Berita Terkini

1 jam yang lalu: Lelaki bersenjata cuba ceroboh pejabat FBI di Cincinnati ditembak mati 1 jam yang lalu: Malaysia laksana polisi pengurusan kenderaan akhir hayat menjelang 2025 1 jam yang lalu: Polis tahan wanita warga emas dera anak angkat 1 jam yang lalu: Tingkatkan peruntukan jumlah pemilikan rumah PPR kepada golongan OKU - Ras Adiba 4 jam yang lalu: Ekonomi Malaysia tumbuh lebih kukuh pada 8.9 peratus bagi suku kedua - BNM

IKUTI KAMI


FGV Lantik Perunding Bebas, Kaji Imbuhan Pengarah

Ekonomi Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 28 Jun 2022 8:56AM

Gambar oleh Sairien Nafis

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - FGV Holdings Bhd telah melantik perunding bebas untuk menjalankan kajian dan penanda aras membabitkan imbuhan pengarah bukan eksekutif. 

FGV dalam satu kenyataan berkata pengerusi bukan eksekutif, Datuk Dzulkifli Abd Wahab, pada masa ini menerima wang tunai, yuran pengarah sebanyak RM300,000 setahun atau RM25,000 sebulan dan elaun kereta berjumlah RM180,000 setahun atau RM15,000 sebulan.

"Lembaga pengarah FGV telah dinasihatkan oleh perunding bebas bahawa elaun kereta yang diberikan kepada pengerusi bukan eksekutif akan digantikan dengan kereta syarikat kerana ia tidak mencerminkan norma pasaran dan sektor memandangkan syarikat itu secara amnya tidak mengewangkan penyediaan manfaat kereta syarikat dalam bentuk elaun. 

"Berdasarkan nasihat tersebut, lembaga FGV mencadangkan untuk menyediakan kereta syarikat kepada pengerusi bukan eksekutif dan mengekalkan jumlah tunai yang diberikan kepadanya sebelum ini dengan menukar elaun kereta sebanyak RM180,000 kepada yuran lembaga pengarah.

"Oleh itu, FGV menjelaskan bahawa tiada peningkatan dalam jumlah tunai yang diterima oleh pengerusi bukan eksekutif," katanya. 

Kumpulan itu juga menjelaskan Dzulkifli berhasrat menggunakan kereta sedia ada milik anak syarikat untuk menjadi kereta syarikat dengan perbelanjaan tahunan tidak melebihi RM180,000 seperti yang diluluskan semasa mesyuarat agung tahunan (AGM).

Menurut FGV lagi, pemegang sahamnya telah meluluskan resolusi untuk menaikkan yuran pengarah bagi pengerusi dan pengarah bukan eksekutif antara 25 peratus serta 60 peratus pada AGMnya, Khamis lepas.

Yuran pengerusi bukan eksekutif dikurangkan daripada RM600,000 kepada RM300,000 pada 2019 bersama-sama dengan beberapa pemansuhan serta pengurangan manfaat tertentu. 

"Lembaga FGV juga ingin menekankan bahawa Dzulkifli telah bersetuju untuk mengecualikan yurannya sebagai pengerusi Jawatankuasa Kelestarian Lembaga sehingga AGM seterusnya pada 2023 iaitu sebanyak RM40,000 setahun dan elaun mesyuarat RM2,000 setiap mesyuarat. 

"Pada 2021, Dzulkifli tidak menggunakan haknya bagi faedah yang berkaitan dengan elaun hiburan, keahlian kelab dan pengawal peribadi," katanya. - Bernama

Sorotan

1

Keselamatan Sistem Pembayaran Negara Kekal Terjamin - Bank Negara

2

Bekalan Air 397 Kawasan Terjejas Pulih Sepenuhnya Malam Nanti

3

“Andai Tak Cukup ‘Handphone’ Kerana Susah Nak Dihubungi, Saya Sudi Hadiahkan Satu” – Datuk Adi Putra

Disyorkan untuk anda

Ekonomi 6 jam yang lalu

Ekonomi Malaysia Tumbuh Lebih Kukuh 8.9 Peratus Pada Suku Kedua - BNM