KUALA TERENGGANU - Walaupun berdepan kenaikan kos barang mentah hampir 50 peratus, masih ada beberapa peniaga Bazar Ramadan Dataran Shahbandar di sini, memilih tidak menaikkan harga jualan mereka demi menjaga hati pelanggan.
Perkara berkenaan diakui peniaga Zainal Abd Wahab, 52, yang menjual roti payang apabila mengekalkan harga RM1 bagi sekeping makanan itu kerana bimbang pelanggan ‘lari’.
“Saya kekalkan sahaja harga RM1 bagi sekeping roti biarpun kos barang mentah naik hampir 50 peratus pada tahun ini.
“Tapi saya tak berani nak naikkan harga takut pelanggan saya bising kata mahal dan jualan saya tak laku,” katanya kepada Getaran.
Zainal yang berniaga di bazar itu sejak 20 tahun lalu berkata, susulan pengekalan harga jualan itu, dia cuba menyerap kos dengan mengecilkan saiz makanan supaya boleh mendapat sedikit keuntungan.
Manakala, bagi peniaga ayam goreng, Samsudin Sulaiman, 61, harga ayam goreng dijualnya tetap sama seperti tahun sebelum ini, iaitu RM13 seekor.
“Memang kos bahan mentah semua meningkat, seperti ayam, tepung dan minyak, tapi saya jual dengan harga sama.
“Pelanggan akan bising. Jadi kita kekalkan saja harga tahun ini dengan tahun lepas walaupun pulangan untung sikit,” katanya.
Menurutnya, bagi mengurangkan beban kenaikan itu, dia membeli stok ayam beku yang lebih murah berbanding ayam segar.
“Kalau ayam beku ini bolehlah kita untung sedikit tapi tak adalah macam dahulu. Kalau dahulu saya boleh untung RM8 bagi seekor ayam, sekarang RM6 macam itu sahaja.
“Sebab itu berniaga sekarang tak untung mana hanya sekadar cukup- cukup makan sahaja,” katanya. – Getaran, 6 April 2022