Berita Terkini

4 jam yang lalu: PM Anwar umum 2 TPM dalam kabinet kerajaan perpaduan 4 jam yang lalu: Kabinet: Fadhlina Sidek terajui Kementerian Pendidikan 4 jam yang lalu: Kabinet: Fahmi Fadzil dilantik Menteri Komunikasi dan Digital 4 jam yang lalu: Kabinet: Nga Kor Ming dilantik Menteri Pembangunan, Kerajaan Tempatan 4 jam yang lalu: Kabinet : Ahmad Zahid dilantik TPM dan Menteri Kemajuan Desa dan Wilayah

IKUTI KAMI


Program Nona Diraikan, Masih Berjaya Capai Jumlah Tontonan Tinggi Kerana Memfokuskan Isu-Isu Wanita 

Pada episod khas, ‘Bicara Inspirasi Nona’ yang dikendalikan Amyra Rosli baru-baru ini, lima panel jemputan dari pelbagai bidang telah diundang untuk berkongsi ilmu dan pengalaman mereka kepada kaum wanita di negara ini.

Filem & TV Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 11 Oct 2022 6:00PM

Sempena ulang tahun program Nona ke-37, lima panel undangan pelbagai bidang menghiasi episod khas 'Bicara Inspirasi Nona'. - Gambar Media Prima

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

Sejak bersiaran di TV3, program Nona  ini telah menjadi teman setia kepada kaum hawa dan juga sumber inspirasi kepada golongan usahawan wanita dalam menceburi bidang yang mereka minati.

Bahkan, Nona juga pernah  dinobatkan sebagai program televisyen yang paling lama bersiaran dalam Malaysia Book of Records pada 28 Ogos 2005 ketika ulang tahun TV3 yang ke-20.

Sehubungan itu, pada episod khas, ‘Bicara Inspirasi Nona’ yang dikendalikan Amyra Rosli bersempena dengan sambutan ulang tahun program Nona ke-37 baru-baru ini, lima panel jemputan dari pelbagai bidang telah diundang untuk  berkongsi ilmu dan pengalaman mereka kepada kaum wanita di negara ini.

Amyra Rosli - Gambar Media Prima
Amyra Rosli - Gambar Media Prima

Panel jemputan terdiri daripada pegawai Tentera Laut Diraja Malaysia, Leftenan Madya Puteri Shazwani Megat Ahmad Shariman, Pakar Perunding Onkologi, Dr Mastura Md Yusof, Selebriti Didie Alias, Ketua Penolong Pengarah Kanan Pakar Perubatan Kesihatan Awam, Dr. Noryana Hassan dan pengasas Mamasab International Sdn. Bhd. Siti Nor Sabrina Soobri.

Dr Syed Hussian Aljunid - Gambar Media Prima
Dr Syed Hussian Aljunid - Gambar Media Prima

Pengerusi Kumpulan Media Prima Berhad, Datuk Seri Dr Syed Hussian Aljunid berkata, rancangan Nona unik dan di sebalik populariti pengacaranya, ia  sentiasa mendapat jumlah tontonan tinggi menerusi kandungan yang memfokuskan isu-isu semasa wanita.

“Malah ia juga memberi penekanan kepada paparan berkaitan keusahawanan, perubatan dan kisah-kisah inspirasi yang boleh menjadi motivasi kepada seisi keluarga.

“Jutaan terima kasih atas sumbangan mereka yang telah terlibat secara langsung dan tidak langsung dalam menjayakan program kebanggaan TV3 ini.

“Ini termasuk kesemua pengacara serta mantan pengacara Nona, penerbit serta juruteknik yang pernah menyumbang tenaga menghasilkan program yang boleh dianggap sebahagian daripada DNA rakyat Malaysia,” katanya berucap ketika majlis Bicara Inspirasi Nona.

