Berita Terkini

1 jam yang lalu: Liputan 4G di kawasan berpenduduk di Sabah meningkat 88.06 peratus 2 jam yang lalu: Pertimbang beri kuasa autonomi dalam isu pendidikan - Menteri Sarawak 4 jam yang lalu: 15 maut, pasukan keselamatan tamaykan kepungan di hotel di Mogadishu 6 jam yang lalu: Tidak mungkin seorang insan sebagai menteri dapat mencatat apa-apa kejayaan tanpa tunggak perkhidmatan yang membantunya - PM Anwar 6 jam yang lalu: Negara perlukan perubahan untuk kembali ke tahap yang pernah dicapai sebelum ini - PM Anwar

IKUTI KAMI


USM Universiti Awam Pertama Di Malaysia Sediakan Kemudahan Ujian TOEFL iBT

Pendidikan Dikemaskini 2 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 29 Sep 2022 8:47AM

USM telah menerima akreditasi untuk mentadbir Ujian TOEFL iBT daripada Perkhidmatan Ujian Pendidikan (ETS) di Amerika Syarikat. - Gambar Bernama

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

GEORGE TOWN - Universiti Sains Malaysia (USM) menjadi universiti awam pertama di negara ini yang menyediakan kemudahan Ujian Bahasa Inggeris sebagai Bahasa Asing Berasaskan Internet (TOEFL iBT) untuk mana-mana calon berdaftar di seluruh dunia susulan pelancaran Pusat Ujian Berasaskan Komputernya atau dikenali sebagai Pusat CBT@USM.

Naib Canselor USM Profesor Datuk Dr Faisal Rafiq Mahamd Adikan berkata Pusat CBT@USM, dengan kerjasama USAINS Holding Sdn Bhd, telah menerima akreditasi untuk mentadbir Ujian TOEFL iBT daripada Perkhidmatan Ujian Pendidikan (ETS) di Amerika Syarikat.

"Kami yakin pusat ini mampu menyediakan persekitaran ujian kelas terbaik untuk calon terutama mereka yang berasal dari bahagian utara Malaysia.

"Akreditasi daripada ETS ini membuktikan bahawa makmal komputer USM mahupun kakitangannya memiliki standard dan pematuhan yang bertaraf global," katanya kepada pemberita pada majlis pelancaran pusat itu di sini hari ini. 

Beliau juga yakin pencapaian itu akan terus membantu usaha USM untuk menarik lebih ramai pelajar antarabangsa melanjutkan pengajian mereka di universiti tersebut yang kini mempunyai lebih 6,000 pelajar dari luar negara.

Ketua Projek Pusat CBT@USM Profesor Madya Dr Shaik Abdul Malik Mohamed Ismail pula berkata pencapaian ini hanyalah langkah pertama bagi pusat itu kerana ia sudah mempunyai rancangan untuk mengendalikan produk ujian bertaraf dunia ETS seperti Ujian Bahasa Inggeris Bagi Komunikasi Antarabangsa (TOEIC), TOEIC Bridge, TOEFL - Program Ujian Institusi (ITP), TOEFL Junior and TOEFL Primary.

"Para profesional, pengurus dan pekerja peringkat permulaan daripada syarikat multinasional boleh mendapat manfaat dengan menduduki ujian TOEIC kerana ia akan memberi nilai tambah kepada resume mereka dan mempertingkat kemahiran bahasa seiring dengan keperluan industri.

"Ujian ini sudah diambil oleh para profesional di Jepun, Korea Selatan dan Filipina namun ia masih di peringkat awal di Malaysia," katanya. - Bernama

Berita Berkaitan

1

Politik 1 minggu yang lalu

#PRU15: Mesej Berpaksikan Melayu, Anti-Rasuah Bantu PN Pikat Hati Pengundi

2

Semasa 3 minggu yang lalu

Pengundi Muda Masih Atas Pagar - Pemerhati Politik

3

TARA 3 bulan yang lalu

Penang Woman Akhirnya Miliki Wajah

4

Budaya 7 bulan yang lalu

“Jika Bukan Saya Yang Perjuangkan Seni Ini, Siapa Lagi?” 

Sorotan

1

Nurul Izzah Positif COVID-19, Mohon Maaf Tidak Dapat Sertai Majlis Kesyukuran

2

Indra, Zii Jia Berpisah

3

SME Corp Perkasa PKS Menerusi Anugerah E50

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Lelaki Samun 2 Warga Asing, Kebas RM500 Ditahan Polis

oleh Izwan Ramlan

Semasa 1 hari yang lalu

4 Ejen Bookie Pertaruhan Piala Dunia Ditahan

oleh Fitri Nizam

Sukan 3 jam yang lalu

Brazil Tewaskan Switzerland, Sahkan Tempat Di Pusingan 16 Terbaik Piala Dunia

Politik 22 jam yang lalu

Maklumat Poster Zahid Dilantik TPM, Menteri Dalam Negeri Palsu - JPM

oleh Susan Albert