Berita Terkini

8 jam yang lalu: Seludup dadah, 9 PATI Thailand ditahan di Korea Selatan 8 jam yang lalu: Afghanistan terima bantuan tunai US$40 juta 8 jam yang lalu: Dewan Rakyat lulus pindaan Akta Kualiti Alam Sekeliling 8 jam yang lalu: Pemimpin parti politik komited capai sasaran 30 peratus wanita calon PRU-15 10 jam yang lalu: DUN Selangor, Negeri Sembilan dan Pulau Pinang hanya akan bubar tahun hadapan - Majlis Presiden Pakatan Harapan

IKUTI KAMI


Bantu Rakyat Dari Bankrap, Kerajaan Teliti Cadangan Pindaan Akta 360 - Wan Junaidi

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 26 Aug 2022 4:02PM

Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar - Gambar fail

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Cadangan Jabatan Insolvensi Malaysia (MdI) untuk melaksanakan pindaan ke atas empat peruntukan bagi melancarkan proses pentadbiran estet kebankrapan perlu dikaji dengan teliti oleh Bahagian Hal Ehwal Undang-Undang (BHEUU) dan Jabatan Peguam Negara (AGC).

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-Undang), Datuk Seri Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar berkata, kajian tersebut perlu melibatkan pelbagai aspek, khususnya implikasi terhadap orang ramai.

Menurut beliau, cadangan untuk pindaan berkenaan mencakupi penambahbaikan ke atas Seksyen 33C Akta 360 berkenaan pelepasan automatik, bagi membantu lebih ramai individu muflis keluar dari status tersebut selepas tempoh tiga tahun.

“Jabatan terbabit berpandangan, terdapat keperluan untuk kerajaan meletakkan sasaran had masa pemfailan Borang Bukti Hutang oleh pemiutang, demi mempercepatkan proses pelepasan kebankrapan atau pembatalan perintah kebankrapan.

“Memansuhkan Mesyuarat Pertama Pemiutang iaitu cadangan untuk mesyuarat pemiutang hanya perlu diadakan berdasarkan keperluan dan permintaan pemiutang bagi mengelakkan kelengahan dan perancangan seterusnya dapat dibuat untuk membantu bankrap keluar daripada kebankrapan,” katanya hari ini.

Wan Junaidi berkata, jabatan berkenaan juga mencadangkan penambahan penggunaan baharu berkenaan teknologi komunikasi jarak jauh dalam urusan pentadbiran kebankrapan untuk memudahkan individu muflis berurusan dengan MdI secara dalam talian dan digital, serta memudahkan pentadbiran kebankrapan.

“Fokus utama Jabatan Insolvensi Malaysia adalah untuk mempercepatkan proses pentadbiran kebankrapan dan membantu bankrap untuk keluar daripada kebankrapan dengan segera.

“Kami mencadangkan beberapa libat urus dengan pemegang taruh khususnya Kementerian Kewangan, Kementerian Pembangunan Usahawan dan Koperasi, Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Kementerian Belia dan Sukan, Unit Perancang Ekonomi, Jabatan Perdana Menteri serta kementerian yang bertanggungjawab,” katanya.

Jelas Wan Junaidi, langkah tersebut bagi mengawal selia syarikat termasuk perusahaan kecil dan sederhana Malaysia serta usahawan dalam kategori mikro sebelum memuktamadkan cadangan dan membawanya ke Jemaah Menteri melalui satu Memorandum Jemaah Menteri (MJM).

Beliau menarik perhatian, statistik kes kebankrapan yang didaftarkan menunjukkan pola penurunan, iaitu12,051 kes bagi tahun 2019, diikuti 8,351 kes (2020), 6,554 kes (2021) dan 3,604 kes (2022) setakat Julai lalu.

Dari sudut peratusan pula katanya, berlaku pengurangan kes dicatatkan pada 26.88 peratus pada 2019 berbanding 30.70 peratus (2020) dan 21.52 peratus (2021).

“Pola penurunan ini turut disebabkan oleh beberapa faktor lain termasuk inisiatif kerajaan melalui pemberian moratorium dan bantuan bersasar bank, melibatkan perbincangan antara pihak pemberi pinjaman dan peminjam bagi membuat penyusunan semula hutang.

“Meskipun terdapat penurunan kes kebankrapan pada ketika ini, Jabatan Insolvensi Malaysia akan sentiasa meneliti jumlah serta punca kes kebankrapan yang difailkan pihak pemiutang serta menambah baik Akta 360 bagi menjadikan pentadbiran kes kebankrapan lebih efisien,” katanya. - Getaran, 26 Ogos 2022.

Sorotan

1

Apa Keperluan Adakan PRU-15 Ketika Banjir?, Kepercayaan Terhadap PM Masih Solid

2

Berani Mengaku Bersalah, Zul Ariffin Dipuji Netizen

3

Kerajaan Tak Bercadang Tawar Ganjaran Kesan Jho Low, Red Notice Sudah Memadai

Disyorkan untuk anda

Semasa 9 jam yang lalu

Hadir Sidang Dewan Rakyat: Najib Fail Permohonan Cabar Keputusan Jabatan Penjara

Semasa 17 jam yang lalu

Langgar Lampu Isyarat: 16,163 Saman Dikeluarkan Di Seluruh Negara

Semasa 1 hari yang lalu

Setapak Dikenal Pasti Lubuk Doktor Gigi Palsu - Khairy

Semasa 1 hari yang lalu

Eksploitasi, Penderaan Seksual Dalam Talian: Sampai Bila Kanak-Kanak Harus Menjadi Mangsa?

oleh Fitri Nizam