Berita Terkini

1 jam yang lalu: Tempoh antara dos pertama dan kedua vaksin AstraZeneca dipendekkan kepada enam minggu mulai 1 Okt - Khairy 1 jam yang lalu: Tiada pembaziran vaksin di Malaysia - Khairy 2 jam yang lalu: Polis tahan 801 ‘Ah Long’ terbabit kegiatan pinjaman wang tanpa lesen sejak awal tahun ini hingga 31 Ogos lepas - Bukit Aman 2 jam yang lalu: Op Vulture 4 negeri tahan 52 individu terbabit sindiket pinjaman wang tanpa lesen - Bukit Aman 3 jam yang lalu: Mahkamah: 22 lelaki mengaku tidak bersalah anggotai 'Geng Sakai'

IKUTI KAMI


Beri Keutamaan Pada COVID-19, Bukan Jual Lapangan Terbang! - Mohamad Hasan

Semasa Dikemaskini 3 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 23 Jun 2021 8:30PM

Mohamad Hasan berkata jangan mudah terpedaya dengan idea pembongkaran potensi LTSAAS oleh syarikat swasta.

oleh

Zaidi Azmi

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Kerajaan tidak perlu menimbangkan sebarang cadangan penjualan Lapangan Terbang Subang kerana ia bukan satu keutamaan ketika negara dilanda pandemik COVID-19 yang masih tidak berkesudahan.

Teguran berkenaan disuarakan Timbalan Presiden UMNO, Datuk Seri Mohamad Hasan yang berpendapat, penjualan aset negara tersebut kepada beberapa individu kaya bertentangan dengan kepentingan nasional.

“Ia adalah aset strategik yang sangat bernilai, milik sebuah syarikat berkaitan kerajaan yang rakyat jelata ada kepentingan terus melalui KWSP (Kumpulan Wang Simpanan Pekerja), PNB (Permodalan Nasional Berhad), KWAP (Kumpulan Wang Amanah Pencen),” tegas Mohamad hari ini.

Desas-desus tentang penjualan lapangan terbang yang juga dikenali sebagai Lapangan Terbang Sultan Abdul Aziz Shah (LTSAAS), kepada WCT Holdings itu telah dilaporkan sejak beberapa bulan lalu.

Bagaimanapun, ia mendapat tentangan kuat dari pelbagai kesatuan pekerja Malaysia Airports Holdings Berhad (MAHB) iaitu syarikat berkaitan kerajaan yang memiliki LTSAAS.

“Jika berlaku kecemasan nasional, LTSAAS adalah satu-satunya lapangan terbang terdekat untuk operasi kecemasan, bantuan kemanusiaan dan evakuasi. Kerana kepentingan strategik tersebutlah, ia harus kekal menjadi aset milikan kerajaan.

“Jangan mudah terpedaya dengan idea pembongkaran potensi LTSAAS oleh syarikat swasta. Apalagi bila ia lebih berorientasi pembangunan hartanah. Rencana korporat sentiasa elok di atas kertas tetapi tidak dalam pelaksanaan,” tegas Mohamad lagi.

LTSAAS adalah antara tujuh daripada 39 lapangan milik MAHB yang memberi keuntungan kepada syarikat berkenaan.

Penjualan lapangan terbang itu dianggarkan berpotensi mencatatkan kerugian berjumlah RM11.9 bilion, berdasarkan tempoh perjanjian konsesi LTSAAS yang hanya akan tamat pada 2069.

“Lapangan terbang Senai terlepas dari pegangan MAHB dalam tahun 2003 dengan janji bahawa ia akan memberi persaingan yang hebat kepada lapangan terbang Changi, Singapura.

“Selepas 17 tahun, Senai terus jauh ketinggalan dari Changi dari semua segi,” kata Mohamad.

Dua hari lepas, gabungan kesatuan pekerja MAHB mendedahkan bahawa kerajaan masih berkeras mahu menjual LTSAAS kepada WCT Holdings.

Jurucakap gabungan tersebut, Hussin Shahar mendakwa, kertas cadangan penjualan lapangan terbang itu dipercayai akan dibentang oleh Kementerian Kewangan dan Kementerian Pengangkutan kepada Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin dalam masa terdekat.

LTSAAS dikendalikan oleh WCT Holdings yang dipengerusikan oleh Tan Sri Desmond Lim. - Getaran, 23 Jun 2021.

Berita Berkaitan

1

Semasa 3 bulan yang lalu

MOT Tahu Kesan Penjualan Lapangan Terbang Subang - MAHB

2

Politik 5 bulan yang lalu

Awas Musuh Tersembunyi, Waspada Api Dalam Sekam - Mohamad Hasan

Sorotan

1

Siri Animasi 'Mechamato' Disiarkan Secara Rasmi 4 Disember 

2

Langgar SOP PKPB: Neelofa, Suami Pertimbang Kemuka Representasi

3

Pos Malaysia Nafi Berlaku Penghantaran Tertunggak

4

TricValve, Opsyen Untuk Rawatan Kebocoran Injap Jantung

5

TricValve, Opsyen Untuk Rawatan Kebocoran Injap Jantung

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Bot Karam Dipukul Arus, 2 Dikhuatiri Lemas

oleh Mira Adilah Azmi

Semasa 22 jam yang lalu

MPPD Perlu Pantau Pantai Port Dickson - Anwar Ibrahim

oleh Farhana Farush

Semasa 6 jam yang lalu

Langgar SOP PKPB: Neelofa, Suami Pertimbang Kemuka Representasi

Semasa 1 hari yang lalu

Kelantan Benar Akad Nikah Secara Bersemuka, Tak Lebih 30 Minit