Berita Terkini

6 jam yang lalu: HFMD: 105 tabika, 75 taska kendalian KEMAS ditutup 6 jam yang lalu: Cacar Monyet: Malaysia belum bercadang tutup sempadan 6 jam yang lalu: KPDNHEP mahu lebih ramai siswazah ceburi bidang francais 6 jam yang lalu: Kempen ‘meriah raya’ UDA Holdings galakkan pemilikan hartanah 6 jam yang lalu: Hamzah akan bertemu menteri dalam negeri Thailand bincang isu keselamatan negara

IKUTI KAMI


Isu Buli Tempat Kerja Harus Diselesaikan Secara Menyeluruh - MSOSH

Semasa Dikemaskini 1 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 15 May 2022 9:21AM

Gambar dari Pixabay

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Kerajaan digesa menggembleng tenaga bersama pertubuhan bukan kerajaan (NGO) yang terlatih dalam sektor keselamatan serta kesihatan pekerja (KKP) agar tiada lagi individu menjadi mangsa buli di tempat kerja.

Presiden Persatuan Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan (MSOSH), Dr Shawaludin Husin berkata, negara memiliki pelbagai pakar sama ada individu atau organisasi yang hebat dalam sektor KKP termasuk MSOSH yang sudah bertapak di negara ini lebih daripada 50 tahun.

Jelasnya, perkara ini perlu dipandang serius oleh kerajaan Persekutuan bagi mencari titik penyelesaian untuk membantu permasalahan kes buli di tempat kerja, khususnya sektor kesihatan sehingga menyebabkan kematian.

“Kerajaan boleh menggembleng tenaga bersama persatuan-persatuan ini bagi mencari titik penyelesaian untuk membantu bidang kesihatan awam kita. Organisasi seperti MSOSH berupaya dalam menyalurkan khidmat penyiasatan bebas secara percuma.

“Antara kepakaran yang boleh disalurkan adalah “root cause analysis” untuk penyiasatan insiden-insiden terbabit, dan kemudian membuat syor langkah kawalan bersesuaian untuk jangka masa pendek, sederhana dan panjang.

Namun, ia perlu dilihat dengan lebih teliti serta mengambil kira batas-batas dalam aspek perundangan,” katanya kepada Getaran, hari ini.

Dr Shawaludin menegaskan, kes buli di tempat kerja, khasnya melibatkan doktor pelatih mesti ditangani dengan menyeluruh kerana walaupun kerap dilaporkan media secara terbuka, masih tiada penyelesaian dapat diketengahkan bagi membendung perkara ini.

Menurut beliau, perlu dijelaskan bahawa risiko KKP di dalam sektor kesihatan adalah sangat kompleks dan berpunca sekurang-kurangnya daripada dua elemen.

“Pertama, keletihan disebabkan tekanan mental tinggi dan tempoh pekerjaan yang lama. Kedua, masalah daripada suasana dan budaya kerja buli seperti didakwa pelbagai pihak.

“Sebagai contoh, doktor pelatih akan menerima tekanan mental yang berupaya menghasilkan Hazard Psikososial di dalam diri mereka dan rakan sekerja. Kedua-dua bahaya atau hazard ini perlu ditangani secara bersama atau pakej dan bukan berasingan mahupun bermusim,” katanya.

Dr Shawaluddin menarik perhatian, garis panduan Jabatan KPP Malaysia (DOSH) pula dengan jelas menyebut, keganasan serta deraan di tempat kerja merupakan gangguan psikologi.

Jelasnya, gangguan psikologi terdiri daripada perbuatan menindas melalui percubaan jenis berdendam, kejam atau jahat untuk mengaibkan atau merosakkan imej serta kedudukan seseorang pekerja termasuk dengan kritikan negatif yang berterusan dan tidak wajar.

“Deraan melalui pembulian juga ditafsirkan sebagai kelakuan yang menyimpang daripada perilaku wajar melibatkan salah guna kekuatan fizikal atau psikologi.

“Justeru, MSOSH mencadangkan agar DOSH meneliti semula garis panduan ini sama ada ia masih boleh berfungsi dengan baik, atau perlu wujud lebih banyak penegasan khusus untuk membendung kejadian-kejadian buli di tempat kerja,” katanya.

Terdahulu, siasatan awal polis berhubung doktor pelatih di Hospital Pulau Pinang yang maut terjatuh dari bangunan pangsapuri di Jalan Dato Keramat 17 April lalu mendapati, si mati pernah mengadu dia terbeban dengan tugas.

Doktor pelatih dari sebuah universiti swasta di ibu negara itu ditempatkan di hospital tersebut pada 4 April lalu, iaitu tiga minggu sebelum dia ditemui meninggal dunia. – Getaran, 15 Mei 2022.

Sorotan

1

‘Phoenix’ Bukan ‘Phonix’, Khairy Selamba Tegur Moderator Ketika Siaran Langsung

2

Jawatankuasa Bersama Diwujudkan Laksana Penghantaran Pekerja Mahir Malaysia Ke Jepun

3

“Saya Jaga Yasin Semasa Episod Bipolar Itu” - Faizal Tahir 

Disyorkan untuk anda

Sukan 13 jam yang lalu

Harimau Malaya Kembali ‘Mengaum’ Di Bukit Jalil, Benam Brunei 4-0

Sukan 1 hari yang lalu

L'Etape Malaysia, Masa Sesuai Bantu Industri Pelancongan Kembali Bernafas 

oleh Izlaily Nurul Ain Hussein

Semasa 1 hari yang lalu

Tapir Malaya Terancam, Puluhan Mati Dilanggar Kenderaan Setiap Tahun

oleh Rubini Nagarajah

Politik 10 jam yang lalu

Zuraida Masih Menteri Kabinet - PM