Berita Terkini

5 jam yang lalu: Harga RON97 turun tiga sen kepada RM2.99 seliter, harga RON95 dan diesel kekal bagi tempoh 9 Dis - 15 Dis - Kementerian Kewangan 6 jam yang lalu: PDRM menawarkan diskaun kompaun saman terpilih sehingga 80 peratus bermula esok sehingga Ahad ini sempena 100 hari Aspirasi Keluarga Malaysia 6 jam yang lalu: 5G: DNB akan diminta adakan perbincangan mengenai model sistem rangkaian borong tunggal bersama Ahli-ahli Parlimen pembangkang – Annuar Musa 8 jam yang lalu: 5,020 kes baharu COVID-19 dilaporkan hari ini - KP Kesihatan 8 jam yang lalu: Indonesia dijangka hantar 5,000 hingga 10,000 rakyatnya untuk bekerja di negara ini, bulan depan - M. Saravanan

IKUTI KAMI


Melaka Mungkin Hilang Status UNESCO - Ahli Biologi Marin

Semasa Dikemaskini 3 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 13 Nov 2021 2:18PM

Pelan pembangunan ‘Melaka Waterfront Economic Zone’ berdasarkan laman webnya.

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

BANDAR HILIR - Melaka berisiko kehilangan status Tapak Warisan Dunia yang dianugerahkan oleh UNESCO pada 13 tahun lepas jika ia terus melaksanakan pembangunan secara agresif.

Ini, jelas ahli biologi marin, meliputi pelaksanaan projek penambakan laut yang mengakibatkan Selat Melaka, iaitu antara tarikan utama negeri itu, menjadi semakin sempit.

Maria Marcos
Maria Marcos

UNESCO atau Pertubuhan Pendidikan, Saintifik dan Kebudayaan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, boleh menarik semula pengiktirafan berkenaan kata Maria, jika bandar itu tidak lagi menepati kritieria Tapak Warisan Dunia.

“UNESCO boleh menarik semula posisi itu jika ia merasakan Melaka tidak berlaku adil kepada pelancong yang berkunjung ke bandaraya bersejarah itu, terutamanya kalau berlaku situasi indah khabar daripada rupa.

“Golongan yang meluluskan projek penambakan laut ini perlu dihantar semula ke sekolah untuk belajar tentang hubung kait alam semula jadi dan rantaian kesan negatif yang akan terjadi jika satu komponennya dirosakkan,” jelasnya.

Penambakan Selat Melaka berdasarkan gambar yang dirakamkan menerusi Google Earth
Penambakan Selat Melaka berdasarkan gambar yang dirakamkan menerusi Google Earth

Menerusi beberapa gambar satelit Google Earth, penambakan Selat Melaka bermula pada tahun 1997 yang membabitkan penghasilan sebuah pulau jadian di hadapan kawasan Melaka Raya, dikenali sebagai Pulau Melaka.

Bagaimanapun, penambakan di Selat Melaka yang lebih rancak berlaku sepanjang tahun 2004 sehingga 2019, meliputi hampir keseluruhan kawasan pesisiran Pantai Kelebang.

Kini terdapat lagi satu pembangunan membabitkan penambakan Selat Melaka, iaitu ‘Melaka Waterfront Economic Zone’ yang telah diumumkan oleh kerajaan negeri terdahulu pada 26 Ogos 2020.

Projek ini seluas 33 kilometer yang bermula dari Umbai sehingga ke Sungai Udang dan akan membabitkan penambakan tanah seluas 25,000 hektar. 

Ia dibangunkan kontraktor swasta, LBS Bina Group Berhad.

Jelas Maria yang mempunyai pengkhususan dalam Pengurusan Pemuliharaan di Kawasan Semula Jadi Terlindung dari Universiti Salamanca, Sepanyol, penambakan laut secara besar-besaran seperti inilah yang menyebabkan banjir sering terjadi di Melaka.

“Ia telah menyebabkan ketidakseimbangan alam semula jadi. Sebab itulah di Melaka, kalau hujan lebat sahaja, mesti terjadi kes-kes banjir,” katanya yang sudah enam tahun menetap di sini. – Getaran, 13 November 2021.

Sorotan

1

Sindiket Rokok Seludup Tumpas, 2 Lelaki Ditahan

2

Atletico Mara, Liverpool Kekal Sempurna

3

'Red Notice' Filem Paling Banyak Ditonton Di Netflix

4

Singapura Sahkan 2 Kes Import Positif Varian Omicron

Disyorkan untuk anda

Singapura 1 hari yang lalu

Singapura Sahkan 2 Kes Import Positif Varian Omicron

Semasa 1 hari yang lalu

Muhyiddin Tak Keluarkan Kenyataan, Laporan Media Kurang Tepat - Khairy

oleh Fitri Nizam

Semasa 13 jam yang lalu

Rapatkan Saf Di Masjid, Surau Tidak Akan Wujudkan Kluster Baharu - Pakar Kesihatan

oleh Aiman Sadiq

Semasa 10 jam yang lalu

Hakim Mahkamah Tinggi Tidak Tersalah Jatuh Hukum Kes Najib

oleh Aiman Sadiq