Berita Terkini

6 jam yang lalu: Penang SMART parking dijangka beroperasi seperti biasa 6 pagi Khamis 6 jam yang lalu: 97.3 peratus KIR berdaftar di PPS sudah terima BWI 6 jam yang lalu: Pelekat RFID rosak: Pengguna boleh dapat gantian secara percuma - PLUS 6 jam yang lalu: 35 peratus kebakaran tapak pelupusan sampah Pulau Burung, Pulau Pinang, dipadamkan 10 jam yang lalu: Bayaran one-off RM500 kepada penerima Pingat Jasa Pahlawan Negara yang layak bermula Jun ini hingga Disember - Bukit Aman

IKUTI KAMI


Op Khas Penjaja Jalanan, 215 Saman, 11 Rampasan Dibuat

Semasa Dikemaskini 2 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 03 Jan 2022 9:20PM

JSPT mengeluarkan 215 saman ke atas penjaja dalam Op Khas Penjaja Jalanan yang dijalankan mulai 13 Disember hingga Jumaat lalu. - Gambar hiasan

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Sebanyak 215 saman dikeluarkan Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik (JSPT) ke atas penjaja, dalam Op Khas Penjaja Jalanan.

Operasi yang diadakan selama 19 hari bermula 13 Disember hingga Jumaat lalu itu turut melibatkan 11 rampasan.

Timbalan Pengarah JSPT Bukit Aman, Datuk Mohd Nadzri Hussain berkata, aktiviti penjaja jalanan menjadi satu trend perniagaan yang berleluasa sejak pandemik COVID-19 melanda negara.

"Aktiviti seperti ini sekiranya tidak dikawal, boleh mendatangkan risiko dan kemalangan kepada penjaja itu sendiri serta pengguna jalan raya lain.

"Penjualan sebegini adalah satu kesalahan mengikut Kaedah 10a (1) Kaedah-Kaedah Pengangkutan Jalan 1959 (ln 166/59) kerana jelas dinyatakan, tiada urusan jual beli dibenarkan di persimpangan jalan atau di mana-mana jalan raya," katanya hari ini.

Menurutnya, aktiviti seumpama itu sering berlaku di persimpangan lampu isyarat, lazimnya melibatkan penjaja yang menjual makanan ringan seperti jeruk mangga dan minuman. 

Katanya, selain dari saman dan rampasan, pihak JSPT juga melaksanakan 137 tindakan advokasi iaitu amaran, agar kegiatan itu dihentikan serta merta.

"JSPT menggesa kepada semua pengusaha dan penjaja jalanan supaya menghentikan penjualan jeruk mangga, makanan dan minuman di persimpangan jalan atau mana-mana jalan raya.

"Mana-mana individu yang terbabit dalam urusan jual beli boleh didenda tidak melebihi RM2,000 atau penjara tidak lebih enam bulan sekiranya disabitkan kesalahan," katanya. - Getaran, 3 Januari 2022.

Sorotan

1

Pencarian Kanak-Kanak Orang Asli Masuk Hari Ke- 6

2

Pengaruh Kawan Punca Utama Individu Ambil Dadah

3

Menjengah Butik Indigo Pertama Di Malaysia!

Disyorkan untuk anda

Semasa 12 jam yang lalu

Kebakaran Di Tapak Pelupusan Sampah Pulau Burung, Bomba Guna Bom Air

Semasa 6 jam yang lalu

Ketua Hakim Syarie Fail Saman Fitnah RM30 Juta Terhadap Lokman Adam

Semasa 1 hari yang lalu

Lebih Muatan, 9 Mangsa Bot Karam Terselamat

oleh Ardyhansah Amat

Semasa 1 hari yang lalu

RFID: PLUS Gandakan Pasukan Bantu Pelanggan Di Plaza Tol