Berita Terkini

1 jam yang lalu: Arab Saudi benarkan pemegang visa pelancong tunai umrah 1 jam yang lalu: Parti Sarawak Bersatu hilang satu kerusi selepas ADUN Batu Lintang See Chee How umum jadi Bebas - Speaker DUN Sarawak 5 jam yang lalu: Dua askar maut dalam pertempuran dengan gerila Peru 5 jam yang lalu: Anggota bomba memadam kebakaran di tenggara Perancis 5 jam yang lalu: 3 maut selepas van penyeludup terbalik di Austria

IKUTI KAMI


Wan Junaidi Beri Bayangan MP Kerajaan Sokong RUU Lompat Parti

Politik Dikemaskini 2 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 25 Jul 2022 9:21PM

Datuk Seri Dr Wan Junaidi memberi bayangan bahawa majoriti Ahli Parlimen kerajaan, khususnya UMNO dan BERSATU menyokong Rang Undang-Undang (RUU) Perlembagaan (Pindaan) (No 3) 2022 - Gambar Fail

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-Undang), Datuk Seri Dr Wan Junaidi memberi bayangan bahawa majoriti Ahli Parlimen kerajaan, khususnya UMNO dan BERSATU menyokong Rang Undang-Undang (RUU) Perlembagaan (Pindaan) (No 3) 2022.

Beliau berkata, ia jelas dilihat dalam sesi taklimat serta libat urus RUU yang membabitkan Ahli Parlimen kerajaan hari ini, manakala perjumpaan bersama Ahli Parlimen pembangkang akan dilaksanakan esok sebelum peraturan itu dibentang di sidang Dewan Rakyat, Rabu ini.

Menurut beliau, majoriti Ahli Parlimen kerajaan berpuas hati kerana hanya sejumlah kecil soalan dibangkitkan, berikutan RUU berkenaan sudah melalui proses perbincangan terperinci oleh Jawatankuasa Pilihan Khas Parlimen yang dianggotai Ahli Parlimen kerajaan dan pembangkang.

“Memang tiada (penentangan dan penolakan terhadap RUU Perlembagaan (Pindaan) (No 3) 2022) kerana semua orang menunggu RUU ini.

"Ada tiga, empat persoalan dibangkitkan tadi tetapi kebanyakannya berhubung dengan hal ehwal dalam Dewan Rakyat itu sendiri sebagai contoh, Ahli Parlimen minta diberi tempoh sekurang-kurangnya 10 minit untuk membahaskan RUU ini.

"Jadi, saya akan berbincang dengan Yang Dipertua Dewan Rakyat, Tan Sri Azhar Azizan Harun berhubung perkara ini," katanya menerusi siaran langsung sidang media di bangunan Parlimen, hari ini.

Wan Junaidi berkata Malaysia mengamalkan undang-undang yang lebih liberal dan menyaksikan RUU tersebut tidak akan mengikat Ahli Parlimen dengan pendirian parti dalam menyokong usul tertentu, seperti diamalkan India dan England.

"Jika Ahli Parlimen tidak menyokong pendirian parti atau gabungan parti dalam usul tertentu, ia tak menjadi satu kesalahan. Ini tidak sama seperti di India, apabila keputusan bertentangan dengan kemahuan parti boleh menyebabkan Ahli Parlimen terkeluar parti.

"Kita tidak tetapkan kuasa pada Whip parti untuk tentukan jenis usul yang perlu disokong. RUU kita lebih liberal daripada sudut itu," katanya.

Selain itu, menurut Wan Junaidi, RUU berkenaan turut menggubal undang-undang yang boleh dikuatkuasakan di peringkat Dewan Undangan Negeri (DUN) sekiranya Sultan atau Yang di-Pertua Negeri bersetuju untuk melaksanakan RUU terbabit.

"Untuk peringkat DUN, kita pinda Jadual Kelapan. Tapi, penguatkuasaannya di peringkat negeri hanya akan dibuat selepas perbincangan antara Yang di-Pertuan Agong dengan Sultan dan Yang di-Pertua Negeri.

"Dalam RUU ini, ada kerangka undang-undang yang boleh diterima pakai di peringkat negeri jika mereka setuju untuk laksanakannya. Jika setuju hanya perlu gazet dan dibawa ke DUN untuk diluluskan," katanya. - Getaran, 25 Julai 2022

Sorotan

1

United Pasukan Tercorot Liga Buat Kali Pertama Dalam 30 Tahun

2

Memperkenalkan Top 24 Mr World Malaysia 2022!

3

Polis Siasat 'Gangsterism' MRSM Kuantan, Ibu Dakwa Pentadbiran Gagal Bertindak

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Tahun 2022 Tapi Masih Ada Pelajar ‘Gadai Nyawa’ Naik Sampan Ke Sekolah

oleh Fitri Nizam

Semasa 16 jam yang lalu

BNS Komited Siapkan Pembinaan Enam LCS TLDM

Sukan 5 jam yang lalu

United Pasukan Tercorot Liga Buat Kali Pertama Dalam 30 Tahun

Pendidikan 2 jam yang lalu

Sistem Rekod Markah Berpusat Antara Elemen Transformasi Pendidikan