Berita Terkini

43 minit yang lalu: 6 lagi pelajar Maktab Mahmud Sik positif COVID-19 44 minit yang lalu: 98.2 peratus kes baharu COVID-19 kategori 1 dan 2 45 minit yang lalu: Malaysia sumbang vaksin Astrazeneca kepada Bangladesh, Laos - Khairy 47 minit yang lalu: Polis Klang Selatan lakukan 9 serbuan babitkan judi haram sejak 1 Disember hingga hari ini, rampas RM65,000 serta tahan 25 individu 48 minit yang lalu: Kes isu kerakyatan: Mahkamah rayuan tetapkan 22 Disember dengan rayuan kerajaan tangguh keputusan

IKUTI KAMI


Jadikan Menghendap Satu Jenayah - Mas Ermieyati

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu ยท Diterbitkan pada 03 Nov 2021 11:09AM

Mas Ermieyati Samsudin - Gambar Bernama

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Kerajaan memberi komitmen dan jaminan supaya kegiatan menghendap atau stalking dijadikan sebagai satu bentuk jenayah di negara ini.

Menurut Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-Undang), Datuk Mas Ermieyati Samsudin, kertas dasar dan cadangan pindaan undang-undang itu dijangka dibentangkan di peringkat Jemaah Menteri bulan depan.

Beliau berkata pindaan itu kemudiannya akan dibentangkan di Parlimen selepas mendapat persetujuan Kabinet.

“Usaha untuk menjadikan kegiatan menghendap sebagai satu jenayah bermula sejak 2019 yang menyaksikan penubuhan satu Jawatankuasa Anti Stalking.

“Sejak awal tahun lalu, draf pindaan undang-undang atau pindaan kepada Kanun Keseksaan dan Kanun Tatacara Jenayah telah disediakan oleh jawatan kuasa ini yang diterajui Bahagian Hal Ehwal Undang-Undang dengan penglibatan agensi-agensi kerajaan dan pertubuhan bukan kerajaan (NGO),” katanya hari ini.

Beliau yang juga Ahli Parlimen Masjid Tanah menyatakan demikian selepas mengadakan mesyuarat bagi membincangkan status kemaskini mengenai usaha menjenayahkan menghendap ataupun 'stalking' di Parlimen, semalam.

Mesyuarat itu diurus setia oleh Bahagian Hal Ehwal Undang-Undang (BHEUU), Jabatan Perdana Menteri dan dihadiri agensi kerajaan termasuk Kementerian Pembangunan Wanita Keluarga dan Masyarakat (KPWKM), Polis Diraja Malaysia (PDRM), Jabatan Peguam Negara, Majlis Peguam Malaysia, wakil-wakil NGO termasuk Women’s Aid Organisation (WAO) serta barisan ahli akademik.

Dalam mesyuarat itu, tiga mangsa kegiatan menghendap telah berkongsi pengalaman mereka yang masih tidak diberikan perlindungan disebabkan jurang dalam undang-undang sedia ada.

Jelas Mas Ermieyati lagi, WAO juga telah menyerahkan memorandum yang telah ditandatangani 52 kumpulan dan petisyen dengan sokongan lebih 8,500 individu. 

"Kerajaan perlu segera menjenayahkan kegiatan menghendap. Ia memberi pelbagai implikasi negatif pada mangsa," katanya. - Getaran, 3 November 2021

Sorotan

1

Suu Kyi Dijatuhi Hukuman Penjara 4 Tahun

2

Menara 188 Disewakan Kepada Syarikat Swasta, Hospitality 360

3

Rangnick Bermula Dengan Langkah Kanan Bersama United

4

Penyiar Pembunuh Industri Kreatif Hiburan Dalam Senyap!

Disyorkan untuk anda

Semasa 59 minit yang lalu

Op Khas Nombor Pendaftaran, PDRM Keluar 74,437 Saman

oleh Rubini Nagarajah

Semasa 1 hari yang lalu

2 ADUN Positif COVID-19, Sidang DUN Kelantan Ditangguh

Pendidikan 5 jam yang lalu

Keciciran Pelajar Sekolah Semakin Menurun Berbanding 2018 - KPM

oleh Farhana Farush

Sukan 2 jam yang lalu

Piala AFF: Malaysia Tepati Ramalan, Benam Kemboja 3-1