Berita Terkini

1 jam yang lalu: Warga emas wanita maut disyaki dipukul anak perempuan 1 jam yang lalu: Pelaksanaan Fasa 1 JENDELA berjaya, lepasi sasaran ditetapkan - MCMC 1 jam yang lalu: 3 maut dalam kemalangan babitkan 2 kenderaan di Tangkak 1 jam yang lalu: Piala Remaja Asia: Malaysia tamatkan cabaran di kedudukan keempat 1 jam yang lalu: Panasonic tawar MSS susulan penutupan 2 jabatan pembuatan

IKUTI KAMI


5G: Usah Hirau ‘Amaran’ AS, EU Terhadap Pentauliahan Huawei

Semasa Dikemaskini 4 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 04 May 2023 11:14AM

Pensyarah kanan Universiti Malaya (UM), Karl Lee berkata, Malaysia mempunyai pendirian sendiri sebagai sebuah negara yang bebas, berkecuali dan tidak bersekutu. - Gambar oleh Azim Rahman

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

PETALING JAYA - Walaupun diberi amaran terhadap pentauliahan Huawei sebagai vendor rangkaian 5G negara berhubung dakwaan risikonya terhadap keselamatan negara dan pelaburan asing, penganalisis menyokong gesaan Menteri Komunikasi dan Digital, Fahmi Fadzil untuk kekal tidak berat sebelah dan melaksanakan kedaulatan negara.

Pensyarah kanan Universiti Malaya (UM), Karl Lee berkata, Malaysia mempunyai pendirian sendiri sebagai sebuah negara yang bebas, berkecuali dan tidak bersekutu.

Oleh itu, keputusan beliau mengenai vendor rangkaian akan berdasarkan pertimbangan keselamatan negaranya sendiri, kemampanan teknologi dan kemampuan kewangan yang bebas daripada "amaran" diberikan oleh Amerika Syarikat (AS) dan Kesatuan Eropah (EU).

Sebaliknya, beliau berkata, isu Malaysia yang lebih besar adalah bagaimana ia bertindak balas terhadap penyusunan semula rantaian bekalan semasa bagi teknologi kritikal dan semikonduktor, yang katanya bermula dua bulan lalu.

“Dalam perjalanan menarik pendirian pihak ketiga yang turut bekerjasama dengan China dalam aspek teknologi, apakah potensi risiko kepada kami jika sekutu yang diketuai AS menganggap teknologi kami sebagai 'tidak selamat' memandangkan industri semikonduktor kami saling berkaitan juga dengan Taiwan?

“Adakah kita mempunyai persediaan lanjutan untuk sebarang tindak balas yang berpotensi akibat menjadi pihak ketiga? Ini adalah soalan yang perlu dijawab oleh Malaysia,” katanya kepada The Vibes.

Pensyarah Institut Pengajian China itu juga berkata, adalah "jelas" bahawa kuasa Barat cuba merangka semula hubungan mereka dengan China dari segi persaingan sistemik dan perkongsian.

Memandangkan Huawei dan China sering dikaitkan bersama, beliau berkata, perbadanan itu akan menjadi sasaran utama sekatan negara Barat.

“Sebagai ikon negara China, Huawei pastinya yang pertama dalam senarai entiti China untuk pertimbangan kuasa Barat dalam mengenakan sekatan teknologi, memandangkan hakikat bahawa syarikat multinasional itu adalah juara 5G di seluruh dunia,” katanya.

Lee juga berkata, ASEAN tidak memberi perhatian yang mencukupi kepada dua perkembangan di kem Barat, iaitu penggunaan teknologi hijau yang dipercepatkan mereka berbanding teknologi "merah" China, dan penyusunan semula rantaian bekalan teknologi jauh dari negara.

Tambahnya, perkembangan itu adalah untuk memastikan negara-negara Barat tidak terikat dengan Beijing sekiranya berlaku konflik.

Sementara itu, Prof Roy Anthony Rogers Peter Rogers dari UM, percaya kerajaan Malaysia harus menganggap Huawei sebagai rakan kongsi perniagaan dalam telekomunikasi, dan bukannya terpengaruh dengan persaingan AS-China yang berterusan.

“Saya amat percaya sebagai sebuah negara yang mengamalkan neutralisme dalam dasar luar kita, Menteri Komunikasi dan Digital harus mengambil kira rekod prestasi Huawei di Malaysia.”

“(Ini termasuk) sumbangannya ke arah peningkatan keupayaan telekomunikasi di negara ini, berbanding kuasa politik yang dimainkan oleh kuasa besar,” katanya yang juga Timbalan Pengarah Eksekutif Institut Asia-Eropah itu.

Beliau juga menegaskan, syarikat telekomunikasi tertakluk kepada undang-undang Malaysia, dan negara harus memberi tumpuan untuk mendapatkan tawaran paling optimum daripada vendor.

Semalam, Fahmi berkata, beliau akan bertemu dengan semua duta asing yang membangkitkan kebimbangan mengenai pelancaran sambungan 5G negara, untuk menjelaskan keputusan kerajaan beralih kepada sistem rangkaian dwi borong.

“Adalah penting untuk kita menegaskan bahawa sebagai sebuah negara yang berdaulat, kerajaan Malaysia mempunyai hak dan prerogatif untuk menentukan dasar sendiri tanpa sebarang campur tangan asing.

“Tetapi saya percaya sebarang keputusan yang dibuat oleh kerajaan (mengenai pelancaran 5G), bukan sahaja akan memberi manfaat kepada rakyat dan memacu pertumbuhan ekonomi tetapi juga akan dilakukan dengan cara yang harmoni,” katanya. - The Vibes, 4 Mei 2023

Sorotan

1

Isu kontrak CEO FINAS Ditamatkan Lebih Awal Bukanlah Suatu Kes Unik - Kamil Othman Ulas

2

FINAS: Penamatan Khidmat Dr Md Nasir Keputusan Lembaga Pengarah - Fahmi

3

Lelaki Didakwa Bunuh Teman Wanita Hamil

Disyorkan untuk anda

Semasa 19 jam yang lalu

FINAS: Penamatan Khidmat Dr Md Nasir Keputusan Lembaga Pengarah - Fahmi

Sukan 22 jam yang lalu

Zii Jia Harap Isu Antara Peminat Dan Media Selesai Secara Baik

Semasa 1 hari yang lalu

Kerajaan Perpaduan Serius, Tekad Selesaikan Masalah Prasarana Dengan Segera - Anwar

Semasa 1 hari yang lalu

Tanggungjawab Generasi Kita Laksana MA63 - Anwar