Dr. Noryana Hassan (kiri) dan Dr Mastura Md Yusof - Gambar Media Prima
Dr. Noryana Hassan (kiri) dan Dr Mastura Md Yusof - Gambar Media Prima

Bicara Inspirasi Nona yang diadakan buat kali pertama selepas lebih dua tahun berdepan pandemik COVID-19 adalah platform untuk program itu mencuri kembali hati penontonnya terutama golongan wanita muda di institusi pengajian tinggi awam dan swasta.

Program episode khas ini turut, menyemarakkan kembali ‘networking’ atau rangkaian dengan usahawan generasi digital serta menghargai sokongan penonton yang diberikan selama ini untuk terus kekal relevan sebagai rancangan pilihan penonton.

Dr. Noraini Ahmad (kiri) dan Syed Hussian Aljunid - Gambar Media Prima
Dr. Noraini Ahmad (kiri) dan Syed Hussian Aljunid - Gambar Media Prima

Bicara Inspirasi Nona yang berlangsung di Hotel Royale Chulan Damansara dirasmikanh  Datuk Seri Dr. Noraini Ahmad, Menteri Pengajian Tinggi.

Turut hadir ke majlis itu, Ketua Pegawai Eksekutif, Rangkaian Televisyen Media Prima, Datuk Khairul Anwar Salleh, Pengerusi Bernama, Senator Datuk Ras Adiba Radzi dan Ketua Pegawai Operasi, Media Prima Omnia, Efendi Omar.

Majlis dimulakan dengan sesi Sarapan Qalbu bersama Ustaz Harryanto Rizal Rokman sebelum diteruskan dengan sesi perkongsian oleh panel jemputan yang merupakan pakar dalam bidang masing-masing.

Didie Alias (kiri) dan Puteri Shazwani - Gambar Media Prima
Didie Alias (kiri) dan Puteri Shazwani - Gambar Media Prima

Kepakaran mereka dalam bidang perubatan, ketenteraan, keusahawanan malahan seni dan hiburan menjadi bukti golongan wanita juga mampu bersaing dengan lelaki dalam pelbagai bidang.

Majlis turut dimeriahkan dengan persembahan nyanyian oleh Faizal Tahir dan Hael Husaini sebagai penutup. –  Getaran, 11 Oktober 2022 

Berita Berkaitan

1

TARA 8 bulan yang lalu

Sedang Hangat! 6 Kumpulan M-pop Mencuri Perhatian Ramai

Sorotan

1

Permintaan Pasaran, Ruang Kilang Lebih Luas Sokong Operasi Micron Di Malaysia

2

Kerajaan Selangor Harap Laluan ECRL Ditambah Ke Bahagian Selatan Negeri

3

Jangan Heret Rakyat Ke Kancah Perpecahan Demi Sokongan

Disyorkan untuk anda

Selebriti 16 jam yang lalu

Nad Zainal Tidak Lagi Bergantung Pada Tiub Mesin Pernafasan, Tapi Masih Di ICU – Ungku Ismail 

oleh Ellyna Ali

Selebriti 1 hari yang lalu

Saya Telah Lalui Pelbagai Zaman Dan Tampuk Kerajaan, Saya Berhak Ulas Masa Depan Negara - Azhar Sulaiman 

Pelakon senior itu juga menegaskan bahawa semua golongan rakyat negara ini berhak memberi ulasan berkenaan isu politik negara tidak kira apa sekalipun bidang pe...

oleh Rubini Nagarajah

Filem & TV 1 hari yang lalu

‘Air Force The Movie: Selagi Bernyawa’, Filem Kedua Raih Pencalonan Tertinggi Di FFM32 

Tiga filem Multimedia Film Productions iaitu ‘Rasuk’, ‘Tiga Janda Melawan Dunia’ termasuk ‘Air Force The Movie: Selagi Bernyawa’ meraih 17 pencalonan majlis anu...

oleh Ellyna Ali

Muzik 1 hari yang lalu

Peminat Teruja Bila Band Kpop, Super Junior Bakal Buat 'Come Back' 

oleh Wartawan Hiburan Getaran