Berita Terkini

10 jam yang lalu: PKPD di Felda Chemomoi, Bentong, Pahang mulai 28 Januari hingga 10 Februari - MKN 14 jam yang lalu: Sukan SEA, 20 atlet dijangka layak ke Hanoi berdasarkan merit 14 jam yang lalu: Genting Hong Kong muflis tidak beri impak kepada ekonomi Malaysia - Azmin 14 jam yang lalu: 2 lelaki ditahan, bantu siasatan kes pecah cermin kereta di Taiping 15 jam yang lalu: PICKids: 484,639 kanak-kanak berumur 5 - 12 tahun telah mendaftar di MySejahtera - Dr Noor Azmi

IKUTI KAMI


Penutupan Tapak Pembinaan Beri Impak Pada MRCB Bagi Suku Ke-3

Ekonomi Dikemaskini 2 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 26 Nov 2021 9:20PM

Pendapatan MRCB menyusut sebanyak 34 peratus kepada RM590.3 juta bagi tempoh 9 bulan berakhir 30 September 2021. - Gambar dari mrcb.com.my

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Malaysian Resources Corporation Bhd (MRCB) merekodkan penyusutan pendapatan 34 peratus kepada RM590.3 juta dan kerugian sebelum cukai sebanyak RM62.6 juta bagi tempoh sembilan bulan berakhir 30 September 2021, berbanding kerugian sebelum cukai RM190.4 juta bagi tempoh sama pada 2020.

Pendapatan yang lebih rendah itu adalah disebabkan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) yang mengakibatkan penutupan tapak pembinaan antara Jun dan Ogos, yang lebih lama berbanding 2020, sekali gus mengakibatkan gangguan dalam rantaian bekalan bahan binaan.

Ini memberi kesan ketara kepada kemajuan pembinaan yang telah terjejas oleh sekatan COVID-19 dan kekurangan pekerja yang berterusan.

Pengurangan kerugian sebanyak 67 peratus disebabkan oleh peruntukan RM197.4 juta daripada rosot nilai aset kontrak, perdagangan dan hutang yang belum terima akibat pandemik pada 2020.

Bahagian Pembangunan Hartanah dan Pelaburan merekodkan 29 peratus penurunan pendapatan kepada RM345.9 juta dan 60 peratus penurunan keuntungan kepada RM17.6 juta dalam tempoh sembilan bulan berakhir 30 September 2021, berbanding masing-masing RM489.4 juta dan RM44.4 juta dalam tempoh sama pada 2020. 

Pendapatan dan keuntungan juga dihalang oleh perkembangan pembinaan yang perlahan disebabkan penutupan tapak dan sekatan di Malaysia, menjejaskan sumbangan daripada Sentral Suites di KL Sentral, pembangunan kediaman bercampur 9 Seputeh di Jalan Klang Lama dan Alstonia di Bukit Rahman Putra.

Unit berkenaan menjual hartanah bernilai RM165.2 juta dalam 9 bulan pertama 2021 dan mempunyai jualan hartanah tidak dibilkan sebanyak RM941 juta.

Bahagian Kejuruteraan, Pembinaan dan Alam Sekitar pula merekodkan pendapatan RM206.5 juta dan kerugian RM51.7 juta dalam tempoh sembilan bulan pertama tahun ini.

Pendapatan disumbangkan terutamanya oleh pembinaan Ibu Pejabat KWSP di Kwasa Sentral, Pakej Lebuhraya Bertingkat Damansara-Shah Alam CB2, Pakej Transit Aliran Massa Laluan 2 V210, dan Pakej Lebuhraya Bertingkat Sungai Besi-Ulu Kelang CA2.

Kerugian itu, menunjukkan peningkatan yang ketara berbanding tempoh yang sama pada 2020, dengan sebahagian besarnya disebabkan oleh penutupan tapak dan gangguan rantaian bekalan yang ketara, sekali gus memberikan kepada perkembangan pembinaan.

Berikutan pemerolehan baki 50 peratus kepentingan ekuiti, SULSB kini adalah anak syarikat tidak langsung milik penuh, dan kumpulan kini akan dapat mengiktiraf 100 peratus keuntungan daripada SULSB pada masa hadapan.

Syarikat usaha sama LRT3 kumpulan berkenaan, Setia Utama LRT 3 Sdn Bhd (SULSB) (dahulunya dikenali sebagai MRCB George Kent Sdn Bhd), menyumbang keuntungan selepas cukai sebanyak RM18.8 juta berbanding RM1.6 juta dalam tempoh yang sama pada 2020, disebabkan kemajuan pembinaan yang lebih tinggi.

Berikutan pemerolehan baki 50% kepentingan ekuiti, SULSB kini merupakan anak syarikat tidak langsung milik penuh, dan kumpulan kini akan dapat mengiktiraf 100% keuntungan daripada SULSB pada masa hadapan. -  The Vibes, 26 November 2021

Sorotan

1

AirAsia Sambung Semula Penerbangan Ke Phnom Penh

2

Selepas Fries McD, Ayam Goreng KFC Pula 'Hilang' 

3

Berlakon Watak Ibu Kepada Anak Dewasa, Erra Fazira Bersikap Realistik

Disyorkan untuk anda

Usahawan 14 jam yang lalu

SAY ASPIRE Cipta Peluang Usahawan Tembusi Pasaran Dunia

oleh Aiman Sadiq

Karier 1 hari yang lalu

Bidang Optometri Beri Kepuasan Tersendiri 

Ketahui skop kerjaya optometri, iaitu pengukuran ketajaman penglihatan dan penentuan kaca mata yang sesuai dari segi kuasa untuk memperbaiki penglihatan.

oleh Shah Shamshiri

Usahawan 1 hari yang lalu

Kerepek Ngaku, Jadi Buruan Ketika Tahun Baharu Cina