Berita Terkini

4 jam yang lalu: PM Anwar umum 2 TPM dalam kabinet kerajaan perpaduan 5 jam yang lalu: Kabinet: Fadhlina Sidek terajui Kementerian Pendidikan 5 jam yang lalu: Kabinet: Fahmi Fadzil dilantik Menteri Komunikasi dan Digital 5 jam yang lalu: Kabinet: Nga Kor Ming dilantik Menteri Pembangunan, Kerajaan Tempatan 5 jam yang lalu: Kabinet : Ahmad Zahid dilantik TPM dan Menteri Kemajuan Desa dan Wilayah

IKUTI KAMI


ADUN BN Letak Jawatan EXCO Kerajaan Negeri Kedah

Politik Dikemaskini 1 bulan yang lalu ยท Diterbitkan pada 13 Oct 2022 5:02PM

Suraya Yaakob - Gambar dari Facebook

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Pengerusi Jawatankuasa Kerja Raya, Bekalan Air dan Sumber Air dan Tenaga Kedah, Datuk Suraya Yaakob, meletakkan jawatan sebagai exco kerajaan negeri berkuat kuasa serta merta.

Beliau mengumumkan peletakan jawatan itu dalam satu kenyataan hari ini.

Bagaimanapun, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sungai Tiang tersebut tidak menyatakan sebarang alasan berhubung tindakannya itu, sebaliknya, hanya merakamkan penghargaan kepada Sultan Kedah Sultan Sallehuddin Ibni Almarhum Sultan Badlishah atas perkenan melantiknya sebagai Exco.

Suraya turut merakam penghargaan terhadap barisan exco dan kepimpinan kerajaan negeri Kedah, termasuk semua jabatan dan agensi kerajaan yang berada di bawah portfolionya selama ini.

“Berjiwa besar, pastinya saya tidak akan lupa pada segala cabaran dan pengalaman membantu penyelarasan mempercepat projek menaiktaraf 5 Loji Rawatan Air (LRA) yang tertangguh akibat dihentikan kerajaan negeri terdahulu, menyaksikan manfaat bernilai RM2.62 bilion atas penstrukturan semula industri air negeri Kedah, meliputi penghapusan hutang.

“RM1.82 bilion dan selebihnya bagi kos membina 2 buah LA baharu di Sidam Kiri dan Kodiang,” katanya.

Untuk rekod, beliau adalah ADUN dari Barisan Nasional (BN) Kedah.

Suraya turut berkongsi pengalaman membantu menyediakan sumber air tambahan buat rakyat Kedah, melibatkan dua Takungan Air Pinggiran Sungai TAPS (ORS 7 dan 9) untuk dibangunkan sebagai kegunaan menakung lebihan air yang melimpah ruah pada musim tengkujuh bagi digunakan pada musim kemarau.

“Paling mencabar, sudah tentu saya dan rakan-rakan bertungkus-lumus menghadapi cabaran bencana banjir kepala air di Yan dan Baling, tragedi ban pecah di Sungai Santa dan krisis air pada kemarau 2021.

“Namun Alhamdulillah, berkat kesabaran, keikhlasan dan jati diri selaku anak jati Kedah, saya yakin diri ini telah memberikan sepenuh komitmen dan bekerja keras sedaya mungkin sebagai exco kerajaan negeri Kedah, sebagaimana diamanahkan kerajaan negeri dan rakyat negeri Kedah,” katanya. - Getaran, 13 Oktober 2022

Sorotan

1

Permintaan Pasaran, Ruang Kilang Lebih Luas Sokong Operasi Micron Di Malaysia

2

Kerajaan Selangor Harap Laluan ECRL Ditambah Ke Bahagian Selatan Negeri

3

Jangan Heret Rakyat Ke Kancah Perpecahan Demi Sokongan

Disyorkan untuk anda

Politik 1 hari yang lalu

Kerjasama BN-PH Normal Sepertimana Sokongan PAS Kepada PKR-DAP PRU 2008

oleh Aiman Sadiq

Politik 1 hari yang lalu

PH Tidak Letak Syarat Bentuk Kerajaan Negeri - Wan Rosdy

Politik 1 hari yang lalu

Ronnie Liu Minta Maaf Kepada Ketua Pembangkang Selangor

Semasa 1 hari yang lalu

Klip Video Bendera Malaysia-Israel Dikibar Bersama, Polis Buka Kertas Siasatan

oleh Wartawan Getaran