Berita Terkini

4 jam yang lalu: PM wajar dapatkan pandangan jemaah menteri - hamzah 4 jam yang lalu: Mahdzir yakin GPS menang besar pada PRU-15 4 jam yang lalu: Polis Johor kutip RM1.38 juta bayaran saman dalam masa tiga hari 4 jam yang lalu: Menara telekomunikasi akan dibina di Pulau Sipadan - Mohammad

IKUTI KAMI


Tutup Operasi UNCHR: Perlu Bincang Di Parlimen

Semasa Dikemaskini 3 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 08 Sep 2022 7:27AM

Majlis Keselamatan Negara (MKN) sebelum ini dilaporkan mencadangkan penutupan operasi pejabat Suruhanjaya Tinggi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu bagi Pelarian (UNHCR) di Malaysia. - Gambar AFP

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Menteri Luar Negeri, Datuk Saifuddin Abdullah diminta memberi kenyataan di Parlimen susulan cadangan Majlis Keselamatan Negara (MKN) menutup operasi pejabat Suruhanjaya Tinggi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu bagi Pelarian (UNHCR) di Malaysia.

Ahli Parlimen Bukit Bendera, Wong Hon Wai berkata, cadangan penutupan uniteral agensi UNCHR tersebut harus dibincang dan dibahaskan memandangkan ia memberi implikasi besar terhadap usaha diplomatik antarabangsa, selain menjejaskan nama baik negara.

Katanya, Parlimen harus dijadikan tempat membahaskan dasar berkenaan pelarian dan mekanisma untuk mereka dari segi kemanusiaan serta keselamatan negara supaya satu titik imbang boleh dicapai.

 Wong Hon Wai
Wong Hon Wai

“Malaysia tidak boleh sewenang-wenangnya menutup secara unilateral pejabat satu agensi Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) tanpa rundingan, selain ketika angka dan isu pelarian masih dalam peringkat yang genting.

“Sekiranya angka pelarian sudah kurang ke tahap minimum, mungkin itu satu justifikasi untuk UNHCR beroperasi melalui ibu pejabat serantau dari Bangkok,” katanya menerusi hantaran di Facebook.

Beliau berkata demikian bagi mengulas kenyataan Ketua Pengarah MKN, Datuk Rodzi Md Saad berkenaan cadangan MKN untuk menutup operasi pejabat UNCHR di negara ini dan mengambil alih pengurusan isu pelarian.

Hon Wai menegaskan, kerajaan perlu ingat bahawa Malaysia dipilih sebagai Ahli Majlis Hak Asasi Manusia Bangsa-bangsa Bersatu untuk penggal 2022 hingga 2024.

Justeru, menurutnya, Malaysia mempunyai obligasi moral untuk mengutamakan isu hak asasi manusia dalam negara dan serantau.

“Bagaimanapun, UNHCR mempunyai 134 pejabat di seluruh dunia dan di sesetengah negara yang tidak mempunyai isu pelarian serius, kehadiran UNHCR diperlukan sebagai satu agensi antarabangsa yang menjurus kepada bantuan kemanusiaan serta koordinasi serantau,” katanya. – Getaran, 8 September 2022

Sorotan

1

Indonesia Siasat Tragedi 129 Orang Terkorban Dalam Rusuhan Bola Sepak, Liga Digantung Seminggu

2

‘Air Mata Deras Mengalir Lihat Hammad Hembus Nafas Terakhir’ - Zulkifli

3

Rakyat Kecewa PRU-15 Ketika Banjir: Tanda Pagar #UndiBanjir, #UndiRabu Sohor Di Twitter

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Dibelasah, Cermin Kereta Dipecah Hanya Kerana Tertekan Hon

oleh Farhana Farush

Politik 1 hari yang lalu

DAP Dakwa UMNO Tak Hormat Agong, Perlembagaan Persekutuan

oleh Farhana Farush

Politik 4 jam yang lalu

UMNO Tiada Majoriti Untuk Desak Pembubaran Parlimen - Anwar

oleh A. Azim Idris

Semasa 17 jam yang lalu

Isu 'Integrity Pact' Tidak Ikut Piawaian Antarabangsa Tidak Tepat - SPRM