Berita Terkini

1 jam yang lalu: Khairy ucap tahniah kepada rakyat Malaysia daripada segi tingkah laku yang baik pada fasa peralihan ke endemik 1 jam yang lalu: Rakyat Malaysia berkemampuan jayakan fasa peralihan ke endemik - Khairy 3 jam yang lalu: Sukan SEA 31: Atlet menembak Johnathan Wong sumbang emas ke-28 negara selepas ungguli final 10m Air Pistol lelaki hari ini 4 jam yang lalu: Penularan wabak monyetpox yang jarang ditemui dikesan di Amerika Utara, Eropah 4 jam yang lalu: 30.4 peratus kanak-kanak di Malaysia lengkap vaksinasi COVID-19

IKUTI KAMI


Jangan Ambil Mudah Peralihan Ke Endemik - Pakar Kesihatan

Rencana Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 11 Apr 2022 3:05PM

Rakyat Malaysia perlu sentiasa memakai pelitup muka di mana sahaja mereka berada terutama di kawasan tertutup dan tempat terbuka yang sesak seperti bazar Ramadan. - Gambar Abdul Razak Latif

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Malaysia telah memasuki Fasa Peralihan ke Endemik sejak 1 April yang menyaksikan pembukaan semula banyak sektor dan aktiviti ekonomi serta kehadiran orang ramai.

Dengan peralihan ke endemik, sekatan dan prosedur operasi standard (SOP) yang sebelum ini dikenakan untuk membanteras penularan COVID-19 telah dilonggarkan, membuka jalan bagi kebanyakan aktiviti termasuk solat berjemaah yang diadakan seperti biasa.

Walau bagaimanapun, pakar kesihatan mengingatkan orang ramai agar tidak mengambil mudah perkara itu dan tidak mengurangkan risiko virus yang membawa maut yang masih berlegar dalam masyarakat.

Dr Adeeba Kamarulzaman
Dr Adeeba Kamarulzaman

Pakar Perubatan dan Penyakit Berjangkit Universiti Malaya (UM), Profesor Datuk Dr Adeeba Kamarulzaman ketika dihubungi Bernama, mengingatkan rakyat Malaysia agar sentiasa memakai pelitup muka di mana sahaja mereka berada terutama di kawasan tertutup dan tempat terbuka yang sesak, seperti bazar Ramadan.

Beliau menambah virus SARS-CoV-2 (yang menyebabkan jangkitan COVID-19) kebanyakannya merebak melalui udara dan oleh itu, adalah penting bagi tempat tersebut untuk mempunyai sistem pengudaraan yang baik.

“Hotel yang menawarkan majlis berbuka puasa harus memastikan pengudaraan di dalam restoran dan ruang hotel adalah baik.

“Begitu juga di masjid dan surau, sebaiknya buka semua pintu dan tingkap,” nasihat Dr Adeeba.

Beliau juga menggesa individu yang layak agar memastikan dos inokulasi COVID-19 mereka adalah lengkap termasuk dos penggalak.

Pakar Kesihatan Pekerjaan, Kecemasan dan Kesihatan Awam, Dr Hanafiah Bashirun dari Hospital Kasih Cyberjaya berkata setiap orang perlu menjaga kesihatan diri dan mematuhi tiga SOP asas iaitu memakai pelitup muka, menjaga penjarakan fizikal dan kerap mencuci tangan.

Beliau berkata ini adalah amalan perlu jika negara beralih ke fasa endemik sepenuhnya.

“Tidak kira jika fasa telah berubah, SOP pada dasarnya kekal, iaitu memakai pelitup muka, penjarakan fizikal dan kerap menggunakan sanitiser. Yang penting adalah kita mesti sentiasa mematuhi (SOP) kerana tujuannya adalah untuk mengurangkan risiko penularan COVID-19.

“Namun, jika kita benar-benar mahu beralih ke fasa endemik, maka kita mesti pandai menjaga diri dan mematuhi tiga SOP asas,” kata Dr Hanafiah.

Sementara itu, Pensyarah Kanan dan Ahli Epidemiologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM), Profesor Madya Dr Malina Osman berkata peralihan ke endemik adalah fasa percubaan bagi memastikan kemasukan selamat ke fasa endemik penuh.

Pemakaian pelitup muka, menjaga kebersihan tangan dan mengelakkan orang ramai harus sentiasa diamalkan apabila berada di kawasan awam.
Pemakaian pelitup muka, menjaga kebersihan tangan dan mengelakkan orang ramai harus sentiasa diamalkan apabila berada di kawasan awam.

Beliau berkata selain meneruskan usaha berterusan dalam vaksinasi, segala usaha dalam pematuhan SOP seperti yang disarankan Kementerian Kesihatan (KKM) memerlukan komitmen daripada semua individu dalam komuniti serta kerjasama daripada semua organisasi.

“Pemakaian pelitup muka, menjaga kebersihan tangan dan mengelakkan orang ramai harus sentiasa diamalkan apabila berada di kawasan awam,” katanya.

Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah menasihatkan masyarakat agar terus berwaspada terhadap penularan COVID-19 dalam fasa peralihan ke endemik dengan terus memakai pelitup muka bagi mencegah jangkitan. 

Beliau berkata pemakaian pelitup muka adalah antara langkah pencegahan yang dapat mengurangkan penularan virus itu terutama di kawasan berisiko tinggi seperti tempat tertutup dengan pengudaraan yang kurang baik, tempat sesak dan tempat individu melakukan interaksi jarak dekat. - Bernama

Sorotan

1

FINAS Bantu Penggiat Industri Kreatif Tingkat Kualiti Filem Negara Menerusi MyLAB

2

Mengubah Negara Menjadi Gergasi Sukan Komersial Dengan L‘Etape M‘sia

3

COVID-19, Kes Harian, Kematian Kembali Meningkat