Berita Terkini

1 jam yang lalu: Arab Saudi benarkan pemegang visa pelancong tunai umrah 1 jam yang lalu: Parti Sarawak Bersatu hilang satu kerusi selepas ADUN Batu Lintang See Chee How umum jadi Bebas - Speaker DUN Sarawak 5 jam yang lalu: Dua askar maut dalam pertempuran dengan gerila Peru 5 jam yang lalu: Anggota bomba memadam kebakaran di tenggara Perancis 5 jam yang lalu: 3 maut selepas van penyeludup terbalik di Austria

IKUTI KAMI


Di Sebalik Moratorium, Pastikan Peniaga Makanan Kampus IPTA Tidak Naikkan Harga

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 06 Jul 2022 7:00AM

Kesatuan mahasiswa meminta pemberian moratorium bayaran sewa kepada pengusaha dan penyedia perkhidmatan makanan di kampus IPTA disusuli kajian terperinci - Gambar hiasan

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR – Meskipun menyambut baik langkah Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) memberikan moratorium bayaran sewa selama enam bulan kepada pengusaha dan penyedia perkhidmatan makanan di kampus institusi pengajian tinggi awam (IPTA), kesatuan mahasiswa meminta usaha itu disusuli kajian terperinci, khususnya pelan jangka demi terus menjaga kebajikan pelajar.

Eksekutif Umum Kesatuan Mahasiswa Universiti Malaya (KMUM), Muhammad Noraiman Zulkifli berkata, kajian itu penting bagi mengelakkan golongan terbabit tidak mengalami kejutan budaya, sekiranya moratorium berkenaan ditamatkan pada penghujung tahun ini.

Katanya, perancangan teliti juga perlu dilakukan KPT bagi memastikan tiada peniaga yang mengambil kesempatan untuk menaikkan harga makanan dengan sewenang-wenangnya sepanjang tempoh itu.

Menurut beliau, pihaknya tidak mahu peniaga mewujudkan pelbagai alasan, khususnya menggunakan peluang peningkatan harga barang ketika ini untuk menaikkan harga makanan di universiti.

“Pandangan saya, ada keperluan untuk penetapan pelarasan harga sebab ini satu tuntutan ketika kita berdemontrasi hari itu. Sebagai contoh, kalau ambil nasi dengan ayam dan sayur, berapa harga ditetapkan.

“Dengan cara ini tiada yang ambil kesempatan kerana ketika ini di UM, walaupun ambil lauk sama, harganya akan berbeza bergantung kepada siapa yang mengira. Oleh itu, mekanisme terbabit perlu ada agar mudah mahasiswa menyusun perbelanjaan mereka,” katanya kepada Getaran ketika dihubungi.

Muhammad Noraiman turut mencadangkan agar kerajaan melaksanakan sumbangan ‘one-off’ kepada mahasiswa memerlukan, khususnya golongan B40 yang ketika ini terkesan akibat kenaikan pelbagai harga barang.

“Ada bantuan kepada mahasiswa sebelum ini, namun jumlah RM100 diberikan terlalu sikit, tidak sampai sebulan sudah habis. Pelaksanaan moratorium itu membantu, tetapi keperluan bantuan kewangan untuk mahasiswa wajar disediakan.

“Ini kerana harga barang naik, tak turun sehingga kebanyakan mahasiswa terpaksa membuat kerja sambilan. Kenaikan itu bukan terpakai untuk makanan sahaja (di kampus), malah membabitkan keperluan harian seperti sabun, syampu, semuanya naik.

“Kalau kerajaan nak bagi secara one off boleh, namun diharap sepadan dengan harga kos sara hidup sekarang atau sebagai bantuan bulanan pun cukup baik serta perlu disalurkan kepada B40, selain M40 yang turut terasa kesannya,” katanya.

Terdahulu, KPT bersetuju melaksanakan moratorium bayaran sewa selama enam bulan mulai Julai ini kepada pengusaha dan penyedia perkhidmatan makanan di dalam kampus IPTA.

Menterinya, Datuk Seri Dr Noraini Ahmad berkata, langkah itu bagi membolehkan tanggungan kos sewaan tersebut diserap untuk menurunkan harga makanan dijual kepada pelajar.

Sementara itu, Pegawai Komunikasi Kesatuan Pelajar Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM), Zaim Mustaqim turut senada dan menggesa kerajaan melakukan pemantauan harga makanan di IPTA agar objektif inisiatif berkenaan tercapai.

“Ini adalah satu kemenangan kecil hasil suara mahasiswa mengadakan ‘kempen #turun’ dengan bersuara melalui media sosial berikutan kenaikan harga barang. Satu inisiatif bagus cuma KPT kena tengok tuntutan kita untuk pantau harga makanan di kampus.

“Moratorium sepatutnya akan memberi kesan untuk turunkan harga barang, sebab itu perlu dipantau agar tujuan asal ia dilaksanakan mampu tercapai, iaitu boleh tampung peniaga dalam universiti untuk kurangkan harga makanan,” katanya

Jelasnya, penetapan harga di peringkat universiti boleh dilakukan, namun ia patut dilaksanakan di bandar dan tidak di kawasan pedalaman, di samping keperluan kajian secara holistik serta menyeluruh terhadap perkara itu.

“Ini kerana faktor geografi terbabit memberi kesan kepada kenaikan harga barang, kalau nak samakan itu bagus, tetapi praktikaliti ia dilaksanakan harus diutamakan sebab kita semua faham kalau di Lembah Klang harganya lebih tinggi, berbanding negeri lain, lebih murah,” katanya.

Sementara itu, Zaim menggesa agar Pengerusi Pasukan Khas Jihad Tangani Inflasi, Tan Sri Annuar Musa kerap turun padang bertemu mahasiswa agar pelaksanaan moratorium itu mampu mencapai objektif pelaksanaannya.

“Kalau moratorium dilaksanakan, jangan nanti harganya tak turun. Lantaran itu, Annuar perlu berterusan adakan lawatan seperti beliau pernah datang ke UIAM bagi mendengar pandangan selepas mahasiswa bersuara di media sosial.

“Kerajaan perlu kaji mekanisme peningkatan harga barang ini supaya tidak terus naik mendadak sebab sehingga hari ini, kita sudah nampak kenaikan harga minyak dan barang lain. Kita kena fikir tujuh bulan akan datang apa akan terjadi.

“Perlu kajian terperinci kerana saya nampak moratorium ini satu ruang berniaga dalam kampus untuk bernafas sebentar,” katanya. – Getaran, 6 Julai 2022

Sorotan

1

United Pasukan Tercorot Liga Buat Kali Pertama Dalam 30 Tahun

2

Memperkenalkan Top 24 Mr World Malaysia 2022!

3

Polis Siasat 'Gangsterism' MRSM Kuantan, Ibu Dakwa Pentadbiran Gagal Bertindak

Disyorkan untuk anda

Politik 1 hari yang lalu

Penduduk Sabah, Sarawak Rakyat Malaysia, Bukan ‘Lain-Lain’ - PBDS Baru

oleh Danial Dzulkifly

Semasa 1 hari yang lalu

Didakwa Mencuri, Warga Emas Tarik Rambut, Heret Anak Angkat Ditahan

oleh Rubini Nagarajah

Semasa 1 hari yang lalu

Kerajaan Benar Tambahan Pekerja Asing Untuk Industri Sarang Burung Walet - Ronald

Semasa 1 hari yang lalu

Lindung, Pulihara Habitat Gajah Perlu Usaha Sama Semua Pihak - Takiyuddin