Berita Terkini

4 jam yang lalu: Kerajaan lulus dana tambahan RM30 juta untuk Program Peningkatan Enterpris Bumiputera - PM 4 jam yang lalu: Kerajaan lulus dana tambahan RM100 juta untuk Skim Pembiayaan Informal & Mikro - PM 5 jam yang lalu: Sapura Energy catat keuntungan bersih RM91.93 juta pada suku pertama berakhir 30 April 2022 5 jam yang lalu: Menteri Luar Australia adakan lawatan tiga hari ke Malaysia bermula Selasa 5 jam yang lalu: Presiden punyai hak mutlak gugur ahli MT UMNO yang dilantik - Tajuddin

IKUTI KAMI


Wajar Hapus Subsidi, Tapi Beri Bantuan Kewangan

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu ยท Diterbitkan pada 22 May 2022 2:36PM

Gambar hiasan Bernama

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Segala jenis subsidi barangan perlu dihapuskan namun perlu digantikan dengan bantuan kewangan kepada golongan miskin, B40 dan M40, kata Gerakan Pengguna Malaysia.

Menurut Timbalan Presidennya, Beninder Singh, pendekatan tersebut akan meneutralkan kesan peningkatan harga barangan terhadap golongan terlibat jika bantuan kewangan diberikan bersesuaian.

Beliau berpendapat, segala bentuk subsidi hanya akan mengundang masalah ketirisan sehingga menyebabkan kerajaan rugi berbilion ringgit.

“Jika tidak ada subsidi maka ketirisan ini dapat dijimatkan dan disalur terus kepada golongan yang dikenal pasti. Ia pasti boleh dilakukan.

“Malaysia adalah sebuah negara yang kaya justeru rakyat tidak seharusnya hidup susah,” katanya kepada Getaran ketika dihubungi hari ini.

Menurut Berninder, peningkatan harga barangan di pasaran bukan disebabkan oleh satu faktor sahaja, sebaliknya terdapat pelbagai punca yang menyumbang kepada senario itu, apatah lagi fenomena sama berlaku di hampir seluruh dunia ketika ini.

Beninder Singh
Beninder Singh

“Kerajaan tidak seharusnya terlalu campur tangan dalam proses penentuan harga sesuatu barangan kerana Malaysia mengamalkan ekonomi pasaran terbuka.

“Apa yang boleh dilakukan adalah memastikan tidak berlakunya pencatutan. Aktiviti persaingan dalam perniagaan juga perlu ditingkatkan pemantauannya oleh Suruhanjaya Persaingan,” katanya.

Jelas beliau, sebarang penghapusan subsidi terutamanya subsidi minyak yang merupakan antara komponen kos utama semestinya akan menyebabkan sedikit kenaikan harga, namun pihak penguat kuasa perlu memastikan tiada pencatutan.

“Sekiranya subsidi bersasar tetap dilaksanakan maka adalah diharapkan tidak berlakunya ketirisan kerana ia akan merugikan semua pihak termasuk negara.

“Melalui pengalaman, kita tahu bahawa ketirisan merupakan masalah besar yang amat menyedihkan kerana hak golongan B40 dinafikan,” tegasnya.

Berninder berkata, persaingan yang sihat dan telus juga mampu menurunkan harga barangan, justeru adalah  diharapkan keadaan menjadi seperti biasa apabila situasi geopolitik kembali pulih.

“Langkah kerajaan menghapuskan sistem AP untuk barangan makan juga akan membantu mengawal harga barangan di pasaran,” jelasnya.

Katanya, keputusan tersebut membolehkan peniaga  mengimport terus barangan sekiranya berlakunya kenaikan harga secara mendadak dalam negara.

“Kami juga ingin menyarankan supaya kerajaan menambah pengiktirafan pusat sembelihan dan negara sumber impot daging dan ayam.

“Ini pasti akan membantu mengawal harga barangan keperluan. Kartel yang mungkin wujud dalam negara akan dapat diuraikan,” katanya. - Getaran, 22 Mei 2022

Sorotan

1

Son Ye Jin Mengandung, Masih Sesuaikan Diri Dengan Perubahan Badan

2

Sivasangari Terlibat Kemalangan, Impian Ke Komanwel Birmingham Musnah

3

Lengahkan Permohonan Kerakyatan Anak Lahir Luar Negara, JPN Ingkar Perintah Mahkamah?

Disyorkan untuk anda

Semasa 14 jam yang lalu

Kes Harian COVID-19 Menurun Sedikit, 1 Kematian

oleh Susan Albert

Sukan 12 jam yang lalu

Kejohanan Dunia 2022: Pandelela Ke Final

Semasa 5 jam yang lalu

Kanak-Kanak 5 Tahun Maut Disengat Tebuan

Politik 11 jam yang lalu

Annuar Musa Cuba Hasut, Tajuddin Bukan Dipecat - Puad Zarkashi

oleh Fitri Nizam