Berita Terkini

34 minit yang lalu: 5,434 kes baharu COVID-19 dilaporkan hari ini - KP Kesihatan 1 jam yang lalu: Polis Melaka dan MKN laksana kempen patuhi SOP sempena sesi persekolahan hari ini 1 jam yang lalu: Terengganu sasar kutipan zakat RM180 juta tahun ini 1 jam yang lalu: 14 projek komuniti rendah karbon terima geran RM168,000 2 jam yang lalu: PRN Melaka: Tarikh pengundian ditetapkan pada 20 Nov, penamaan 8 Nov - SPR

IKUTI KAMI


Tak Wajar Guna COVID-19 Kriteria Beri Status Kerakyatan - UPKO

Semasa Dikemaskini 4 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 19 Sep 2021 7:45AM

Joisin Romut

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KOTA KINABALU - Cadangan Kementerian Dalam Negeri (KDN) mempertimbangkan pemberian kad pengenalan atau kerakyatan kepada penerima vaksin di Sabah dan Sarawak yang masih belum memiliki dokumen dianggap sebagai tidak wajar.

Ketua Penerangan Pertubuhan Kinabalu Progresif Bersatu (UPKO) Joisin Romut berkata, kenyataan KDN menerusi Timbalan Menterinya, Datuk Seri Ismail Mohamed Said itu amat tidak berasas dan membuka ruang kepada penyalahgunaan kuasa.

“UPKO menyokong penuh usaha mengenal pasti penduduk asal di sini yang tercicir dalam proses pendokumentasian kerana seharusnya mereka diberi pengiktirafan sewajarnya sebagai warga negara.

“Namun, pemberian status kerakyatan hanya menggunakan vaksin COVID-19 sebagai  kriteria adalah tidak wajar memandangkan sebahagian penerima vaksin tanpa dokumen adalah pendatang asing tanpa izin (PATI),” katanya di sini.

Menurut beliau, konflik PATI dan kewarganegaraan menjadi isu dominan di Sabah sehingga menjadi antara modal manifesto Gabungan Rakyat Sabah (GRS) pada Pilihan Raya Negeri (PRN) yang lalu.

“Namun, sehari sebelum sambutan ulang tahun pembentukan Malaysia, rakyat Sabah  ‘dihadiahkan’ pemberian kerakyatan terhadap penerima vaksin yang kita tidak ketahui status sebenar mereka.

“UPKO menyeru KDN tidak menjadikan penerima vaksin sebagai kriteria pemberian dokumentasi sebaliknya fokus kepada penyelesaian masalah kerakyatan penduduk asal sahaja,” katanya.

Rabu lalu Ismail berkata, KDN akan mempertimbang pemberian kad pengenalan diri atau kewarganegaraan kepada penerima vaksin di Sabah dan Sarawak, termasuk orang asal yang masih belum memiliki dokumen, sekiranya mereka memenuhi kelayakan.

Ketika menjawab soalan tambahan Lukanisman Awang Sauni (GPS-Sibuti) di sidang Dewan Rakyat, Ismail menjelaskan bahawa KDN telah mewujudkan Jawatankuasa Khas Status Warganegara Peringkat Negeri Sarawak bagi meneliti urusan dokumentasi individu berumur 21 tahun ke atas yang tidak berdokumen.

Isu dokumentasi di Sabah pula jelasnya, dibincangkan dalam Jawatankuasa Pengurusan Warga Asing di Sabah (JKPWAS). - Getaran, 19 September 2021

Berita Berkaitan

1

Semasa 1 minit yang lalu

KJ Perlu Henti Buli Rakyat - NUBE

2

Brunei 18 jam yang lalu

Luanloko Komited Libatkan Diri Dalam Seni Dan Peniagaan

3

Luar Negara 1 hari yang lalu

Tidak Perlu Lagi Penjarakan Sosial Di Masjidil Haram

4

Semasa 1 hari yang lalu

COVID-19: Peratusan Kes Sporadik Di Sabah Semakin Meningkat - Masidi

Sorotan

1

Idea Baharu: Transformasi La Juiceria Kepada 'Superfood' Dipacu Grab

2

Didakwa Pakai Tangkal, Khairy Sinis Bidas Anti Vaksin

3

United Tersungkur Di Leicester, Liverpool Benam Watford

4

Piala Thomas: China Jumpa Indonesia Di Final

Disyorkan untuk anda

Semasa 18 jam yang lalu

Aktif Kawal Sempadan, Nilai Rampasan Barang Seludup PGA7 Cecah RM6.3 Juta

oleh Siti Norhidayatidayu Razali

Sukan 1 hari yang lalu

Mencipta Nilai Bola Sepak Wanita

"Kita kena cipta nilai kepada sukan bola sepak wanita. Bila orang ramai dapat merasakan nilainya, mereka akan berminat dan kita juga perlu pupuk minat ini" - Mu...

oleh Senah Sports

Semasa 2 jam yang lalu

KKM Cadang Jumpa Anti Vaksin

Politik 1 hari yang lalu

Solo Atau Kerjasama, UMNO Belum Buat Keputusan - Mahdzir

oleh Rafisqi Radhi