Berita Terkini

7 jam yang lalu: Laksanakan inisiatif untuk penjawat awam ikut masa, tanpa birokrasi - CUEPACS 7 jam yang lalu: PDRM nafi Jho Low dikeluarkan daripada senarai notis merah Interpol - Bukit Aman 8 jam yang lalu: AS boleh bekerja dengan sesiapa sahaja yang menang dalam PRU-15 Malaysia - Duta Besar 8 jam yang lalu: Bajet 2023: Digital Nasional Berhad akan perluas rangkaian 5G di seluruh negara 9 jam yang lalu: Bajet 2023: RM332 juta disediakan untuk wujudkan program latihan dan fasiliti sukan yang terbaik

IKUTI KAMI


Thailand Lancar Kempen Hentikan Permintaan Terhadap Produk Gading

Luar Negara Dikemaskini 2 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 20 Sep 2022 9:50AM

Kempen 'Only Elephants Wear Ivory Best' adalah usaha menamatkan permintaan terhadap produk gading gajah dan menghalang pengguna membeli produk berkenaan pada masa hadapan - Gambar Hiasan Unsplash

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

BANGKOK - Agensi Pembangunan Antarabangsa Amerika Syarikat (USAID), Jabatan Taman Negara Thailand, Pemuliharaan Hidupan Liar dan Tumbuhan (DNP) serta WildAid melancarkan kempen mengurangkan penggunaan dan pembelian barang kemas serta aksesori berasaskan gading gajah.

Kempen 'Only Elephants Wear Ivory Best' menampilkan pelakon dan supermodel Thailand Cindy Sirinya Bishop, serta ahli astrologi dan feng shui Thailand terkenal, Master Tossaporn Sritula (Master Chang), dalam usaha menamatkan permintaan terhadap produk gading gajah dan menghalang pengguna membeli produk berkenaan pada masa hadapan.

Kempen itu juga menampilkan dua video berdurasi 32 saat yang dibintangi kedua-dua duta itu.

Pakar Pembangunan Program Misi Pembangunan Serantau USAID untuk Asia, Dr Suphasuk Pradubsuk berkata kerajaan Amerika Syarikat (AS) kekal komited terhadap perkongsian produktif dengan Jabatan Taman Negara Thailand, Pemuliharaan Tumbuhan dan Hidupan Liar untuk menamatkan perdagangan hidupan liar secara haram dan melindungi alam sekitar serta kesihatan manusia dengan mengurangkan permintaan terhadap produk berkenaan.

Beliau berkata kempen 'Beautiful without ivory' USAID Wildlife Asia berjaya mengubah sikap kumpulan sasar dalam masa yang singkat.

"Kami berharap kempen 'Only Elephants Wear Ivory Best' akan meneruskan trend ini," kata Dr Suphasuk dalam satu kenyataan.

Menurut kajian USAID 2020, kempen 'Beautiful without ivory' membantu mengurangkan permintaan pembeli sebanyak 50 peratus dan penerimaan sosial untuk membeli serta menggunakan produk berkenaan turut menurun sehingga 50 peratus berbanding kajian sama yang dilaksanakan USAID pada 2018.

Persepsi bahawa 'gading itu cantik' menurun daripada 67 peratus pada 2018 kepada hampir 48 peratus pada 2020.

Kempen 'Only Elephants Wear Ivory Best' juga bertujuan untuk membasmi pemacu utama penggunaan produk gading gajah di Thailand - kepercayaan bahawa produk terbabit membawa tuah kepada kehidupan dan menjanjikan kebahagiaan.

Sementara itu, Ketua Pengarah DNP, Rutchada Suriyakul Na Ayutya berkata DNP bekerjasama rapat dengan USAID dan WildAid untuk membantu mengurangkan permintaan terhadap produk gading gajah haram sejak 2018.

“Mengurangkan permintaan terhadap produk hidupan liar haram adalah antara strategi lain untuk menghentikan perdagangan haram, selaras dengan panduan Konvensyen Perdagangan Antarabangsa Spesies Fauna dan Flora Liar Terancam (CITES).

“Kami benar-benar percaya bahawa dengan penguatkuasaan undang-undang di samping kempen seperti 'Only Elephants Wear Ivory Best', kami boleh mencipta nilai baharu dalam masyarakat untuk menghentikan penggunaan produk terbabit, serta menyumbang kepada pengurangan permintaan produk berasaskan gading dengan ketara,” katanya.

USAID, WildAid dan DNP akan mempromosikan video kempen dan visual utama melalui Facebook, serta saluran media sosial lain untuk memaksimumkan jangkauan penonton. - Bernama

Sorotan

1

Harga Telur Tidak Naik Atau Apung, Kerajaan Jamin Jaga Keperluan Rakyat

2

Sarapan Terakhir Bersama UKK, Tuan Ibrahim Beri Bayangan Parlimen Hampir Dibubar?

3

‘Saya Tak Mengandung, Cuma Terlebih Makan’- Sharifah Sakinah 

Disyorkan untuk anda

Politik 1 hari yang lalu

PKR Buka Pencalonan PRU-15 Hingga Khamis Depan

oleh Wartawan The Vibes

Semasa 10 jam yang lalu

Bajet 2023: KPT Terima Peruntukan RM15.1 Bilion, Termasuk Dana Pemerkasaan TVET

oleh Farhana Farush

Politik 1 hari yang lalu

Annuar Sahkan Mesyuarat Kabinet Berlangsung Esok

Semasa 13 jam yang lalu

Harga Telur Tidak Naik Atau Apung, Kerajaan Jamin Jaga Keperluan Rakyat

oleh Sophia Ahmad