Berita Terkini

1 jam yang lalu: Kerajaan disaran terus gubal dasar bantu golongan B40 1 jam yang lalu: PRU-15 : Peratus keluar mengundi secara keseluruhan sebanyak 74.71 peratus - Pengerusi SPR 1 jam yang lalu: Azman mahu bawa aspirasi dan suara rakyat Padang Serai, jadi pembangkang berwibawa 1 jam yang lalu: SPR lihat kemungkinana panjangkan tempoh melebihi 60 hari untuk adakan pilihan raya 8 jam yang lalu: Kos pilihan raya yang akan diadakan di 6 negeri secara serentak lebih kurang RM450 juta - Pengerusi SPR

IKUTI KAMI


Lebuhraya DASH: Subkontraktor Tidak Dibayar?

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 17 Oct 2022 7:03AM

Pembinaan Lebuhraya DASH dimulakan pada Ogos 2016, dan siap sepenuhnya pada 30 September lalu. - Gambar oleh Abdul Razak Latif

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Baru beberapa hari Lebuhraya Bertingkat Damansara-Shah Alam (DASH) dibuka, timbul pula dakwaan kononnya hutang kepada segelintir subkontraktor projek belum dibayar.

Perkara tersebut didakwa menyebabkan kesukaran kepada subkontraktor yang terlibat dengan projek berkenaan.

Mathew Thomas Philip
Mathew Thomas Philip

Peguam, Mathew Thomas Philip berkata, beliau mewakili kumpulan subkontraktor itu untuk  membantu mereka mendapatkan kembali hutang belum dibayar yang dikatakan berjumlah lebih RM80 juta.

"Saya melihat kesukaran yang disebabkan oleh Lebuhraya DASH kepada mereka, keluarga mereka, pekerja mereka, ejen dan pembekal, kerana kerja-kerja tidak dibayar berkaitan pembinaan lebuh raya tersebut," katanya menerusi hantaran di Facebook.

Lebuhraya DASH yang dibuka baru-baru ini membabitkan laluan utama sepanjang 20.1 kilometer (km).

Tiga lebuh raya utama dapat dihubungkan melalui Lebuhraya DASH iaitu Lebuhraya Koridor Guthrie (GCE); Lebuhraya Damansara-Puchong (LDP) dan Lebuhraya Skim Penyuraian Trafik Kuala Lumpur Barat (SPRINT).

DASH juga menghubungkan 13 persimpangan keluar masuk dari TTDI ke Puncak Alam.

Pada hantaran tersebut, Mathew juga berkata, dalam projek infrastruktur kegunaan awam yang akhirnya akan dibayar pengguna, beberapa bentuk peraturan harus diwujudkan untuk memastikan keadilan kepada semua yang bertungkus-lumus dalam pembangunan projek berkenaan.

"Dalam hal ini, ketika kita menepuk tangan bagi pembukaan Lebuhraya DASH, ambil masa seketika untuk memperingati hutang yang belum dibayar berkaitan lebuh raya tersebut kepada subkontraktor projek terbabit," katanya.

Beliau turut mempersoalkan kos sebenar Lebuhraya DASH, dari segi kerja tidak bergaji dan kebankrapan yang akan berlaku kepada subkontraktor.

"Kerja keras subkontraktor yang tidak berbayar. Itu hanya saya, sebuah firma guaman menguruskan RM80 juta tetapi apakah sebenarnya jumlah akhir wang yang terhutang kepada subkontraktor yang mungkin tidak dibayar?

"Saya berharap saya boleh menggunakan kemahiran saya untuk mengurangkan kerugian yang mereka akan alami akibat pembinaan Lebuhraya DASH," katanya. - Getaran, 17 Oktober 2022

Sorotan

1

Harga Petrol RON97 Turun 10 Sen, RON95 dan Diesel Kekal

2

Jawa Barat: 3 Anggota Polis Cedera Angkara Pengebom Bunuh Diri

3

Majalah TIME Namakan Michelle Yeoh Sebagai ‘Icon Of The Year’

Disyorkan untuk anda

Sukan 21 jam yang lalu

Maghribi Mara Ke Suku Akhir Piala Dunia

Pendidikan 1 hari yang lalu

Lemah Berfikir Secara Kritis, Berbahasa Inggeris Punca Graduan Menganggur? 

oleh Kirtigha Pannee Selvan

Semasa 1 hari yang lalu

Hentikan Permainan Berbaur Kaum Dan Agama, Masa Untuk Bersama Bangunkan Negara 

oleh Aiman Sadiq

Semasa 14 jam yang lalu

Mohd Zuki Umum Ketua Setiausaha Perbendaharaan Baharu Beberapa Hari Lagi

oleh Wartawan The Vibes