Berita Terkini

1 jam yang lalu: 12 kematian COVID-19 dilaporkan semalam termasuk 1 BID, jumlah korban 31,952 1 jam yang lalu: Lelaki yang cuba memasuki rumah Taylor Swift ditahan di Manhattan 1 jam yang lalu: Filem thriller 'Nanny' memenangi hadiah utama di Sundance 1 jam yang lalu: Presiden Biden akan menghantar tentera ke Eropah timur 1 jam yang lalu: Bekas Yang Dipertua Negeri Sarawak Tun Abang Mohammad Salahuddin Abang Barieng meninggal dunia di Pusat Perubatan Normah, Kuching 11.47 malam tadi - Menantu

IKUTI KAMI


Selamat Tinggal, Comel - Peliharaan Dan Pengebumian Di Singapura

Di Singapura, ada aturan yang perlu diikuti jika peliharaan tersayang mati. Teruskan membaca untuk mengetahui prosesnya.(Amaran: Mengandungi gambar yang boleh menyebabkan kesedihan).

TARA Dikemaskini 6 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 20 Jun 2021 11:37AM

Gambar: Unsplash

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

Pernahkah anda terfikir sekiranya kucing atau arnab kesayangan anda mati di Singapura apakah yang akan anda lakukan pada bangkai haiwan kesayangan anda itu?

Apakah anda akan tanam sendiri bangkai tersebut berdekatan dengan rumah sehingga menimbulkan bau yang kurang enak dan boleh menjejas kesihatan orang sekeliling?

Apakah dibenarkan untuk anda tanam sendiri bangkai kucing tersebut tanpa merujuk kepada pihak berkuasa?

Artikel ini ada jawapan-jawapan tersebut setelah penulis menghubungi salah seorang penyedia khidmat menguburkan haiwan yang telah mati iaitu Encik Muhammad Hafiz Bin Mohamed Nasir dari Nur Jannah Services, Singapura.

Pada awalnya, agak sukar juga untuk mendapatkan senarai syarikat-syarikat atau orang perseorangan yang menyediakan khidmat menguburkan haiwan yang telah mati. Kebanyakan syarikat hanya menguruskan pengkebumian jenazah sahaja.

Mengapakah dia yang senang disapa sebagai Encik Hafiz sahaja mengadakan khidmat menguburkan haiwan secara sah di Singapura?

“Saya pencinta haiwan, jadi bila saya dapat tahu kalau haiwan mati ia akan dibakar ataupun tidak ada tempat khas untuk dikebumikan jadi saya ambil langkah ini untuk mencari tempat yang sempurna untuk persemadian haiwan-haiwan ini.

“Kalau kita nak kebumikan di sebarangan tempat, kita akan disaman oleh pemerintah,” kongsinya baru-baru ini.

Syarikatnya Nur Jannah Services telah beroperasi selama 10 tahun menguruskan jenazah orang-orang Islam di Singapura. Namun khidmat menguruskan dan menguburkan bangkai haiwan baru setahun lebih dilaksanakan.

Dia tidak menafikan suatu ketika dahulu agak sukar untuk mencari syarikat Melayu Islam yang menawarkan khidmat sedemikian. Terangnya, “Kalau tidak ada permit, ada pihak yang akan korek balik dan buang. Tidak susah nak dapat permit cuma harganya agak tinggi.”

Bangkai haiwan yang telah mendapat permit yang sah untuk ditanam melalui syarikatnya itu akan ditanam di kawasan pengebumian manusia cuma plot itu belum lagi digunakan.

Sambung Hafiz, “Decomposition rate haiwan paling lama ialah 4 bulan. Selepas itu kalau kita korek balik hanya nampak tulang-tulang sahaja. Kita boleh guna semula untuk tanam haiwan lain sama ada di Pusara Abadi atau Pusara Aman.”

Dalam seminggu, syarikatnya menerima 25-30 permintaan dari pemilik haiwan samada untuk menanam bangkai kucing, arnab atau burung.

Apa pula prosedur yang betul untuk menanam bangkai haiwan, tanya kami. “Hanya perlu dibersihkan, tak perlu dimandikan dan bangkai dibalut dengan kain. 

“Letak kapur barus hanya untuk hilangkan bau supaya plot itu tidak akan dikorek oleh binatang lain seperti anjing atau babi (hutan) nanti sebab bau kapur barus itu kuat.”

Apabila plot digali, dia akan meletakkan cangkul untuk ukur berapa dalam kubur tersebut. Panjangnya mesti setengah cangkul supaya tidak senang untuk dikorek balik oleh binatang-binatang.

Ada juga pemilik haiwan meminta agar Encik Hafiz membuatkan tanda atau pagar setelah ditanam bangkai tersebut agar mudah untuk mereka mencarinya nanti.

Katanya, “Tidak dibenarkan untuk letak pagar atau letak batu kerikil atau papan tanda. Sebelum ini juga ada seorang makcik yang akan ziarah setiap hari. Dia akan duduk dan bacakan Yaasin sekali. Tidak boleh ada batu nisan seperti manusia.”

Dengan adanya khidmat tersebut di Singapura, pemilik haiwan berpuas hati kerana syarikatnya telah membantu menguruskan bangkai haiwan kesayangan mereka.

Tambahnya untuk temu bual ini, “Bila saya sendiri yang uruskan pengebumian ini, mereka ucapkan terima kasih kerana mereka tidak tahu sebenarnya ada khidmat ini di Singapura. Mereka rasa lega bahawa haiwan kesayangan mereka telah disemadikan dengan sempurna.”

Nur Jannah Services boleh dihubungi di talian +65 985 02395 sekiranya anda di Singapura berhajat mendapatkan khidmat tersebut. - Getaran, 20 Jun 2021

Semua gambar: Ihsan Nur Jannah Services

Isu Pada

YHB Sleepsalot Mencari Suara Sendiri

19 Jun 2021

Berita Berkaitan

1

Filem & TV 1 minggu yang lalu

Alasan Upin Ipin Botak, Tak Ada Mak Ayah

2

Singapura 3 minggu yang lalu

Selami Aneka Selera Mat Western Di Singapura

3

Semasa 1 bulan yang lalu

Kilang Petis Udang Kotor, Busuk, Diarah Tutup

4

TARA 1 bulan yang lalu

'Si Bulus' Juga Ahli Keluarga Kami - Mangsa Banjir

Sorotan

1

“Saya Selesa Atas Katil Sendirian”- Zizan Razak  

2

Keuntungan Bersih Digi Susut Kepada RM1.16 Bilion

3

AirAsia Sambung Semula Penerbangan Ke Phnom Penh

4

Selepas Fries McD, Ayam Goreng KFC Pula 'Hilang' 

Disyorkan untuk anda

TARA 21 minit yang lalu

Elizabeth Tan Menghitung Hari

oleh Sara Mack Lubis

TARA 3 minit yang lalu

Raikan Musim Perayaan Ini Dengan Hidangan Istimewa

Sempena dengan sambutan Tahun Baru Cina tahun ini, banyak lokasi selera yang menawarkan set atau hidangan istimewa. Jom semak di mana anda boleh menikmati hidan...

oleh Rahayu MN