Berita Terkini

3 jam yang lalu: MT UMNO mahu Parlimen dibubarkan dalam masa terdekat, PRU-15 tahun ini - Ahmad Maslan 3 jam yang lalu: MT UMNO terima peletakan jawatan Zulhasnan Rafique sebagai Pengerusi Lembaga Disiplin UMNO - Ahmad Maslan 3 jam yang lalu: JDT II rangkul kejuaraan Liga Premier 2022, tewaskan Selangor FC 2 1-0 4 jam yang lalu: Mahkamah Thai putuskan khidmat Prayuth sebagai PM tidak melebihi tempoh lapan tahun 4 jam yang lalu: Tiada unsur cubaan culik berlaku di Telok Panglima Garang - Polis

IKUTI KAMI


SPBT Hasilkan Lebih Banyak Produk Buah ‘Original’, Berkualiti Kepada Rakyat

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 07 Aug 2022 8:47PM

Sebanyak 25 tanaman mencakupi 104 varieti disenaraikan dalam Senarai Varieti Tanaman Skim Pengesahan Bahan Tanaman (SPBT) - Gambar Fail

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

SERDANG – Kerajaan sentiasa memberi fokus kepada pengeluaran bahan tanaman tulen dan berkualiti menerusi pematuhan prosedur serta pencapaian standard ditetapkan.

Menteri Pertanian dan Industri Makanan, Datuk Seri Dr Ronald Kiandee berkata, usaha itu kerana pengeluaran bahan tanaman dengan pendekatan tersebut bebas penyakit, sekali gus memberi impak kepada kesejahteraan serta kesihatan rakyat.

Katanya, selaras dengan hasrat tersebut, Jabatan Pertanian membangunkan Skim Pengesahan Bahan Tanaman (SPBT) yang dilaksanakan sepenuhnya sejak tahun 2012.

“Menerusi skim ini, sebanyak 25 tanaman mencakupi 104 varieti disenaraikan dalam Senarai Varieti Tanaman.

“Seramai 111 orang sudah dilatih dan dilantik sebagai pegawai pemeriksa yang kompeten. 

“Ketika ini, SPBT merekodkan seramai 228 orang pengeluar berdaftar sebagai peserta skim, di samping 63.3 juta pokok induk dan 63.6 juta bahan tanaman sudah disahkan,” katanya.

Beliau berkata demikian pada Pameran Pertanian, Hortikultur dan Agropelancongan Malaysia (MAHA) 2022 di Taman Ekspo Pertanian Malaysia Serdang (MAEPS) di sini, hari ini.

Ronald berkata, beliau difahamkan, antara faedah bagi peserta skim itu adalah berpeluang menjadi pembekal anak benih klon buah-buahan untuk projek pertanian.

Jelasnya, Jabatan Pertanian juga turut membantu mempromosikan nurseri tanaman peserta melalui pameran dan laman sesawangnya.

“Tambahan, peserta boleh menerima khidmat nasihat dan bimbingan berkaitan hal pengeluaran anak benih daripada pegawai Jabatan Pertanian yang sentiasa sedia berkhidmat demi rakyat,” katanya.

Bagaimanapun, beliau berkata, pencapaian itu tidak boleh dihentikan, malah usaha berterusan daripada semua pihak berkaitan harus dijalankan bagi memperkasa sektor agromakanan demi menjamin sekuriti makanan negara.

“Saya berharap bilangan peserta yang mendapat manfaat daripada skim ini dapat disebar luas melalui khidmat pengembangan berkesan. 

“Tawaran harga jualan menarik dan peluang menembusi pasaran antarabangsa diharap dapat memikat minat lebih ramai peserta,” katanya.

Terdahulu, Ronald menegaskan, fokus utama Dasar Agromakanan Negara 2021-2030 (DAN 2.0) adalah untuk memastikan sistem rantaian makanan dapat mendepani cabaran sekuriti makanan. 

“Ia dilaksanakan melalui jaminan terhadap keselamatan bekalan makanan negara yang bukan sahaja mencukupi, tetapi juga mampu dimiliki, selamat dan berkualiti,” katanya. - Getaran, 7 Ogos 2022 

Sorotan

1

UiTM Tamatkan Khidmat Pensyarah Terlibat Gangguan Seksual Serta Merta

2

UMNO Dipersalahkan Hanya Kerana PM Dari Parti Kami - Azalina

3

Bila Tular Isu Bersama Scammer, Saya Terpaksa Hentikan Promosi Konsert – Noraniza Idris Terkilan

Disyorkan untuk anda

Semasa 6 jam yang lalu

Mayat Wanita Mangsa Culik Ditemukan Dalam Gaung

Semasa 11 jam yang lalu

Hantaran Di Media Sosial Tidak Merujuk Kepada Ebit Lew - Saksi

Semasa 1 hari yang lalu

Monopoli Tender Projek Di MBSA, 9 Individu Ditahan SPRM

Semasa 7 jam yang lalu

Sistem Perlindungan Sosial Malaysia ‘Berserabut’, Patut Wujud Pangkalan Data Selaras Bantuan

oleh Fitri Nizam