Berita Terkini

8 jam yang lalu: Penerbangan terus antara Kuala Lumpur-Tashkent mulai Julai ini 8 jam yang lalu: Peter Anthony tipu 4 individu termasuk Najib dapatkan kontrak di UMS - Hakim 8 jam yang lalu: Produk ‘Prime Kopi Pejuang 3 In 1’ boleh sebabkan pengambilan 'dos berlebihan' Tadalafil 8 jam yang lalu: Untung bersih suku pertama Petron Malaysia naik kepada RM106.4 juta 10 jam yang lalu: 'Health Alert monkeypox’ akan dilaksanakan menerusi aplikasi MySejahtera mulai esok - Khairy

IKUTI KAMI


12 Asnaf Hadapi Obesiti Kronik Terima Tajaan Pembedahan Bariatrik

Semasa Dikemaskini 2 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 25 Mar 2022 4:48PM

Dr Mustafa (kiri) menerima sumbangan daripada Persatuan Sukan, Rekreasi & Kesihatan Kuala Lumpur (SURE Sihat) dan Cengild GI Medical Centre bagi menampung pembedahan bariatik 12 pesakit obesiti kronik.

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Seramai 12 pesakit obesiti kronik golongan asnaf, bakal  menerima tajaan penuh pembedahan bariatrik di bawah inisiatif Mustafa Hope (M-Hope).

Pakar Perunding Pembedahan dan Bariatrik, Dr Mustafa Mohammed Taher berkata, M-Hope merupakan inisiatif bersama pelbagai pihak bagi mengatasi masalah obesiti dalam kalangan asnaf, yang berdepan kekangan kewangan.

"Obesiti menjadi masalah yang semakin membimbangkan di Malaysia, hingga mencapai gelaran negara ‘paling gemuk di Asia’ dengan kadar  30.6 peratus.

"Dengan tiga daripada 10 rakyat Malaysia mengalami obesiti, hakikatnya penyakit ini memerlukan langkah pencegahan atau rawatan kerana ia boleh menyebabkan lebih 40 penyakit lain termasuk diabetes jenis 2, penyakit jantung dan jenis kanser tertentu," katanya ketika Majlis pelancaran Program M-Hope, di sini hari ini.

Menurut beliau, M-Hope merupakan antara langkah bagi membantu bagi golongan yang tidak mampu membiayai kos pembedahan bariatrik.

Katanya, program M-Hope turut meletakkan sasaran untuk menghapuskan stigma negatif terhadap pembedahan bariatrik yang dianggap hanya sekadar mahu menguruskan badan. 

"Tidak semua orang layak melakukan pembedahan ini kerana ia bukan satu pembedahan kosmetik yang fokus untuk kurus.

"Bariatrik dilakukan agar individu mampu mengawal penyakit darah tinggi, diabetes, sakit jantung dan obesiti. Ia satu pembedahan untuk menyelamatkan nyawa seseorang," katanya. 

Dalam pada itu, Dr Mustafa berkata, pihaknya sentiasa bersedia untuk menerima sokongan daripada mana-mana pihak, tanpa hanya berkisar kepada aspek dana sahaja.

"Program M-Hope sentiasa bersedia menerima sokongan daripada semua pihak, kita bukan hanya memerlukan dana untuk menampung kos pembedahan bariatrik, sokongan dari segi peralatan pembedahan turut dialu-alukan.

"Malah, pihak insurans boleh memperkenalkan inisiatif pertangunggan sebahagian untuk pembedahan bariatrik sebagai langkah pencegahan masalah obesiti di negara kita ini," katanya. - Getaran, 25 Mac 2022.

Sorotan

1

Zuraida Patut Lepaskan Kerusi Parlimen Ampang Juga - Fahmi Fadzil

2

Malaysia Airlines Mula Penerbangan Pertama Dari Kuala Lumpur Ke Doha

3

Letupan Bom Di Tak Bai: 3 Sukarelawan Polis Marin Cedera

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Banjir Kilat, Pokok Tumbang Di Seremban

Semasa 1 hari yang lalu

Banjir Di Seremban Malam Tadi Antara Terburuk Dalam Masa 2 Tahun

Luar Negara 13 jam yang lalu

Letupan Bom Di Tak Bai: 3 Sukarelawan Polis Marin Cedera

Semasa 1 hari yang lalu

Jangan Sorok Hasil Siasatan Kematian Pelajar UUM - Dr Maszlee

oleh Aiman Sadiq