Berita Terkini

6 jam yang lalu: Harga RON97 turun tiga sen kepada RM2.99 seliter, harga RON95 dan diesel kekal bagi tempoh 9 Dis - 15 Dis - Kementerian Kewangan 7 jam yang lalu: PDRM menawarkan diskaun kompaun saman terpilih sehingga 80 peratus bermula esok sehingga Ahad ini sempena 100 hari Aspirasi Keluarga Malaysia 8 jam yang lalu: 5G: DNB akan diminta adakan perbincangan mengenai model sistem rangkaian borong tunggal bersama Ahli-ahli Parlimen pembangkang – Annuar Musa 9 jam yang lalu: 5,020 kes baharu COVID-19 dilaporkan hari ini - KP Kesihatan 10 jam yang lalu: Indonesia dijangka hantar 5,000 hingga 10,000 rakyatnya untuk bekerja di negara ini, bulan depan - M. Saravanan

IKUTI KAMI


Kumpulan PETRA Lakar Sejarah Wakili ‘Suara Dunia’ Di Sidang Kemuncak Wawasan 2045 

Semasa Dikemaskini 3 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 12 Nov 2021 6:08PM

Vinod Sekhar (dua dari kanan) bersama peserta Sidang Kemuncak Wawasan 2045 yang diadakan serentak bersama sidang kemuncak iklim di Persidangan Conference of Parties ke 26 (COP 26), di Glasgow, Scotland.

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Kumpulan PETRA melakar sejarah susulan pemilihan sebagai peserta Sidang Kemuncak Wawasan 2045 (Vision 2045 Summit) yang dilaksanakan serentak bersama sidang kemuncak iklim di Persidangan Conference of Parties ke 26 (COP 26).

Lebih membanggakan, PETRA juga berjaya memintas 71 syarikat lain di seluruh dunia bagi menghadiri persidangan berkenaan yang berlangsung pada 8 November sehingga 10 November lalu di Glasgow, Scotland.

Menerusi platform tersebut, Kumpulan PETRA yang diwakili Pengerusi dan Ketua Pegawai Eksekutif, Datuk Dr Vinod Sekhar berkongsi pandangan berhubung kemampanan dan kapitalisme terhadap ‘pendidikan berkualiti’ berteraskan Matlamat Pembangunan Mampan (SDG) yang telah digariskan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB).

Menurut beliau, agenda itu amat penting bagi memastikan SDG4 yang bertujuan mewujudkan pendidikan berkualiti dan peluang sama rata dalam memperoleh pendidikan dapat dicapai.

“Rasuah dan kekurangan pendidikan melemahkan masyarakat. Inilah sebabnya pendidikan penting dalam mewujudkan kesedaran dan meningkatkan komuniti, sambil memberi peluang mereka bersaing dengan sebaiknya menerusi penglibatan ekonomi.

“Pada hari ini, perniagaan bagi membentuk hala tuju komuniti tidak lagi diketengahkan. Perniagaan mesti menjadi sebahagian daripada proses dengan atau tanpa campur tangan kerajaan," katanya di sini.

Vinod Sekhar (dua dari kanan) ketika menghadiri  Sidang Kemuncak Wawasan 2045 (Vision 2045 Summit) yang dilaksanakan serentak bersama sidang kemuncak iklim di Persidangan Conference of Parties ke 26 (COP 26) di Glasgow, Scotland.
Vinod Sekhar (dua dari kanan) ketika menghadiri Sidang Kemuncak Wawasan 2045 (Vision 2045 Summit) yang dilaksanakan serentak bersama sidang kemuncak iklim di Persidangan Conference of Parties ke 26 (COP 26) di Glasgow, Scotland.

Apabila perniagaan membuat keuntungan daripada ekosistem atau komuniti jelasnya, mereka perlu menjadikan ia platform untuk mengangkat ekosistem, sekali gus mewujudkan kitaran hayat keuntungan yang akan memberi manfaat kepada semua.

Sidang kemuncak itu turut dihadiri Ketua Kelestarian Pegawai PETRA, Mooreyameen Mohamad, Pengarah Urusan PETRA Eco-Build, Rick Singh, Ketua Eksekutif Forum Kapitalisme Baik, Professor Dr Graham Kendall, Pengerusi Yayasan Vinod Sekhar, Datin Dr Winy Sekhar dan Pengarah Eksekutif Kumpulan PETRA, Datuk Seri Shaik Aqmal Allauddin. – Getaran, 12 November 2021.

Sorotan

1

Sindiket Rokok Seludup Tumpas, 2 Lelaki Ditahan

2

Atletico Mara, Liverpool Kekal Sempurna

3

'Red Notice' Filem Paling Banyak Ditonton Di Netflix

4

Singapura Sahkan 2 Kes Import Positif Varian Omicron

Disyorkan untuk anda

Semasa 7 jam yang lalu

Perbicaraan Kes Rasuah Projek Solar Ditangguhkan, Rosmah Kontak Rapat Kes COVID-19

Semasa 2 jam yang lalu

42 Hari Bukan Tempoh Penduduk Kampung Baru Kosongkan Rumah

oleh Susan Albert

Semasa 1 hari yang lalu

Pengembara Luar Perlu Jalani Ujian COVID-19, 6 Hari, Mulai Esok

Semasa 1 hari yang lalu

Wujud Diskriminasi KKM Terhadap SOP Masjid Untuk Rapatkan Saf Solat

oleh Aiman Sadiq