Berita Terkini

9 jam yang lalu: SUKMA: Pengguguran acara tidak dapat dielakkan - MSN 9 jam yang lalu: Pejabat Hal India akan dibuka di Kuala Lumpur 12 jam yang lalu: 16 terkorban, 36 hilang dalam banjir kilat di China 14 jam yang lalu: Transformasi budaya kerja di KKM atasi isu buli - Khairy 14 jam yang lalu: Lelaki ditahan disyaki menyamar Raja Muda Perak

IKUTI KAMI


'Strong Village' Perkukuh Keselamatan Sempadan Malaysia-Thailand

Semasa Dikemaskini 3 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 22 Jul 2022 7:10AM

Ketika ini terdapat enam pos kawalan di sepanjang sempadan Malaysia dan Thailand. - Gambar oleh Alif Omar

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

BANGKOK - Malaysia dan Thailand akan mewujudkan “strong village” di sepanjang sempadan bertujuan untuk memperkukuh kerjasama keselamatan sempadan selain meningkatkan sosioekonomi penduduk tempatan. 

Panglima Tentera Darat, Jeneral Tan Sri Zamrose Mohd Zain berkata cadangan itu dikemukakan Panglima Tentera Diraja Thailand Jeneral Narongpan Jittkaewtae dalam satu pertemuan yang diadakan di Bangkok. 

Beliau berkata “strong village” adalah usaha kedua-dua Tentera Darat Malaysia dan Thailand dalam membantu penduduk setempat di kamupung-kampung yang terpilih di sepanjang sempadan untuk membantu membangunkan dan memajukan sosioekonomi mereka. 

Selain itu, beliau berkata melalui program itu penduduk setempat akan berinteraksi sesama mereka secara terkoordinasi dalam aktiviti sosial dan bertukar kunjungan dan secara tidak langsung program ini akan mengeratkan lagi hubungan masyarakat setempat dan hubungan baik dua hala kedua-dua negara. 

“Program itu juga dapat menambah keyakinan dan mengurangkan prasangka dalam menangani isu-isu keselamatan di sepanjang sempadan.

“Saya berpendapat program itu akan mula dilaksanakan pada Januari tahun depan,” katanya kepada Bernama di sini.

Beliau berkata cadangan pelaksanaan “strong village” akan dibentangkan kepada Menteri Pertahanan kedua-dua negara dalam masa terdekat.

Selain itu, Zamrose berkata pertemuan dengan rakan sejawatannya itu turut membincangkan usaha memperkukuh hubungan dua hala yang melibatkan operasi dan latihan ketenteraan.

Zamrose kini dalam lawatan kerja selama lima hari ke Thailand bermula Rabu hingga 24 Julai yang bertujuan memperkukuh hubungan diplomasi pertahanan antara Malaysia dan Thailand. 

Ia adalah lawatan timbal balas atas undangan Narongpan yang mengadakan lawatan ke Malaysia pada bulan lepas.

Zamrose berkata beliau turut memaklumkan kepada pihak Thailand bahawa Malaysia akan mewujudkan dua lagi pos kawalan di sempadan Malaysia-Thailand iaitu di Batu 34 dan Batu 36 di Bukit Kayu Hitam, Kedah dalam usaha memastikan keselamatan negara terjamin dan mengelak kegiatan jenayah rentas sempadan.

“Pihak Thailand telah mengambil maklum dan setuju. Malahan pihak Thailand juga akan membina dua pos sebagai sokongan dan kerjasama yang diusahakan,” katanya.

Kini, terdapat enam pos kawalan di sepanjang sempadan Malaysia dan Thailand. 

Sementara itu, Zamrose turut menerima Highest Achievement Award dari Institut Pengajian Pertahanan Kebangsaan. 

Beliau yang melanjutkan pengajian di Kolej Pertahanan Nasional pada 2008 melakar sejarah tersendiri apabila dinobatkan sebagai penerima anugerah tertinggi itu.

Selain itu, beliau merupakan pelajar luar negara pertama yang menyandang jawatan tertinggi dalam perkhidmatan. 

Anugerah itu disampaikan Commanding General institut itu, Jeneral Siravuth Wongkantee dalam satu majlis semalam. 

Sempena lawatan rasmi kali ini, Zamrose turut mengadakan kunjungan hormat ke atas Ketua Angkatan Tentera Jeneral Chalermpol Srisawat, Setiausaha Tetap Kementerian Pertahanan Thailand Jeneral Warakiat Rattananont dan Duta Malaysia ke Thailand Datuk Jojie Samuel. 

Sementara itu, timbalan jurucakap Kementerian Pertahanan Thailand, Kolonel Jittanat Punnothok berkata ketika pertemuan antara  Zamrose dan Warakiat kedua-duanya turut membincangkan usaha mengukuh kerjasama pertahanan antara Malaysia dan Thailand.

“Malaysia dan Thailand sentiasa menjalin kerjasama ketenteraan yang baik. Malaysia sentiasa memberikan kerjasama yang baik kepada Thailand,” kata Warakiat. - Bernama

Sorotan

1

'Hidup Saya, Kebebasan Dan Hak Untuk Perbicaraan Adil Jadi Pertaruhan' - Najib

2

LTAT Tak Harus Digunakan Sebagai Alat Kerajaan Jalankan Projek Strategik

3

Tak Pergi Konsert, Pemuda Ini Bertuah Bila Billie Eilish Lepak Tempat Kerja Siap Bergambar!

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Suami Isteri Didakwa Subahat, Salah Guna Kedudukan

Semasa 12 jam yang lalu

Sindiket 'Ayam Afrika' Di Cyberjaya Tumpas, 10 Wanita Ditahan

oleh Aiman Sadiq

Semasa 17 jam yang lalu

Tarik Diri Tak Dibenarkan, Hisyam Perlu Kendalikan Rayuan Akhir Najib

oleh Danial Dzulkifly

Semasa 1 hari yang lalu

Tiada Dana Tambahan Untuk LCS Pertama - Hishammuddin