Berita Terkini

16 minit yang lalu: Angka kematian letupan bunuh diri Afghanistan meningkat 53: UNAMA 21 minit yang lalu: 12 peratus anak muda suarakan isu politik berkaitan kestabilan, prestasi kerajaan serta kualiti dan kematangan pemimpin menerusi Idea Bina Negara - PM 21 minit yang lalu: Platform digital Idea Bina Negara terima lebih daripada 12,000 idea anak muda seluruh negara - PM 22 minit yang lalu: BNM guna instrumen dasar operasi bagi memastikan keadaan teratur dalam pasaran pertukaran asing - Tengku Zafrul 4 jam yang lalu: Johor bentuk jawatankuasa pelaburan khas tangani isu dihadapi pelabur - Menteri Besar

IKUTI KAMI


Rezeki Terpijak, Pelajar Sebak Terpilih Terima Biasiswa PETRONAS

Semasa Dikemaskini 1 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 21 Sep 2022 7:14AM

Muhammad Izz Amani Mohd Zulkifli

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Terpilih sebagai antara penerima Program Biasiswa Pendidikan PETRONAS (PESP) umpama rezeki yang harus digenggam dan dimanfaatkan sebaik mungkin.

Seseorang itu bukan sahaja perlu cemerlang dari segi akademik, malah beberapa aspek lain turut diambil kira termasuk kepimpinan, pembabitan dalam kokurikulum dan beberapa pencapaian lain sebelum membolehkan mereka terpilih sebagai penerima biasiswa tersebut.

Tuah ternyata berpihak kepada, Muhammad Izz Amani Mohd Zulkifli, 18, apabila dia diumumkan antara beberapa pelajar cemerlang terpilih sebagai penerima PESP.

Katanya, dia akan melanjutkan pengajian ke peringkat Ijazah Sarjana Muda dalam bidang Kejuruteraan Elektrik (Instrumentasi) di sebuah universiti termuka di Amerika Syarikat (AS).

"Selepas mendapat keputusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM), saya membuat carian di internet mengenai organisasi yang menawarkan biasiswa kepada pelajar lepasan SPM dan menemui PESP sebagai salah satu daripadanya.

"Saya berasa sangat gembira apabila diberitahu berjaya mendapatkan biasiswa PESP. Ia bagaikan mimpi, terima kasih PETRONAS atas bantuan ini," katanya ketika ditemui Getaran, semalam. 

Muhammad Izz Amani berkata, dia komited untuk belajar bersungguh-sungguh bagi menjaga nama baik PETRONAS selepas terpilih menerima tajaan tersebut. 

 "Saya akan pastikan saya akan menjaga sebaik-baiknya pelajaran saya sebab bukan senang nak dapat tajaan daripada PETRONAS.

"Pada masa sama, saya macam ada kontrak, kalau CGPA teruk saya perlu membayar jumlah penuh tajaan yang telah saya terima," katanya yang sedang mengikuti program A level sebelum berlepas ke AS pada 2024.

Sebahagian daripada pelajar yang hadir pada Majlis Penyampaian Anugerah PESP 2022 di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur, semalam. - Gambar oleh Azim Rahman
Sebahagian daripada pelajar yang hadir pada Majlis Penyampaian Anugerah PESP 2022 di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur, semalam. - Gambar oleh Azim Rahman

Dalam pada itu, berpegang kepada prinsip 'yang bulat tidak datang bergolek, yang pipih tidak datang melayang', seorang lagi pelajar tajaan PESP, Shahirah Abdul Halim, 18, tekad berusaha keras untuk menggapai impiannya.

Menurut Shahirah, membesar dalam keluarga kurang berkemampuan dengan bilangan adik-beradik yang ramai menyebabkan dia tekad belajar bersungguh-sungguh bagi membalas jasa kedua orang tuanya.

"Demi meringankan beban keluarga dan melayakkan diri saya untuk mendapat biasiswa, saya berusaha lebih gigih dalam pelajaran saya. 

"Alhamdulillah, berkat usaha, sokongan dan doa daripada ibu bapa, guru dan juga rakan-rakan, saya berjaya mendapat keputusan cemerlang dalam SPM dan mendapat tajaan PETRONAS untuk melanjutkan pelajaran di Australia," katanya. 

Sementara itu, Shahirah berkata, dia sangat gembira dan bersyukur kerana peluang tersebut membolehkan impiannya selangkah menjadi kenyataan.

Ujarnya, PESP bukan sahaja membiayai pengajiannya tetapi turut menyediakan platform dan pelbagai program untuk mempersiapkan diri pelajar sebelum menempuh alam pekerjaan. 

"Ini termasuklah program jati diri, sesi perkongsian bersama alumni PESP dan taklimat kerjaya. 

"Malah, setiap tahun PETRONAS akan mengadakan sesi perjumpaan dengan pelajar tajaannya bagi mengikuti perkembangan semasa dan berkongsi maklumat mengenai laluan kerjaya bersama syarikat berkenaan. 

"Dengan adanya program sebegini, saya sedikit sebanyak dapat mencorak hala tuju selepas tamat belajar di universiti," katanya. - 21 September 2022

Sorotan

1

Wai Ching Cipta Rekod Baharu Di Space Needle, Seattle

2

‘Saya Akan Sekolahkan Kamu, Harap Guan Eng Tak Kecut’ - Saravanan

3

Syarikat Permainan Malaysia Catat Jualan Eksport RM124.67 Juta Di Tokyo Game Show

Disyorkan untuk anda

Politik 1 hari yang lalu

UMNO Tiada Majoriti Untuk Desak Pembubaran Parlimen - Anwar

oleh A. Azim Idris

Semasa 1 hari yang lalu

Bukit Lagong ‘Ditarah’: NGO Tuntut Kerajaan Selangor Bersuara Atau Diheret Ke Mahkamah

oleh Aiman Sadiq

Politik 1 hari yang lalu

PAS Mungkin ‘Cerai’ PN Untuk Bersama UMNO

oleh Fitri Nizam

Semasa 1 hari yang lalu

TNB Salur Elektrik Bervoltan Tinggi Untuk LRT Laluan Shah Alam

oleh Farhana Farush