Berita Terkini

2 jam yang lalu: Sydney ketatkan peraturan lockdown susulan peningkatan kes COVID 2 jam yang lalu: Presiden Filipina gesa penduduk belum vaksin supaya jangan keluar rumah, elak penularan varian Delta 2 jam yang lalu: Pemenang hadiah Nobel untuk fizik pada 2008, Toshihide Masukawa meninggal dunia 2 jam yang lalu: Runtuhan perancah besi - Prasarana ambil tindakan sewajarnya untuk segera menjalankan siasatan sendiri 2 jam yang lalu: Anggota skuad Piala Thomas 1970, Abdul Rahman Mohamad, meninggal dunia semalam

IKUTI KAMI


Inisiatif i-Kembali, Sinar Baharu Bekas Banduan

Kisah Kita Dikemaskini 2 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 22 May 2021 8:12AM

Pertanian adalah salah satu cabang tumpuan dalam program i-Kembali kepada bekas banduan. - Gambar hiasan dari Unsplash

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

CYBERJAYA – Setiap individu berhak diberikan peluang kedua, sama ada untuk memperbaiki hidup setelah tersilap langkah, atau menebus kembali kesalahan yang pernah dilakukan, hingga diri terlontar di sebalik tirai besi.

Fitrah manusia itu tidak sunyi dari kesilapan dan keinginan mereka untuk berubah ke arah lebih baik, sewajarnya diberi sokongan serta bimbingan dari segenap aspek.

Bersandarkan matlamat ini, Pertubuhan Rakan Ghullam Kembali (PERGAK) tampil dengan inisiatif terpuji, khusus membantu golongan bekas banduan membina kehidupan baharu, sebaik tamat menjalani hukuman.

Dikenali sebagai sebagai i-Kembali, usaha murni ini tidak hanya memfokus kepada banduan, malah turut diperluaskan kepada bekas penagih dan gelandangan yang kehilangan arah hidup.

Pengasas PERGAK, Datuk Seri Siti Murni Sheikh Ahmad berkata, beliau amat bersyukur apabila i-Kembali menerima sokongan penuh Jabatan Penjara Malaysia, yang turut memberikan kerjasama padu dalam menjayakan program berkenaan.

Menurut beliau, banduan terpilih perlu menjalan proses saringan yang amat ketat di Ghullam Recovery Care Centre (GRCC), sebelum diserapkan ke aliran pekerjaan mengikut minat dan kemahiran masing-masing.

“Mereka akan disaring dan dipilih dengan begitu berhati-hati oleh satu unit khas dan majoriti peserta terdiri daripada bekas pesalah jenayah ringan seperti dadah, ragut, gaduh atau mencuri.

“Pemilihan mengikut kes jenayah itu bukan untuk memilih bulu atau pilih kasih, namun pesalah bagi kes jenayah berat lazimnya perlu menjalani hukuman dalam tempoh yang amat panjang di penjara,” katanya kepada Getaran ketika ditemui di sini baru-baru ini.

Siti Murni menarik perhatian, kesemua peserta yang disaring lazimnya ditempatkan di enam sektor mencakupi perkilangan, perkhidmatan, pembinaan, pertanian dan perladangan, pemasaran serta pengurusan.

Usahawan berusia 39 tahun itu berkata, peserta terdiri daripada individu berusia antara 20 hingga 49 tahun, daripada pelbagai latar belakang, agama dan keturunan.

“Mereka diwajibkan menjalani latihan selama seminggu atau lebih di GRCC sebelum dilepaskan untuk bekerja bersama majikan masing-masing.

“Sebaik memulakan pekerjaan, mereka tertakluk kepada proses pemantauan selama setahun, hingga benar-benar bersedia untuk berdikari atau kembali ke pangkuan keluarga masing-masing,” katanya.

Lebih menarik jelas Siti Murni, setiap peserta juga berpeluang menerima gaji memuaskan, antara RM1,200 hingga RM2,000 bergantung kepada jenis sektor, malah turut diberikan kemudahan penginapan secara percuma oleh majikan.

“Memang di dalam penjara mereka diwajibkan mengikuti pelbagai program pemulihan namun tidak banyak program seumpamanya menanti sebaik dibebaskan.

“Lebih memeritkan, majoriti banduan perlu berdepan liku hidup yang penuh getir, dek kerana stigma negatif dan prejudis masyarakat sekeliling,” katanya kesal.

Tambah beliau, i-Kembali bertindak sebagai penyedia platform untuk golongan terbabit memperoleh pekerjaan, demi memulakan kehidupan baharu  demi masa depan yang lebih baik.

“Program i-Kembali juga boleh membantu ekonomi negara kita yang kian merosot akibat kekurangan tenaga buruh.

“Ia bukan sahaja membantu mewujudkan peluang pekerjaan, malah membolehkan kerajaan mengurangkan kebergantungan terhadap tenaga kerja asing,” katanya.

Inisiatif i-Kembali ini jelas Siti Murni lagi, turut membuka ruang kepada penagih dadah yang ingin kembali ke pangkal jalan, dengan syarat mereka benar-benar bersedia untuk berubah.

“Saya amat berharap i-Kembali ini dapat dimanfaatkan sepenuhnya oleh peserta untuk membentuk kehidupan yang lebih baik, selepas tersilap langkah satu ketika dahulu.

“Peluang sentiasa ada untuk mereka berubah, asalkan niat itu disertai dengan keazaman dan kemahuan yang benar-benar mendalam,” katanya. – Getaran, 22 Mei 2021

Sorotan

1

‘Score For Tigers’ Bantu Usaha Selamatkan Harimau Malaya

2

Dos Ke-3 Berkesan Beri Perlindungan Terhadap Varian Delta - Pfizer

3

Vaksin Sedia Ada Berkesan Lawan Varian Baharu COVID-19 - Pakar

4

Buat Persediaan Yang Tepat Jika Mahu Bercuti

Disyorkan untuk anda

Kisah Kita 4 bulan yang lalu

Ayam Ratu Pekan Jadi Rebutan, Boleh Cecah RM8,000 Seekor

oleh Nik Khaleef Fitri

Kisah Kita 1 bulan yang lalu

COVID-19, Kafe Konda Kondi Bantu Golongan Terkesan

oleh Hafizee Arop

Kisah Kita 2 bulan yang lalu

350 Keluarga Pelarian Afghanistan Terima Sumbangan Suspended Meals

oleh Rubini Nagarajah

Kisah Kita 1 bulan yang lalu

Cabaran Sukarelawan PPV, Maki Hamun Jadi Juadah Harian

oleh Nik Khaleef Fitri