia mahu teknologi 5G, ekonomi gig, gaji minimum ditambah baik 37 minit yang lalu: Pelajar madrasah dari Banting, Selangor dikhuatiri lemas ketika mandi bersama 7 rakan di Langkawi 38 minit yang lalu: Bajet 2023: Masyarakat Orang Ali mahu kemudahan infrastruktur ditambah baik

IKUTI KAMI


Kos Sara Hidup Masih Meningkat, Bubar Sahaja Pasukan Khas Inflasi

Semasa Dikemaskini 2 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 14 Sep 2022 8:50PM

Chua Wei Kiat - Gambar fail

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Terdapat keperluan buat kerajaan untuk membubarkan Pasukan Khas Jihad Tangani Inflasi secara serta merta, atas kegagalan menangani kenaikan kos sara hidup rakyat secara holistik.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Rawang, Chua Wei Kiat berkata, Jemaah Menteri harus bertanggungjawab atas kegagalan pasukan itu dalam menangani isu yang ketika ini amat membebankan rakyat.

Menurut beliau, kegagalan terbabit juga terbukti selepas inflasi pada Julai lalu menunjukkan peningkatan sebanyak 4.4 peratus, berbanding tempoh sama tahun sebelumnya.

“Pasukan itu yang diketuai Tan Sri Annuar Musa telah menunjukkan kepada rakyat kegagalan kerajaan menyelesaikan masalah inflasi negara, bahkan mereka telah gagal dan makan gaji buta dalam menjalankan tugas.

“Biasanya budak intern (pelatih) akan diberi waktu tiga bulan untuk membuktikan kemampuan diri dalam melaksanakan sesuatu tugas yang diberi, namun malangnya pasukan itu sejak akhir Jun jelas gagal jalankan tugas, maka tidak perlu bermain Tai Chi untuk menutup kegagalan beliau lagi.

“Perdana Menteri UMNO, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob telah menubuhkan Pasukan Khas Jihad Tangani Inflasi, namun selepas lebih tiga bulan ditubuhkan, apa yang rakyat dapat,” katanya hari ini.

Dalam pada itu, menurut beliau, Annuar sebelum ini pernah berkata bahawa pasukan yang diketuainya tidak terhad untuk menangani isu berkaitan harga barang sahaja tetapi usaha mengatasi inflasi secara keseluruhan.

Namun jelasnya, walaupun rakyat maklum bahawa Kadar Dasar Semalaman (OPR) merupakan bidang kuasa Bank Negara Malaysia (BNM) namun ia adalah antara faktor peningkatan kos sara hidup, terutamanya kenaikan harga barang.

“Dalam waktu beberapa bulan ini, usaha yang dijalankan oleh Annuar lebih kepada Program Jualan Murah Keluarga Malaysia, jaminan bekalan ayam bagi pengguna domestik yang mencukupi, serta sasarkan harga minyak masak turun.

“Bagi saya, program bekalan dan harga minyak masak adalah di bawah bidang kuasa Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna Malaysia,” ujarnya.

Sehubungan itu, Wei Kiat yang juga Timbalan Ketua Penerangan KEADILAN berkata, pasukan berkenaan tidak memberi nilai tambah kepada rakyat.

“Hal ini juga membuktikan pasukan jihad pimpinan Annuar Musa tidak membawa sebarang nilai tambah kepada rakyat Malaysia yang terkesan,” katanya. - Getaran, 14 September 2022

Sorotan

1

Bukit Lagong ‘Ditarah’: NGO Tuntut Kerajaan Selangor Bersuara Atau Diheret Ke Mahkamah

2

PAS Mungkin ‘Cerai’ PN Untuk Bersama UMNO

3

5 Artis Popular China Yang Diharamkan Dalam Industri Hiburan Negara Itu

Disyorkan untuk anda

Sukan 1 hari yang lalu

Rusuhan Penyokong Di Indonesia, Angka Kematian Meningkat Kepada 127

Politik 21 jam yang lalu

PRU-15: UMNO Kembali Runding Dengan PAS Jika Parti Itu Penuhi 3 Syarat

Semasa 1 jam yang lalu

Impak Penyusutan Ringgit Kepada Bayaran Hutang Langsung Kerajaan Kecil

Semasa 1 hari yang lalu

2 Beradik Maut Terkena Renjatan Elektrik