Berita Terkini

3 jam yang lalu: 9,231 kes sembuh dilaporkan hari ini, 2,279,520 kes kumulatif - KP Kesihatan 7 jam yang lalu: COVID-19: 6,145 kes baharu dilaporkan hari ini, kumulatif kes kini 2,390,687 - KP Kesihatan 8 jam yang lalu: Vaksinasi populasi dewasa negara capai 91.5 peratus 11 jam yang lalu: Warga pendidik diminta segera mendapatkan vaksin COVID-19 demi perlindungan diri dan pelajar- Ismail Sabri 13 jam yang lalu: Institusi pendidikan di Kedah dan Kelantan mula beroperasi 31 Okt, manakala Pulau Pinang, Perak dan Sabah, 1 Nov ini- KPM

IKUTI KAMI


Penggubalan RUU Agama Harus Ambil Kira Sensitiviti Agama Lain - KDCA

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu ยท Diterbitkan pada 08 Sep 2021 5:48PM

Steve Johnny Mositun

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KOTA KINABALU - Penggubalan Rang Undang-Undang (RUU) Kawalan dan Sekatan Pengembangan Agama Bukan Islam perlu mengambil kira sensitiviti agama lain, kata Majlis Belia Persatuan Kebudayaan Kadazandusun (KDCA).

Pengerusinya, Steve Johnny Mositun berkata, kerajaan tidak seharusnya memulakan isu baharu, terutama dalam keadaan semasa.

“Lebih baik sekiranya kerajaan sekarang berfikir cara untuk mengekalkan keharmonian Keluarga Malaysia tanpa mengira bangsa dan agama,” katanya di sini.
 
Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) Datuk Ahmad Marzuk Shaary sebelum ini dilaporkan sebagai berkata, RUU Kawalan dan Sekatan Pengembangan Agama Bukan Islam adalah antara empat akta baharu yang digubal untuk memperkasa perundangan syariah.

Menurut Marzuk, RUU bersabit pengembangan agama bukan Islam itu adalah sebahagian daripada Pelan Pemerkasaan Undang-Undang Syariah selama lima tahun (2020-2025).

Dalam pelan pemerkasaan ini, katanya, kerajaan bercadang menggubal 11 undang-undang Syariah utama, termasuk penggubalan undang-undang baharu dan pindaan peraturan sedia ada, dan lapan undang-undang Syariah subsidiari.

Tegas Steve, penduduk Malaysia, khususnya di Sabah selama ini boleh hidup harmoni tanpa mengira agama.

“Dalam kebanyakan keluarga di Sabah, tidak menghairankan jika ada ahli keluarga yang tinggal sebumbung walaupun berbeza agama dan ini tidak menjadi masalah bagi kami di Sabah.

“Kita sedar agama Islam adalah agama Persekutuan dan mereka harus memartabatkannya, namun, langkah drastik seperti ini bukanlah sesuatu yang bijak pada masa ini," jelas beliau.

Isu agama tegas Steve, amat sensitif, terutama bagi penduduk di Sabah yang sudah hidup dalam harmoni dengan perpaduan yang kuat dan kebebasan amalan agama.

“Saya rasakan jiran kami di Sarawak juga sependapat dengan kami.

“Perlu diingatkan, Sabah dan Sarawak adalah rakan kongsi yang membentuk Malaysia dan hal berkaitan kebebasan beragama adalah salah satu perkara yang termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan dan telah dipersetujui,” katanya. - Getaran, 8 September 2021

Sorotan

1

Didakwa Pakai Tangkal, Khairy Sinis Bidas Anti Vaksin

2

Search - Kembali Kepada Asal, Pulangkan Kepada Yang Berhak

3

United Tersungkur Di Leicester, Liverpool Benam Watford

4

Piala Thomas: China Jumpa Indonesia Di Final

Disyorkan untuk anda

Semasa 4 jam yang lalu

6,145 Kes Baharu Hari Ini, Terendah Sejak 4 Julai

oleh Susan Albert

Semasa 2 jam yang lalu

Biro Warga Emas Mampu Bela Nasib, Kesejahteraan Golongan Tua

oleh Farhana Farush

Semasa 2 jam yang lalu

Aktif Kawal Sempadan, Nilai Rampasan Barang Seludup PGA7 Cecah RM6.3 Juta

oleh Siti Norhidayatidayu Razali

Semasa 1 hari yang lalu

Ujian RT-PCR Untuk Kontak Rapat, Pengembara Mulai Hari Ini - KJ

oleh Mastura Malak