Berita Terkini

10 jam yang lalu: Kes jangkitan saluran pernafasan di Johor meningkat 70.9 peratus 10 jam yang lalu: Tempoh tiga tahun untuk PBS tampil presiden baharu - Ongkili 13 jam yang lalu: Rafidah Aziz letak jawatan sebagai pengerusi AirAsia X 15 jam yang lalu: Masa depan Australia saling berhubungkait dengan masa depan Asia Tenggara dan ASEAN - Menteri Luar Australia 15 jam yang lalu: Polis Melaka tahan 20 individu, tumpaskan 5 kumpulan jenayah

IKUTI KAMI


Sudah Tiba Masa Untuk Menyuntik Sifat Keibuan Dalam Kepimpinan Politik

Kolum Dikemaskini 4 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 29 May 2022 10:29AM

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

Beberapa hari selepas Hari Ibu tahun ini, saya telah mengumumkan pelancaran laman web baharu, Mothering, sebagai satu penghormatan kepada semua ibu di negara ini.

Sejak itu, saya telah dibanjiri dengan pelbagai pertanyaan tentang mengapa saya melancarkan laman web ini dan apakah peranan seorang “ibu” dalam kepimpinan politik negara kita.

Jawapannya mudah: Banyak. Saya seorang ibu dan juga ahli politik. Kedua-dua peranan ini memerlukan kesabaran, kecekalan, kepekaan dan kemahiran untuk menangani minat yang berbeza dan kadangkala bersaing. Tetapi pada masa sekarang, kepimpinan politik di seluruh dunia, termasuk di Malaysia, didominasi oleh kaum lelaki.

Cara lelaki dan wanita mendekati arena politik ini agak berbeza. Kajian  menunjukkan bahawa kepimpinan yang didorong oleh testosteron cenderung untuk menjadi lebih agresif dan mengenepikan golongan lain.  Sebaliknya, wanita didapati mempunyai lebih empati dan juga boleh berunding, tanpa menjadi lemah atau tidak berkesan. Malah, dalam banyak keadaan, wanita telah menunjukkan sifat kepimpinan dan keberkesanan yang melebihi lelaki.

Walaupun dalam risiko dilihat sebagai stereotaip berasas jantina, saya tidak mengatakan bahawa pemimpin wanita lebih baik daripada lelaki atau sebaliknya. Tetapi kita perlu menyedari bahawa dalam dunia hari ini yang berpecah belah, kepimpinan politik yang disemai dengan naluri keibuan boleh membuat perubahan yang ketara dalam kehidupan rakyat.

Kebangkitan ekstremisme yang kini kita lihat di negara Barat - dan yang telah merebak ke bahagian dunia ini, termasuk di Malaysia - adalah terutamanya kerana rakyat rasa disisihkan daripada proses politik.

Apabila pengundi rasa mereka diketepikan dan diabaikan, mereka menjadi mangsa kepada unsur-unsur yang memanipulasi kemarahan, prasangka dan rasa kecewa orang ramai dengan mengorbankan kepentingan jangka panjang masyarakat.

Dari Washington DC ke Paris ke Kuala Kubu Baru, orang ramai berasa semakin tersisih daripada proses politik dan “pemimpin” mereka. Ramai tidak mendapat  empati daripada pemimpin politik, seperti seorang kanak-kanak kecil yang biasanya mendapat perhatian penuh ibunya selepas terjatuh.

Pada 2019, bekas presiden Amerika Syarikat (AS) Barack Obama berkata di satu ceramah yang disampaikan di Singapura bahawa jika wanita memimpin setiap negara di dunia, peningkatan umum dalam standard kehidupan akan berlaku.

Menurut pemimpin AS yang disukai ramai itu, wanita “tidak sempurna” tetapi “tidak dapat dinafikan” mereka lebih baik daripada lelaki. Pemimpin negara paling berkuasa di planet ini berkata bahawa kebanyakan masalah di dunia datang daripada orang tua yang kebanyakannya lelaki dan memegang jawatan yang berkuasa.

Pemimpin wanita juga lebih mahir dalam memberikan kasih sayang ibu. Menjadi ibu bermaksud memberi kasih sayang. Menjadi ibu bermaksud membesar. Menjadi ibu bermaksud mencintai. Sama ada menjadi ibu kepada keluarga saya, anak-anak saya, rumah saya, pejabat saya, tenaga kerja saya atau dunia di sekeliling saya, saya menggemari peranan saya sebagai ibu, sama seperti ramai pemimpin politik wanita lain.

Menjadi ibu merupakan transformasi yang akan mengubah kita daripada lemah menjadi kuat. Menjadi ibu kepada komuniti kita, persekitaran kita dan dunia kita yang akan menjadikan planet ini menjadi lebih baik untuk manusia sejagat.

Sebagai presiden dan pengasas Majlis Pemimpin Politik Wanita Malaysia (COMWEL), saya telah menggalakkan dan memberi peluang kepada wanita untuk aktif dalam politik.

Di Kementerian Perusahaan Perladangan dan Komoditi (MPIC), 34 peratus ahli lembaga pengarah dan jawatan lain dalam pelbagai agensi di bawah bidang kuasanya merupakan wanita.

Ini telah diamalkan sebelum Kementerian Kewangan memberi mandat secara berperingkat bahawa semua syarikat tersenarai awam melantik sekurang-kurangnya seorang wanita ke dalam lembaga pengarahnya mulai September 1 tahun ini.

Dalam MPIC, kami mengiktiraf peranan yang dimainkan oleh wanita dan ingin memastikan mereka diwakili secara adil. Wanita mempunyai potensi yang besar dan sangat berdedikasi serta sering melampaui jangkaan untuk memastikan kecemerlangan dalam kerja mereka.

Ahli lembaga wanita dan yang memegang jawatan kanan dalam agensi di bawah MPIC termasuk Datuk Zunaidah Idris (Institut Perladangan dan Komoditi Malaysia (IMPAC); Datuk Dr Hafsah Hashim (Lembaga Getah Malaysia); dan Datuk Hazimah Zainudin (Lembaga Minyak Sawit Malaysia).

Semua wanita di agensi kami adalah profesional dan berkelayakan. Saya tidak melanggan dan membenci tokenisme.

Kini tiba masanya untuk pemimpin wanita menyahut cabaran dan mengubah dunia - satu langkah penyayang dan penjagaan dari ibu. - Getaran, 29 Mei 2022

YB Datuk Zuraida Kamaruddin ialah Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi dan juga presiden dan pengasas Majlis Pemimpin Politik Wanita Malaysia (COMWEL). Pandangan yang dinyatakan di sini adalah pandangan beliau sendiri.

Sorotan

1

Polis Yakin Tumpas Kumpulan ‘Tiger’ Susulan Rampasan Koleksi Senapang Dalam Reban

2

Adakah Kerajaan Takut Dengan Video TikTok, Rasa Kedudukan Terancam?

3

Digelar ‘Hawkeye Malaysia’, Lakonan Fattah Amin Sebagai Awang Dipuji Netizen