Berita Terkini

6 jam yang lalu: Bubar DUN: PAS serah kepada MB - Abdul Hadi 7 jam yang lalu: Isu bekalan telur ayam, minyak: Salahuddin jumpa pemain industri esok 8 jam yang lalu: Amaran hujan berterusan di Kelantan, Terengganu bermula 7 Disember 8 jam yang lalu: Asas-asas utama dasar luar Malaysia kekal, aspek lain perlu penelitian PM - Zambry 8 jam yang lalu: Majlis Tindakan Kos Sara Hidup Negara (NACCOL) digerakkan segera tangani kos sara hidup - Salahuddin

IKUTI KAMI


Wakil Rakyat BN Perlu Berhenti Main Politik Kotor

Kolum Dikemaskini 2 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 21 Nov 2022 11:59PM

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

Saudara Pengarang

Saya selaku Ketua Bahagian UMNO Pulai suka menegaskan kepada semua wakil rakyat daripada BN, terutamanya mereka yang mendesak Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi untuk berundur sebagai Presiden UMNO dan Pengerusi Barisan Nasional, untuk berhenti bermain politik kotor dan memanipulasi ahli-ahli parti dan khususnya rakyat yang telah mengundi pada PRU-15.

Seperti yang diingatkan oleh Presiden parti semalam, kesemua Ahli Parlimen yang memenangi PRU telah menandatangani akujanji dan memberi mandat kepada beliau selaku Presiden untuk menentukan apa-apa gabungan politik dalam penubuhan Kerajaan.

Dalam kenyataan semalam, Presiden BN juga menegaskan bahawa mana-mana Ahli Parlimen yang melanggar arahan parti akan dilepaskan keahlian termasuk kerusi Parlimen, selaras dengan undang-undang anti-lompat parti.

Dengan itu, saya menganggap bahawa Ahli-Ahli Parlimen BN yang bertentangan dengan Presiden mengenai perkara ini secara terbuka sebenarnya ingin dipecat dari parti dengan sengaja supaya mereka dapat menjadi ahli-ahli Parlimen bebas, dan supaya mereka dapat memberi sokongan kepada calon-calon Perdana Menteri yang bukan didokongi BN.

Saya juga mendesak ahli-ahli Parlimen BN ini supaya meletak jawatan sekiranya mereka ikhlas dalam perjuangan politik mereka, dan demi kepentingan dan hala tuju UMNO dan Barisan Nasional.

Saya sendiri telah menandatangani akujanji yang sama bahawa kerusi yang dimenangi adalah milik parti dan bukan individu. 

Saya juga ingin mengingatkan bahawa mereka yang terpilih kerana BN juga belum sah mengangkat sumpah sebagai Ahli Parlimen.- Getaran, 21 November 2022

Penulis,  Datuk Nur Jazlan Mohamed ialah Ketua UMNO Bahagian Pulai

Sorotan

1

Peningkatan Kes Demam Denggi Di Selangor Membimbangkan

2

Sindiket Pelaburan Ketika PKP Perdaya Hampir 10,000 Mangsa, Babit Kerugian RM3 Bilion

3

Jemaah Malaysia Kini Wajib Guna Imbasan Biometrik Untuk E-Visa Umrah - MOHU

Disyorkan untuk anda

Kolum 1 hari yang lalu

Pindaan Jenayah Syariah Terengganu Ancam Kesejahteraan Wanita, Gadis - Pusat Galen

Kolum 1 hari yang lalu

Kisah Di Sebalik Pembentukan Kerajaan Perpaduan