Berita Terkini

8 jam yang lalu: COVID: Tujuh kluster baharu dikenal pasti, kluster aktif kini 506 - KP Kesihatan 8 jam yang lalu: COVID: 5,726 kes baharu hari ini, jumlah kumulatif kes kini 2,442,224 - KP Kesihatan 8 jam yang lalu: COVID: 5,607 kes sembuh dilapor hari ini, 598 dirawat di ICU dengan 308 kes perlukan bantuan pernafasan - KP Kesihatan 8 jam yang lalu: Nestlé Malaysia sasar kutip 25 tan bahan kitar semula sebulan 10 jam yang lalu: Sektor perladangan sawit akan terima 32,000 pekerja asing dengan SOP ketat

IKUTI KAMI


Pahang Tidak Pernah Lantik Syarikat Program Pemutihan Tanah Haram

Semasa Dikemaskini 2 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 09 Oct 2021 5:39PM

Wan Rosdy Wan Ismail

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUANTAN - Kerajaan Pahang menafikan melantik syarikat swasta untuk membantu melakukan program pemutihan tanah diteroka secara haram seperti ditularkan di media sosial. 

Menteri Besar, Datuk Seri Wan Rosdy Wan Ismail berkata, setakat ini tidak ada mana-mana pihak berjumpa dengan kerajaan negeri bagi mendapatkan maklumat sebenar berkaitan isu berkenaan. 

“Perkara ini sangat mendukacitakan kerana mereka (syarikat terbabit) menggunakan nama kerajaan negeri walhal perkara itu tidak benar dan tidak pernah dibincangkan mesyuarat EXCO kerajaan Pahang. 

“Jadi mereka (mangsa) pernah berurusan mungkin antara terpedaya dan tertipu, terpulang kepada mereka sama ada mahu membuat laporan polis atau mengambil tindakan undang-undang," katanya di sini.

Menurut beliau, dakwaan bahawa kerajaan negeri terbabit melantik syarikat tertentu adalah tidak benar sama sekali.

“Bagi pihak yang sudah membuat bayaran, saya ingin menyatakan di sini bahawa setakat hari ini, dakwaan kononnya kita ada melantik mana-mana pihak atau syarikat adalah tidak benar sama sekali, " tegasnya.

Mengulas lanjut mengenai perkara itu, Wan Rosdy berkata, kerajaan negeri juga akan berbincang dengan penasihat undang-undang Pahang dan sedia mengambil tindakan terhadap pihak terbabit yang didapati menyalahgunakan nama kerajaan negeri bagi tujuan atau aktiviti penipuan. 

“Sebarang keputusan mengenai kerja pemutihan tanah perlu melalui pelbagai proses dan penelitian.

“Langkah pertama ialah perkara itu mesti dibawa ke mesyuarat EXCO sebelum keputusan dibuat dan tindakan susulan dilakukan," katanya. 

Sejak semalam, tular dakwaan mengenai kewujudan syarikat kononnya dipengerusikan kerabat Diraja, yang mendakwa diberi mandat oleh kerajaan Pahang untuk melakukan program pemutihan tanah diteroka secara haram.

Syarikat itu juga mendakwa berperanan sebagai perantara kerajaan negeri dan peneroka untuk menguruskan pelbagai isu, termasuk tuntutan hak bagi tanah haram berkenaan. 

Syarikat beralamat di Kuantan itu juga didakwa ada menghantar surat kepada pejabat tanah di Pahang dan menyatakan hasrat untuk menjalin kerjasama bagi program pemutihan terbabit. - Getaran, 9 Oktober 2021

Sorotan

1

Tak Tahan Dengan Isteri, Lelaki Minta Dipenjarakan

2

Mahkamah Benar Najib Pinda Tarikh Pelepasan, Pemulangan Pasport Ke Singapura

3

Warga Malaysia Di Singapura Mahu Pulang, Namun Berbelah-Bahagi

4

13 Penyanyi Berkumpulan Wanita Malaysia Dari 80-an Sehingga Kini

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Kerajaan Perlu Segerakan Pindaan Perlembagaan MA63 

oleh Farhana Farush

Semasa 1 hari yang lalu

Usul Ungkai Ordinan-Ordinan Darurat Dibentang Di Parlimen

Semasa 11 jam yang lalu

Ivermectin: Hasil Kajian I-Tech Akan Dibentang Hujung Bulan Ini

Semasa 1 hari yang lalu

Mahkamah Benar Kanak-Kanak Dapat Warganegara Malaysia