Berita Terkini

5 jam yang lalu: 9,231 kes sembuh dilaporkan hari ini, 2,279,520 kes kumulatif - KP Kesihatan 9 jam yang lalu: COVID-19: 6,145 kes baharu dilaporkan hari ini, kumulatif kes kini 2,390,687 - KP Kesihatan 10 jam yang lalu: Vaksinasi populasi dewasa negara capai 91.5 peratus 12 jam yang lalu: Warga pendidik diminta segera mendapatkan vaksin COVID-19 demi perlindungan diri dan pelajar- Ismail Sabri 15 jam yang lalu: Institusi pendidikan di Kedah dan Kelantan mula beroperasi 31 Okt, manakala Pulau Pinang, Perak dan Sabah, 1 Nov ini- KPM

IKUTI KAMI


Sijil Vaksin Luar Negara Perlu Disahkan PKD - Dr Adham Baba

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu ยท Diterbitkan pada 12 Sep 2021 8:43PM

Dr. Adham Baba

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA TERENGGANU - Semua rakyat Malaysia yang mengambil vaksin COVID-19 di luar negara wajib mengesahkan sijil antarabangsa mereka di Pejabat Kesihatan Daerah (PKD).

Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, Datuk Seri Dr Adham Baba berkata, wujud kekeliruaan apabila golongan terbabit menyangka mereka hanya perlu mengemas kini sijil vaksinasi di aplikasi MySejahtera, tanpa perlu mendapat pengesahan PKD.

Menurut beliau, sijil vaksin dikeluarkan negara lain memiliki perincian berbeza, justeru ia perlu dilaporkan di PKD terlebih dahulu.

“Rakyat Malaysia yang pulang dari luar negara mereka ada isu sebab sijil vaksin tak sama dengan kita. Proses yang betulnya mereka kena laporkan di PKD yang terdekat dulu.

''Jabatan Kesihatan Negeri (JKN) akan menghantar kepada Pusat Kesiapsiagaan dan Tindak Cepat Krisis Kebangsaan (CPRC) dan kemudian barulah MySejahtera akan keluarkan sijil,” katanya pada sidang media di Program Pusat Pemberian Vaksin (PPV) Outreach di Taman Desa Paloh di sini hari ini. 

Dr Adham berkata, pengesahan sijil perlu dilakukan di PKD terlebih dahulu bagi mengelakkan berlakunya unsur penipuan.

“Jika hanya terus melalui MySejahtera kita bimbang akan lebih senang berlaku penipuan atau cubaan memalsukan sijil,” katanya.

Dalam perkembangan lain, beliau berkata, proses vaksinasi COVID-19 bagi golongan remaja Terengganu akan dimulakan selepas negeri itu mencapai sasaran 80 peratus menjelang akhir bulan ini.

Katanya, 93,262 remaja berusia 12 hingga 17 tahun sudah dikenal pasti sebagai penerima vaksin COVID-19 bagi fasa pertama.

"Proses ini akan digerakkan secepat mungkin di semua sekolah sejurus selepas Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan (PICK) membabitkan golongan dewasa selesai.

“Sasaran 80 peratus imuniti kelompok di Terengganu bakal dicapai sebelum akhir bulan September dan perkembangan itu memberi petanda pelaksanaan vaksin kepada remaja boleh dimulakan," katanya. - Getaran, 12 September 2021

Sorotan

1

Didakwa Pakai Tangkal, Khairy Sinis Bidas Anti Vaksin

2

Search - Kembali Kepada Asal, Pulangkan Kepada Yang Berhak

3

United Tersungkur Di Leicester, Liverpool Benam Watford

4

Piala Thomas: China Jumpa Indonesia Di Final

Disyorkan untuk anda

Semasa 8 jam yang lalu

Ops Patuh DBKL, 41 Premis Perniagaan Ditutup

oleh Rubini Nagarajah

Semasa 1 hari yang lalu

Hanya Wakil Bukan Politik Dari Myanmar Dibenar Sertai Sidang Kemuncak ASEAN

oleh Nik Khaleef Fitri

Semasa 4 jam yang lalu

TUDM Laksana Penghantaran Udara Keperluan Logistik HMATMS

oleh Rosli Amit

Semasa 5 jam yang lalu

6,145 Kes Baharu Hari Ini, Terendah Sejak 4 Julai

oleh Susan Albert