Berita Terkini

7 jam yang lalu: Penerbangan terus antara Kuala Lumpur-Tashkent mulai Julai ini 7 jam yang lalu: Peter Anthony tipu 4 individu termasuk Najib dapatkan kontrak di UMS - Hakim 7 jam yang lalu: Produk ‘Prime Kopi Pejuang 3 In 1’ boleh sebabkan pengambilan 'dos berlebihan' Tadalafil 7 jam yang lalu: Untung bersih suku pertama Petron Malaysia naik kepada RM106.4 juta 9 jam yang lalu: 'Health Alert monkeypox’ akan dilaksanakan menerusi aplikasi MySejahtera mulai esok - Khairy

IKUTI KAMI


TNB Sumbang RM7.5 Juta, Bina Dan Baiki Rumah Golongan B40

Semasa Dikemaskini 2 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 20 Mar 2022 11:29AM

Program Mesra Rakyat (PMR) yang dilaksanakan TNB sejak 2012 telah memanfaatkan 220 ketua isi rumah di seluruh Malaysia. - Gambar dari Facebook TNB

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Seramai 220 ketua isi rumah telah menerima manfaat hampir RM7.5 juta menerusi Program Mesra Rakyat (PMR) Tenaga Nasional Berhad (TNB) sejak ia diperkenalkan pada 2012.

Program tanggungjawab sosial yang menyasarkan golongan B40 bukan beragama Islam itu bertujuan meningkatkan kualiti dan kesejahteraan hidup rakyat dengan membaiki, membeli atau membina rumah membabitkan nilai bantuan hingga RM50,000. 

Setakat tahun lepas, program itu antara lain telah menyalurkan sejumlah RM1.56 juta kepada penerima di Kuala Lumpur, RM660,000 di Johor, Selangor (RM580,000), Perak (RM530,000) dan Melaka (RM570,000).

Seorang penerima dari Perak yang hanya dikenali sebagai Kanga, 43, berkata dia bertuah kerana hasratnya untuk membaiki rumah yang didiami sejak 30 tahun lepas di Bidor direalisasikan oleh TNB.

"Sebelum ini rumah memang ada kerosakan, tandas tidak berfungsi dengan baik dan bumbung juga bocor. Keadaan rumah kami kini bertambah baik sejak kerja-kerja baik pulih dilakukan pada Ogos lepas," katanya yang dihubungi Bernama baru-baru ini. 

Wanita yang bekerja sebagai operator di sebuah kilang itu berharap inisiatif TNB tersebut dapat diteruskan dan diperluas pada masa hadapan bagi membantu lebih ramai individu dalam memenuhi hasrat mereka untuk menikmati kehidupan lebih selesa. 

T. Kalithasan, 48, yang merupakan seorang pemandu bas turut berkongsi kelegaan apabila terdapat pihak seperti TNB yang prihatin terhadap kesejahteraan beliau sekeluarga. 

Menurut Kalithasan, bumbung rumahnya yang mengalami kerosakan menyebabkan air memasuki rumah setiap kali hujan dan kerosakan itu sedang dibaik pulih oleh pihak kontraktor. 

"Kami ada terima bantuan sejumlah RM5,000 untuk baik pulih rumah pada November lepas. Setakat ini, sudah ada kerja-kerja pembaikan kerosakan pada bumbung dan kami lega memandangkan keadaan rumah kini bertambah selesa," katanya. 

Seorang wanita yang hanya dikenali sebagai Vijaya, 44, pula berkata sumbangan daripada TNB yang diterima pada 2020 berbentuk baik pulih rumah sedikit sebanyak menggembirakan beliau dan anaknya. 

Vijaya yang sudah 20 tahun tinggal di Kampung Banir, Perak berkongsi cerita sebelum ini rumahnya mengalami pelbagai kerosakan antaranya struktur kayu rumah dan tandas yang menjejaskan keselesaan mereka sekeluarga. 

Sementara itu, seorang penternak dan petani di Tumpat, Kelantan, Poo Ang, 66, berkata sumbangan TNB itu memberi 1,001 makna kepada beliau sekeluarga yang sedang menanti pembinaan kediaman baharu lebih selesa. 

Menurutnya sebelum ini mereka sekeluarga terpaksa menadah air hujan menggunakan baldi akibat kerosakan pada bumbung rumah yang dibina oleh bapa Poo Ang kira-kira 50 tahun lepas itu selain mengalami pelbagai kerosakan lain. 

“Saya pernah ada impian untuk membina rumah baharu, ini memang hajat lama terutama apabila rumah sentiasa rosak dan perlu dibaiki. Jadi, bila ada rumah baharu, mestilah kehidupan akan selesa sedikit. Saya juga harap anak-anak boleh belajar dengan selesa,” katanya. 

Menurut Poo Ang, pembinaan rumahnya kini memasuki fasa akhir dan dijangka siap dalam tempoh tiga hingga empat bulan ini untuk melengkapkan kerja-kerja pembinaan bumbung, pendawaian serta pengecatan.

Bagi menjayakan PMR, TNB turut mendapat kerjasama daripada pelbagai pihak termasuk Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) dan Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS).

Syarikat utiliti itu turut melaksanakan bantuan serupa yang dinamakan Program Baiti Jannati, yang menyasarkan golongan kurang berkemampuan beragama Islam dengan kerjasama DBKL, PKNS, Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP), Lembaga Perumahan Hartanah Selangor (LPHS) dan Yayasan DiRaja Sultan Mizan (YDSM). - Bernama

Sorotan

1

Zuraida Patut Lepaskan Kerusi Parlimen Ampang Juga - Fahmi Fadzil

2

Malaysia Airlines Mula Penerbangan Pertama Dari Kuala Lumpur Ke Doha

3

Letupan Bom Di Tak Bai: 3 Sukarelawan Polis Marin Cedera

Disyorkan untuk anda

Semasa 8 jam yang lalu

Malaysia Masih Bebas Cacar Monyet, MySejahtera Keluarkan ‘Health Alert’ Jika Berisiko 

oleh Susan Albert

Sukan 7 jam yang lalu

Jurulatih Wusyu Hadapi 10 Tuduhan Lakukan Amang Seksual Terhadap Pelatih Remaja

Semasa 1 hari yang lalu

Jangan Biarkan Cacar Monyet 'Bunuh' Rakyat Seperti COVID-19

oleh Aiman Sadiq

Semasa 12 jam yang lalu

RM6 Juta Sumbangan Politik, Bukan Balasan Kontrak - Zahid