Berita Terkini

42 minit yang lalu: PM selamat tiba selepas lawatan ke New York, Abu Dhabi 1 jam yang lalu: Sertai dan bawa sisa e-buangan layak terima wang tunai sehingga RM33,000 1 jam yang lalu: New Zealand henti eksport ternakan melalui laut 1 jam yang lalu: Gamuda catat keuntungan bersih tertinggi sebanyak RM806 juta 10 jam yang lalu: Majlis Veteran Kebangsaan (MVK), distruktur semula supaya lebih realistik - Hishammuddin

IKUTI KAMI


Jangan Ambil Mudah Peralihan Ke Endemik - Pakar Kesihatan

Rencana Dikemaskini 5 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 11 Apr 2022 3:05PM

Rakyat Malaysia perlu sentiasa memakai pelitup muka di mana sahaja mereka berada terutama di kawasan tertutup dan tempat terbuka yang sesak seperti bazar Ramadan. - Gambar Abdul Razak Latif

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Malaysia telah memasuki Fasa Peralihan ke Endemik sejak 1 April yang menyaksikan pembukaan semula banyak sektor dan aktiviti ekonomi serta kehadiran orang ramai.

Dengan peralihan ke endemik, sekatan dan prosedur operasi standard (SOP) yang sebelum ini dikenakan untuk membanteras penularan COVID-19 telah dilonggarkan, membuka jalan bagi kebanyakan aktiviti termasuk solat berjemaah yang diadakan seperti biasa.

Walau bagaimanapun, pakar kesihatan mengingatkan orang ramai agar tidak mengambil mudah perkara itu dan tidak mengurangkan risiko virus yang membawa maut yang masih berlegar dalam masyarakat.

Dr Adeeba Kamarulzaman
Dr Adeeba Kamarulzaman

Pakar Perubatan dan Penyakit Berjangkit Universiti Malaya (UM), Profesor Datuk Dr Adeeba Kamarulzaman ketika dihubungi Bernama, mengingatkan rakyat Malaysia agar sentiasa memakai pelitup muka di mana sahaja mereka berada terutama di kawasan tertutup dan tempat terbuka yang sesak, seperti bazar Ramadan.

Beliau menambah virus SARS-CoV-2 (yang menyebabkan jangkitan COVID-19) kebanyakannya merebak melalui udara dan oleh itu, adalah penting bagi tempat tersebut untuk mempunyai sistem pengudaraan yang baik.

“Hotel yang menawarkan majlis berbuka puasa harus memastikan pengudaraan di dalam restoran dan ruang hotel adalah baik.

“Begitu juga di masjid dan surau, sebaiknya buka semua pintu dan tingkap,” nasihat Dr Adeeba.

Beliau juga menggesa individu yang layak agar memastikan dos inokulasi COVID-19 mereka adalah lengkap termasuk dos penggalak.

Pakar Kesihatan Pekerjaan, Kecemasan dan Kesihatan Awam, Dr Hanafiah Bashirun dari Hospital Kasih Cyberjaya berkata setiap orang perlu menjaga kesihatan diri dan mematuhi tiga SOP asas iaitu memakai pelitup muka, menjaga penjarakan fizikal dan kerap mencuci tangan.

Beliau berkata ini adalah amalan perlu jika negara beralih ke fasa endemik sepenuhnya.

“Tidak kira jika fasa telah berubah, SOP pada dasarnya kekal, iaitu memakai pelitup muka, penjarakan fizikal dan kerap menggunakan sanitiser. Yang penting adalah kita mesti sentiasa mematuhi (SOP) kerana tujuannya adalah untuk mengurangkan risiko penularan COVID-19.

“Namun, jika kita benar-benar mahu beralih ke fasa endemik, maka kita mesti pandai menjaga diri dan mematuhi tiga SOP asas,” kata Dr Hanafiah.

Sementara itu, Pensyarah Kanan dan Ahli Epidemiologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM), Profesor Madya Dr Malina Osman berkata peralihan ke endemik adalah fasa percubaan bagi memastikan kemasukan selamat ke fasa endemik penuh.

Pemakaian pelitup muka, menjaga kebersihan tangan dan mengelakkan orang ramai harus sentiasa diamalkan apabila berada di kawasan awam.
Pemakaian pelitup muka, menjaga kebersihan tangan dan mengelakkan orang ramai harus sentiasa diamalkan apabila berada di kawasan awam.

Beliau berkata selain meneruskan usaha berterusan dalam vaksinasi, segala usaha dalam pematuhan SOP seperti yang disarankan Kementerian Kesihatan (KKM) memerlukan komitmen daripada semua individu dalam komuniti serta kerjasama daripada semua organisasi.

“Pemakaian pelitup muka, menjaga kebersihan tangan dan mengelakkan orang ramai harus sentiasa diamalkan apabila berada di kawasan awam,” katanya.

Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah menasihatkan masyarakat agar terus berwaspada terhadap penularan COVID-19 dalam fasa peralihan ke endemik dengan terus memakai pelitup muka bagi mencegah jangkitan. 

Beliau berkata pemakaian pelitup muka adalah antara langkah pencegahan yang dapat mengurangkan penularan virus itu terutama di kawasan berisiko tinggi seperti tempat tertutup dengan pengudaraan yang kurang baik, tempat sesak dan tempat individu melakukan interaksi jarak dekat. - Bernama

Sorotan

1

UiTM Tamatkan Khidmat Pensyarah Terlibat Gangguan Seksual Serta Merta

2

UMNO Dipersalahkan Hanya Kerana PM Dari Parti Kami - Azalina

3

Bila Tular Isu Bersama Scammer, Saya Terpaksa Hentikan Promosi Konsert – Noraniza Idris Terkilan