Berita Terkini

15 jam yang lalu: Pengawal keselamatan ditahan bantu siasatan lelaki dipukul hingga mati 15 jam yang lalu: Maybank perkenal ciri nyahaktif akses segera, tangani penipuan dalam talian 15 jam yang lalu: Sukan SEA: Erry, Hafiz taruhan pingat di Kemboja 15 jam yang lalu: India: Menteri Kesihatan Odisha maut ditembak 16 jam yang lalu: Kurang 10 peratus syarikat culas bayar SST, negara rugi hampir RM150 juta - Kastam

IKUTI KAMI


Usahawan Pelancongan Langkawi Bersepakat Raih Bantuan Pulihkan Sektor

Semasa Dikemaskini 6 hari yang lalu · Diterbitkan pada 24 Jan 2023 2:12PM

Meskipun ketibaan pelawat ke Langkawi menggalakkan sejak ekonomi dibuka sepenuhnya pada tahun lalu namun kadar pemulihan masih terjejas akibat inflasi dan kekurangan pekerja kritikal. - Gambar fail

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

LANGKAWI - Bagi mendapatkan bantuan untuk memulihkan pelancongan di sini, terutama ketika sektor terbabit masih berusaha pulih selepas pandemik COVID-19, sekumpulan usahawan perdagangan pelancongan pulau itu kini membentuk pasukan bertindak dikenali Kumpulan 13.

Walaupun ketibaan pelawat menggalakkan sejak ekonomi dibuka kembali sepenuhnya pada tahun lalu, kadar pemulihan masih terjejas akibat inflasi, kekurangan pekerja kritikal dan perkhidmatan feri tidak cekap.

Jurucakap Kumpulan 13, Adnan Hasan berkata, mereka kini membuat keputusan untuk mengemukakan perkara berkenaan kepada pejabat Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim berhubung nasib dihadapi itu.

Beliau berkata, sebagai permulaan, kos sara hidup di situ adalah tinggi kerana hampir semua hasil diimport.

“Ia menjadikan kami tidak berdaya saing dari segi harga ditawarkan kepada penghujung rangkaian rantaian bekalan, iaitu pengguna.

“Dengan kaedah Pulau Langkawi dibangunkan, adalah wajar ia bersaing dengan destinasi lain di rantau ini dan bukan hanya di negara ini,” katanya.

Adnan Hasan (kanan) yang juga jurucakap Kumpulan 13.
Adnan Hasan (kanan) yang juga jurucakap Kumpulan 13.

Adnan berkata, kadar inflasi negara juga meningkatkan harga di sini, terutamanya untuk makanan.

Katanya, kejatuhan nilai ringgit, dalam sebahagian besar aspek tahun lepas, menyebabkan import produk bebas cukai seperti coklat meningkat.

“Pekerja dari tanah besar dan negara jiran Thailand yang ke sana ketika COVID-19, masih belum pulang walaupun sektor pelancongan sudah dibuka semula,” katanya.

Pada masa sama, Adnan berkata, banyak penyedia perkhidmatan perdagangan pelancongan tidak boleh beroperasi seperti sebelum ini, ekoran kekangan pekerja, selain kos buruh meningkat disebabkan inflasi dan kekurangan jumlahnya.

Malah, kumpulan itu memaklumkan, terdapat juga corak ketibaan pelancong tidak sekata di mana penginapan mewah menerima sambutan lebih baik, berbanding yang dikategorikan sebagai bajet sehingga hotel kelas pertengahan.

“Mereka yang mempunyai hubungan antarabangsa mempunyai akses lebih baik kepada pasaran pelancongan, berbanding penggiat perusahaan tempatan di sini,” katanya.

Apa Dr Mahathir Boleh Laksanakan Untuk Langkawi Sekarang?

Adnan berkata, penduduk di pulau percutian tropika itu juga dihantui ‘kebingungan’ mengenai pihak mana boleh dihubungi mereka untuk menangani isu kos sara hidup dan pelancongan secara berkesan.

