Berita Terkini

9 jam yang lalu: 6 lagi pelajar Maktab Mahmud Sik positif COVID-19 9 jam yang lalu: 98.2 peratus kes baharu COVID-19 kategori 1 dan 2 9 jam yang lalu: Malaysia sumbang vaksin Astrazeneca kepada Bangladesh, Laos - Khairy 9 jam yang lalu: Polis Klang Selatan lakukan 9 serbuan babitkan judi haram sejak 1 Disember hingga hari ini, rampas RM65,000 serta tahan 25 individu 9 jam yang lalu: Kes isu kerakyatan: Mahkamah rayuan tetapkan 22 Disember dengan rayuan kerajaan tangguh keputusan

IKUTI KAMI


Hartal Doktor Kontrak Teruskan Mogok Disember 

Semasa Dikemaskini 2 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 16 Nov 2021 8:17AM

Gerakan Hartal Doktor Kontrak akan melancarkan mogok kali kedua pada bulan Disember ini bagi mendesak kerajaan memenuhi tuntutan mereka. - Gambar fail

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Gerakan Hartal Doktor Kontrak akan meneruskan siri mogok kedua di seluruh negara bulan depan, selepas masalah lantikan tetap perjawatan di bawah Kementerian Kesihatan (KKM) masih gagal diselesaikan.

Perancangan tersebut yang disuarakan kali pertama selepas pembentangan Bajet 2022 itu adalah bagi menyatakan pendirian golongan berkenaan, apatah lagi perincian dibentangkan Menteri Kewangan, Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz sama sekali tidak menyebut mengenai lantikan tetap ke dalam kerajaan.

Jurucakap Sekretariat Gerakan Hartal Doktor Kontrak berkata, mogok kali kedua tersebut masih berpegang pada tuntutan untuk kerajaan menawarkan pelantikan tetap beserta perolehan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) kepada semua doktor kontrak. 

“Berdasarkan tuntutan Hartal Doktor Kontrak 1.0 yang tidak dapat dipenuhi oleh kerajaan, ditambah dengan sentimen kekecewaan para pegawai kontrak, kami akan meneruskan mogok kedua berskala besar di seluruh negara pada bulan Disember jika isu ini masih berlarutan dan gagal diselesaikan. 

“Kami menyeru kerajaan mengambil serius isu perjawatan pegawai perubatan kontrak agar ia diselesaikan dengan tuntas,” katanya kepada Getaran, hari ini.

Terdahulu, menerusi pembentangan Bajet 2022 peringkat dasar di Dewan Rakyat pada 29 Oktober lalu, kerajaan bersetuju meluluskan penajaan program kepakaran dengan peruntukan RM100 juta yang bakal memberi manfaat kepada 3,000 pegawai perubatan dan pergigian lantikan kontrak.

Kerajaan juga bersetuju menyambung kontrak lebih 10,000 pegawai perubatan perubatan, pergigian dan farmasi selepas tempoh khidmat wajib selama dua tahun.

Bagaimanapun, pengumuman itu belum menjawab persoalan dan penantian semua doktor kontrak mengenai pelantikan mereka secara tetap dalam kerajaan, melalui sistem yang lebih telus seperti dilaporkan sebelum ini.

Tegas jurucakap tersebut, walaupun mogok berkenaan bakal diteruskan, sekretariat terbabit akan terus mendesak kerajaan dan pelbagai pihak berkaitan bagi memastikan permintaan daripada golongan doktor kontrak direalisasikan.

“Kami akan terus bekerjasama dan berunding dengan pihak berkenaan bagi mencari penyelesaian terbaik demi kebajikan dan keadilan seluruh doktor kontrak,” ujarnya.

Sebelum ini, Getaran melaporkan protes berkenaan adalah bagi memastikan janji kerajaan untuk menyambung kontrak doktor sehingga Disember 2022 dilaksanakan kerajaan.

Menurut jurucakap, lebih ramai doktor kontrak diharapkan dapat menyertai protes terbabit bagi memastikan mereka mendapat jaminan keselamatan pekerjaan daripada kerajaan.

Pada masa sama, beliau memberi jaminan, protes secara aman berkenaan tidak akan menjejaskan operasi di hospital dan klinik kesihatan. – Getaran, 16 November 2021.

Sorotan

1

Suu Kyi Dijatuhi Hukuman Penjara 4 Tahun

2

Menara 188 Disewakan Kepada Syarikat Swasta, Hospitality 360

3

Rangnick Bermula Dengan Langkah Kanan Bersama United

4

Penyiar Pembunuh Industri Kreatif Hiburan Dalam Senyap!

Disyorkan untuk anda

Sukan 23 jam yang lalu

Hamilton Juara GP Arab Saudi, Kongsi Puncak Kejuaraan Dunia Bersama Verstappen

Semasa 23 jam yang lalu

Peratusan Tinggi Jangkitan Sporadik Di Sabah Harus Dilihat Sebagai Amaran

Semasa 14 jam yang lalu

Rosmah Gagal Dalam Permohonan Gugurkan Sri Ram, Batalkan Kes Rasuah

Politik 23 jam yang lalu

MN Pasti Dibubar, UMNO Perlu Teruskan Perjuangan Politik Sendiri

oleh Farhana Farush