Berita Terkini

6 jam yang lalu: 5,551 kes baharu COVID-19 dilaporkan hari ini - KP Kesihatan 9 jam yang lalu: Perkembangan terbaharu kes Omicron akan diambil kira dalam SOP PRN Sarawak - Khairy 9 jam yang lalu: Pengembara yang tiba di KLIA dari negara berisiko tinggi akan dipakaikan peranti pengesanan sepanjang tempoh kuarantin - Khairy 9 jam yang lalu: Lapan kontak rapat kes Omicron akan menjalani ujian swab PCR hari ini - Khairy 9 jam yang lalu: Kes pertama varian Omicron dikesan di Malaysia pada 2 Disember melibatkan pengembara bukan warganegara dari Afrika Selatan - Khairy

IKUTI KAMI


NTT Japan Sahkan Malaysia Terlibat Projek Kabel Ekspres Intra-Asia

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 03 Nov 2021 7:25AM

Wee Ka Siong - Gambar Bernama

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR -  NTT Ltd mengesahkan Malaysia akan menjadi sebahagian daripada konfigurasi rangkaian yang baru dirancang membabitkan projek kabel ekspres Intra-Asia, yang akan menyaksikan Malaysia mengambil bahagian dalam kabel bawah laut yang menghubungkan Jepun dan Filipina, kata Menteri Pengangkutan, Wee Ka Siong.   

Menteri itu berkata demikian semasa perbahasan televisyen secara langsung mengenai dasar kabotaj negara dengan pemimpin DAP Lim Guan Eng pada lewat malam Selasa, yang mana Wee mendedahkan bahawa beliau telah bercakap dengan Naib Presiden NTT Ltd dari Jepun, Yoshio Sato.

NTT Ltd adalah syarikat Jepun yang terlibat dalam projek Kabel Apricot dan projek MIST (Malaysia, India, Singapura, Thailand), yang merupakan sistem kabel bawah laut 8,000 kilometer yang dijangka siap menjelang suku keempat 2022.

"Syarikat ini mempunyai rancangan terbaharu, yang mana, untuk membawa satu kabel yang dinamakan Projek Kabel Ekspes Intra-Asia ke Malaysia melalui Sabah dan Sarawak. Apakah ini tidak menguntungkan Malaysia? Agenda MyDigital yang kita idam-idamkan... sebab itu kementerian rasa terpanggil untuk membawa pelaburan masuk.

Wee akan membawa Sato untuk bertemu dengan Kementerian Komunikasi dan Multimedia Malaysia, Kementerian Kewangan serta Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri untuk mendapatkan sokongan.

"Kita akan membuat keputusan yang pantas supaya kita dapat memberikan sokongan kepada NTT, jadi tidak timbul dakwaan bahawa Kementerian Pengangkutan menyekat pelaburan asing," katanya.

Beliau menjelaskan syarikat-syarikat Malaysia mempunyai kemampuan teknikal bagi melaksanakan projek sedemikian,

Pada 30 September, berlaku perdebatan hangat antara mereka di Parlimen selepas Lim bertanya Wee sama ada penyusunan semula dasar cabotaj untuk kerja pembaikan kabel dasar laut telah menyebabkan gergasi teknologi melangkau Malaysia dalam rancangan untuk memasang kabel bawah laut bagi meningkatkan kesalinghubungan Internet.

Dasar kabotaj telah dilaksanakan pada 1980, dasar untuk kerja-kerja pembaikan kabel itu telah dibatalkan oleh kerajaan Pakatan Harapan pada April 2019, yang mengecualikan kapal-kapal yang terlibat dengan kerja-kerja pembaikan dan penyelenggaraan kabel bawah laut daripada perlu memohon lesen perkapalan domestik.

Ia kemudian diperkenalkan semula oleh Wee pada 16 November 2020. 

Pada masa ini, dasar kabotaj negara tidak meletakkan larangan ke atas kapal-kapal asing daripada membaiki kabel bawah laut di perairan Malaysia. - Bernama

Sorotan

1

Yasmin Hani Dan Shahrin Razali Berpisah

2

Jerman Ambil Tindakan Keras Untuk Menangani Kenaikan Kes COVID-19

3

COVID-19: 150 Pelajar SSP, Cyberjaya Jadi Kontak Rapat Dipindah Ke IAB

4

Dari Segambut Ke New York: Grab Rai Penyenaraian Bersejarah

Disyorkan untuk anda

Semasa 6 jam yang lalu

Mabuk Tuak, Warga Emas Maut Nahas Babit 3 Lori

oleh Ardyhansah Amat

Semasa 1 hari yang lalu

KTMB Tawar Tambang Percuma 3 Hari Kepada OKU

Semasa 1 hari yang lalu

Pembangunan Modal Insan, Kemahiran Dilaksana Sepenuhnya Oleh KSM

oleh Aiman Sadiq

Semasa 4 jam yang lalu

Sebabkan Kematian Bayi: Pembantu Rumah Indonesia Dipenjara 2 Tahun