Berita Terkini

37 minit yang lalu: Pengurusan kes pecah amanah RM6.6 bilion Najib-Irwan Serigar pada 1 Mac 2 jam yang lalu: Kanada akan hantar 400 tentera bantu pasukan di Ukraine 2 jam yang lalu: 203,943 individu dewasa terima dos penggalak semalam 4 jam yang lalu: Tiada plasebo dalam vaksin COVID-19 PICK - KKM 4 jam yang lalu: Banjir: Bidang pertanian, perikanan dan penternakan alami kerugian lebih RM90 juta

IKUTI KAMI


Masa Untuk Parti Politik Dengan Muka-Muka Baharu Memerintah Negara

Kolum Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 21 Dec 2021 5:24PM

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

Saudara Pengarang

Saya rakyat Malaysia biasa yang mempunyai sedikit kesedaran mengenai politik sehinggalah ketika pilihan raya umum lalu. Ketika itu, timbul harapan selepas Barisan Nasional (BN) yang korup dijatuhkan selepas 61 tahun memerintah.

Lebih tiga tahun kemudian, timbul rasa kecewa terhadap situasi politik di negara sekarang. UMNO kembali berkuasa dan Perdana Menteri (PM) adalah daripada parti itu.

Sebaliknya, Pakatan Harapan (PH) telah meninggalkan banyak perkara yang diingini dan ini menunjukkan hasil daripada kekalahan yang diterimanya dalam Pilihan Raya Negeri (PRN) Melaka.

Sementara Perikatan Nasional (PN) tidak dapat dilihat sebagai kuasa yang 'menggerunkan' kerana kekurangan jentera akar umbi dan kegagalan untuk menyatukan gabungan yang boleh dipercayai.

Tetapi saya tidak akan berputus asa pada negara ini. Malaysia adalah 'tanah susu dan madu'.

Di sebalik retorik dan perpecahan yang disemai oleh ahli politik kita, rakyat berbilang kaum di negara ini masih hidup aman dan saling menghormati antara satu sama lain.

Memandangkan kita menghampiri penghujung 2021, selepas dua tahun berdepan dengan cabaran pandemik COVID-19, sudah tiba masanya kita melihat kepada pemain politik baharu yang boleh menawarkan harapan kepada negara ini ketika kita memasuki tahun 2022 dan seterusnya.

Sebenarnya, protagonis utama dalam kancah politik kita tidak banyak berubah selama beberapa dekad.

Semua orang tahu siapa mereka dan mereka termasuk seorang lelaki berusia 96 tahun yang masih mahu menjadi PM buat kali ketiga.

Kita tidak boleh berharap untuk menyelesaikan masalah dan bergerak ke hadapan dengan pemikiran lama.

Pertama sekali, sudah tiba masanya kita membuang politik identiti, terutama yang berkaitan dengan kaum dan agama.

Sudah terlalu lama, ahli politik telah memanipulasi kaum dan agama untuk tujuan politik, tetapi menjejaskan perpaduan dan daya saing negara kita.

Kita memerlukan parti berbilang kaum untuk menjaga semua rakyat Malaysia, bukan mereka yang mempunyai perwakilan berbilang kaum untuk tujuan berpakaian tingkap.

Baru awal minggu ini, isu pakaian seragam pramugari menjadi topik di Dewan Rakyat. Adakah ahli politik tidak mempunyai topik lain mengenai kepentingan negara untuk dibangkitkan di dewan yang mulia?

Sementara itu, kita memerlukan parti politik yang melayan wanita dengan hormat dan bermaruah. Kita tidak seharusnya mendiskriminasi wanita lagi.

PM New Zealand, Jacinda Ardern dan Canselor Jerman, Angela Merkel yang baru bersara merupakan pemimpin wanita yang patut dicontohi.

Dan sekarang Undi 18 telah diluluskan, kita perlu mengikat golongan muda untuk memainkan peranan yang lebih penting dalam politik kita.

Golongan muda kurang bagasi, mempunyai idea yang lebih segar dan belum dicemari oleh keinginan untuk memperkayakan diri mereka seperti kebanyakan ahli politik veteran.

PM Kanada yang sangat popular Justin Trudeau hanya berusia 44 tahun ketika beliau memegang jawatan.

Memandangkan tahun 2021 menghampiri penghujung, saya bertekad untuk Malaysia yang lebih baik pada tahun hadapan dan seterusnya.

Jangan kita berputus asa dengan negara kita yang indah ini. Untuk Malaysia terus maju, mungkin sudah tiba masanya untuk kuasa ketiga yang kuat, sederhana dan berwibawa untuk menyandang jawatan itu. - Getaran 21 Disember 2021

Susan Long dan Ziauddin Kamarulzaman Mirzan, berasal dari Kuala Kubu Bharu, merupakan pembaca Getaran.

Sorotan

1

Tanah Mendap: MBSJ Pasang Cerucuk Besi Elak Runtuhan

2

Kerepek Ngaku, Jadi Buruan Ketika Tahun Baharu Cina

3

Berlakon Watak Ibu Kepada Anak Dewasa, Erra Fazira Bersikap Realistik

Disyorkan untuk anda

Kolum 1 jam yang lalu

Memenangi Hati Dan Minda Masyarakat Melayu