“Selama beberapa dekad, (mantan Perdana Menteri, Tun) Mahathir Mohamad, dianggap sebagai 'godfather' pulau peranginan itu kerana apa yang beliau terajui di sini, tetapi beliau kalah pada Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU-15),” katanya.

Mahathir Mohamad - Gambar fail
Mahathir Mohamad - Gambar fail

Tambahnya, penduduk juga tidak pasti sama ada Dr Mahathir, 97, akan kembali ‘menguruskan’ Pulau Langkawi untuk mendapatkan semula tahap pelancongan optimumnya dan memenuhi keperluan.

Selain itu, Adnan yang juga mantan Ketua Bahagian mendakwa, Ahli Parlimen Langkawi ketika ini, Datuk Mohd Suhaimi Abdullah juga tidak mempunyai hubungan rapat dengan komuniti pelancongan, malah banyak janji ditabur sebelum ini, masih belum terlaksana.

Jelasnya, pihak berkuasa pelancongan hanya boleh menawarkan nasihat mengenai sektor mereka, tetapi pemain perdagangan memerlukan pandangan holistik untuk kelangsungan mereka daripada menjaga alam sekitar kepada keselamatan dan keselamatan, selain (mengambil kira) pandangan ahli ekonomi untuk mengekalkan inflasi.

“Kami tidak mahu menyinggung perasaan sesiapa secara tidak sengaja, tetapi pulau itu memerlukan bantuan.

“Kita perlu memastikan pelancongan berkembang maju pada tahap di mana majoriti pemegang kepentingan di situ mendapat faedah sepenuhnya,” katanya.

Ujarnya, ia tidak seperti sekarang di mana mungkin terdapat kos operasi yang tinggi untuk menjalankan perniagaan, sehingga menjejaskan keupayaan mereka untuk mengembangkan pendapatan.

Bukan setakat itu, Adnan berkata, tambang penerbangan untuk ke pulau berkenaan melonjak, terutamanya semasa perjalanan waktu puncak.

“Pengembara domestik tidak dapat ke situ dengan kos perjalanan semasa dan akhirnya mereka memilih negara jiran yang menawarkan lebih banyak tawaran kompetitif kos,” katanya.

Menurutnya, ia ditambah terdapat perkhidmatan feri dari Kuala Kedah dan Kuala Perlis yang terjejas akibat melodak, sehingga menyebabkan air surut di kedua-dua jeti yang terletak di muara sungai.

Feri juga, jelasnya, tidak lagi boleh berlepas setiap jam berikutan air surut berterusan, walaupun buat masa ini, muara sungai Kuala Kedah sudah dibersihkan daripada serpihan berikutan kerja pengorekan siap.

Proses pemulihan, katanya, mesti menyeluruh, bukan seperti sekarang di mana hanya segmen perdagangan pengembaraan berkembang maju. – The Vibes, 24 Januari 2023

Sorotan

1

Penambakan Tanah Batu Puteh, Singapura Setuju Dengar Hujah Malaysia

2

Jaminan Makanan Untuk Singapura Tak Bermakna Hanya Eksport Ke Sana - Anwar

3

Pelantikan Nurul Izzah Ada Unsur Nepotisme Dan Langgar Prinsip Reformasi - CME

Disyorkan untuk anda

Semasa 12 jam yang lalu

Pelantikan Nurul Izzah Ada Unsur Nepotisme Dan Langgar Prinsip Reformasi - CME

oleh Susan Albert

Politik 1 hari yang lalu

Keputusan Terima Ahli UMNO Dalam PH: Perlu Jaga Kerukunan Kerajaan Perpaduan

Politik 18 jam yang lalu

‘Lebih Ramai Akan Tinggalkan UMNO, Sertai Saya Masuk PKR’ - Zahidi

oleh Wartawan Getaran

Semasa 1 hari yang lalu

Penganjur Perlu Timbangkan Lokasi Sesuai Untuk Anjurkan Konsert - Fahmi