Berita Terkini

5 jam yang lalu: 9,231 kes sembuh dilaporkan hari ini, 2,279,520 kes kumulatif - KP Kesihatan 9 jam yang lalu: COVID-19: 6,145 kes baharu dilaporkan hari ini, kumulatif kes kini 2,390,687 - KP Kesihatan 10 jam yang lalu: Vaksinasi populasi dewasa negara capai 91.5 peratus 12 jam yang lalu: Warga pendidik diminta segera mendapatkan vaksin COVID-19 demi perlindungan diri dan pelajar- Ismail Sabri 15 jam yang lalu: Institusi pendidikan di Kedah dan Kelantan mula beroperasi 31 Okt, manakala Pulau Pinang, Perak dan Sabah, 1 Nov ini- KPM

IKUTI KAMI


Kenaikan Harga Dedak Punca Harga Ayam Mahal

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu ยท Diterbitkan pada 13 Sep 2021 7:14AM

Seorang pegawai KPDNHEP Pahang mengeluarkan notis amaran kepada pemborong dan pembekal ayam hasil pemeriksaan Op Catut 8.0 Rantaian Pembekal Ayam sekitar bandar raya Kuantan dan Pekan. - Gambar ihsan KPDNHEP Pahang

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUANTAN - Kenaikan harga runcit ayam segar di sekitar bandar raya ini berpunca daripada peningkatan kos bahan asas bagi penghasilan makanan ayam.

Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) Pahang sudah mengesan kenaikan harga runcit ayam segar itu dalam pemeriksaan Rabu lalu dan tindakan awal sudah diambil terhadap pemborong dan pembekal ayam di negeri ini. 

Pengarah KPDNHEP negeri, Datuk Mark Ujin ketika dihubungi Getaran memaklumkan, pihaknya menjalankan pemeriksaan melalui Op Catut 8.0 Rantaian Pembekal Ayam, sebaik menerima aduan daripada pengguna. 

"Hasil pemeriksaan dan soal selidik dijalankan, kebanyakan pemborong dan pembekal memberitahu kami bahawa kenaikan harga itu berpunca daripada peningkatan harga jagung serta kacang soya yang digunakan untuk membuat dedak atau makanan ayam. 

"Jadi, ia (kenaikan harga) adalah rantaian dari pembekal makanan ayam, pengusaha ladang ternakan, pemborong dan seterusnya peniaga ayam secara runcit," katanya. 

Mark berkata, pihaknya turut mengeluarkan notis mengikut Akta Kawalan Harga dan Anti Pencatutan kepada pemborong dan pembekal ayam di 11 premis yang beroperasi di bandar raya Kuantan. 

Beliau berkata, pemeriksaan dan analisis awal data diperoleh daripada pengeluar makanan ayam mendapati, berlaku kenaikan harga sehingga 33 peratus bagi 50 kilogram (kg) makanan ayam pedaging serta makanan anak ayam. 

"Harga untuk 50 kg makanan ayam telur juga didapati meningkat 31 peratus berbanding tahun lalu," katanya. 

Laporan mengenai kenaikan runcit ayam segar di bandar raya Kuantan daripada RM8 sebelum ini dan RM10.50 sekilogram sejak sebulan lalu, disiarkan media kelmarin. 

Sementara itu, Mark ketika mengulas lanjut mengenai isu kenaikan harga ayam berkata, pegawai dan kakitangan KPDNHEP negeri masih menyiasat untuk mengesan punca kenaikan harga ayam segar, selain daripada dakwaan mengenai kenaikan kos penghasilan makanan ayam.

Katanya, jika kenaikan harga ini disebabkan pencatutan di peringkat pengeluaran atau pengedaran ayam, tindakan mengikut Akta Kawalan Harga Dan Anti Pencatutan 2011 boleh diambil terhadap pihak terbabit. - Getaran, 13 September 2021

Sorotan

1

Didakwa Pakai Tangkal, Khairy Sinis Bidas Anti Vaksin

2

Search - Kembali Kepada Asal, Pulangkan Kepada Yang Berhak

3

United Tersungkur Di Leicester, Liverpool Benam Watford

4

Piala Thomas: China Jumpa Indonesia Di Final

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Ratusan Lubang, Terowong Melombong Emas Haram Ditemui

oleh Mira Adilah Azmi

Sukan 16 jam yang lalu

United Tersungkur Di Leicester, Liverpool Benam Watford

Politik 1 hari yang lalu

UMNO Nekad Pertahan DUN Sungai Udang, Pantai Kundor

Semasa 1 hari yang lalu

112 Pengunjung Putih Mata, Terima Kompaun Langgar SOP

oleh Fitri Nizam