Berita Terkini

6 jam yang lalu: 5,551 kes baharu COVID-19 dilaporkan hari ini - KP Kesihatan 9 jam yang lalu: Perkembangan terbaharu kes Omicron akan diambil kira dalam SOP PRN Sarawak - Khairy 9 jam yang lalu: Pengembara yang tiba di KLIA dari negara berisiko tinggi akan dipakaikan peranti pengesanan sepanjang tempoh kuarantin - Khairy 9 jam yang lalu: Lapan kontak rapat kes Omicron akan menjalani ujian swab PCR hari ini - Khairy 10 jam yang lalu: Kes pertama varian Omicron dikesan di Malaysia pada 2 Disember melibatkan pengembara bukan warganegara dari Afrika Selatan - Khairy

IKUTI KAMI


Buli Berulang, Pelaku Ada Niat Mencederakan - Pakar

Semasa Dikemaskini 4 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 04 Nov 2021 8:04AM

Zulfarhan Osman Zulkarnain

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Kelmarin, keputusan kes kematian Pegawai Kadet Laut Universiti Pertahanan Nasional Malaysia (UPNM) Zulfarhan Osman Zulkarnain sudah  diketahui umum.

Di akhir perbicaraan kes, Mahkamah Tinggi memutuskan enam tertuduh dipenjara 18 tahun mengikut Seksyen 304 (a) Kanun Keseksaan kerana bersalah menyebabkan kematian tanpa niat ke atas Zulfarhan.

Keputusan itu diubah semalam daripada pertuduhan mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan, selepas peguam bela membuktikan kesemua tertuduh tiada niat membunuh.

Bukan sahaja keluarga Zulfarhan, majoriti warganet meluahkan rasa kesal dengan keputusan tersebut sehingga tanda pagar #UPNM menjadi trending di Twitter selama dua hari berturut-turut.

Pakar kriminologi Pusat Kajian Psikologi dan Kesejahteraan Manusia, Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Dr Nazirah Hassan berpendapat, keluarga mangsa berhak mempertikaikan ketidakadilan hukuman yang dijatuhkan kepada tertuduh.

“Sesetengah pihak terutamanya keluarga mangsa, merasakan keputusan ini tidak adil. Hukuman yang diterima pelaku sememangnya dilihat tidak setimpal jika dibandingkan dengan tindakan kejam mereka.

“Mereka bukan sahaja menyerang mangsa beramai-ramai secara fizikal dengan menggunakan seterika wap, tali pinggang dan getah paip tetapi turut menyebabkan kematian,” katanya ketika dihubungi Getaran.

Menurut beliau, budaya ‘ragging’ atau buli biasanya berlaku berulang kali sama ada secara fizikal, verbal atau psikologi.

Tindakan secara berulang itu jelasnya, lazim dilakukan dengan niat untuk mengancam dan mencederakan mangsa.

Dr Nazirah Hassan
Dr Nazirah Hassan

“Banyak kajian saintifik membuktikan bahawa buli berlaku dengan niat dan berulang.

“Walaupun episod buli ini berlaku sekali tetapi (jika) sudah menggunakan sebarang alatan sebagai ‘senjata’ seperti seterika wap (merujuk kepada kes Zulfarhan), sememangnya pelaku sudah ada niat untuk mencederakan.

“Jadi jelas di sini buli boleh mengancam nyawa seseorang. Buli bukan sekadar mengejek atau memulaukan, tetapi melibatkan pelbagai elemen kekerasan dan serangan fizikal.

“Pelaku sememangnya mempunyai masalah tingkah laku agresif, gagal mengawal tindak tanduk dan tiada nilai empati dalam diri,” tegasnya.

Prihatin dengan nasib menimpa Zulfarhan, Nazirah berkata, budaya tersebut harus dihentikan daripada terus menjadi amalan di institusi pendidikan berasrama.

“Saya menentang sekeras-kerasnya budaya ‘ragging’ ini. Saya tidak nampak rasional perlakuan tersebut.

“Sebaliknya ia hanya menampakkan perlakuan seperti ‘samseng’ yang tidak bermoral dan hanya ingin mendapatkan perhatian dan ‘status’ untuk kekal dihormati,” katanya.

Mengenai beberapa pendedahan kes buli membabitkan UPNM yang tular di media sosial, beliau berkata pendedahan tersebut boleh meningkatkan kesedaran orang ramai mengenai perkara ini.

“Saya memang setuju pendedahan demi pendedahan dibuat menerusi media sosial.

“Setiap individu harus bertanggungjawab mendedahkan salah laku atau buli yang berlaku supaya semua pihak sedar dan berusaha untuk melindungi diri.

“Pendedahan ini juga sebagai peringatan kepada pihak tertentu seperti pengurusan universiti agar mereka meningkatkan kawalan dalaman.

“Perlu ada peraturan yang jelas bahawa ‘ragging’ atau buli perlu dihentikan,” katanya.

Nazirah menarik perhatian, pengurusan universiti tidak sepatutnya bertolak ansur kepada pelaku dan tindakan tegas perlu segera diambil.

“Saya menggesa semua pihak jangan takut dan malu untuk membuat aduan.

“Pihak pengurusan perlu meningkatkan kesedaran kepada semua supaya mereka tampil membuat aduan.

“Perkara ini perlu diingatkan secara berkala, sekurang-kurangnya sekali dalam tempoh satu bulan.

“Pihak pengurusan juga perlu menyediakan ruang aduan yang sistematik dan perlu mengambil tindakan terhadap sebarang aduan,” katanya. - Getaran, 4 November 2021

Berita Berkaitan

1

Semasa 3 jam yang lalu

Individu Dakwa Adik Dibuli Tentera Belum Tampil - Hishammuddin

2

Semasa 1 bulan yang lalu

Pandelela Pernah Jadi Mangsa Buli, Lawak Lucah

3

Semasa 1 bulan yang lalu

KJ Perlu Henti Buli Rakyat - NUBE

4

Semasa 2 bulan yang lalu

Shopee Buli Peniaga Tempatan?

Sorotan

1

Yasmin Hani Dan Shahrin Razali Berpisah

2

Jerman Ambil Tindakan Keras Untuk Menangani Kenaikan Kes COVID-19

3

COVID-19: 150 Pelajar SSP, Cyberjaya Jadi Kontak Rapat Dipindah Ke IAB

4

Dari Segambut Ke New York: Grab Rai Penyenaraian Bersejarah

Disyorkan untuk anda

Semasa 13 jam yang lalu

Mangsa Sering Cerita Kisah Tanah Runtuh Di Cameron Highlands

Semasa 1 hari yang lalu

Tangguh Aktiviti Pendakian, HSK Tutup Hingga Tahun Depan

oleh Fitri Nizam

Singapura 1 hari yang lalu

Auntie Anne’s Di Singapura Kini Berstatus Halal

Semasa 14 jam yang lalu

2 Kenderaan Tertimbus, Pemandu Lori, MPV Disahkan Maut Dalam Tanah Runtuh